• شنبه / ۶ بهمن ۱۴۰۳ / ۱۳:۰۹
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1403110604151
  • خبرنگار : 30147

یک کارشناس بخش کشاورزی:

کشت دانه‌های روغنی برای شهرهای خراسان رضوی صرفه اقتصادی ندارد

کشت دانه‌های روغنی برای شهرهای خراسان رضوی صرفه اقتصادی ندارد

ایسنا/خراسان رضوی یک کارشناس بخش کشاورزی گفت: مشکلات پیش روی بخش کشاورزی موجب شده که کشت دانه‌های روغنی برای بسیاری از شهرهای خراسان رضوی صرفه اقتصادی نداشته باشد.

احمدرضا محمودی، در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه دانه‌های روغنی بیشتر در شمال و جنوب خوزستان کشت می‌شود، افزود: خاموشی چاه موتورها به دلیل کنتورهای حجمی موجب شده که بیشتر از ۵ ماه و ۲۰ روز نتوانیم چاه موتورها را روشن نگه داریم.

وی گفت: گرچه در گذشته کشت دانه‌های روغنی را داشتیم اما اکنون مدت زمانی که چاه موتورها بخواهد روشن باشد به باغات اختصاص پیدا می‌کند و کسی همان آب اندکی که دارد را برای زراعتی که نصف باغ درآمد دارد مصرف نمی‌کند.

این کارشناس بخش کشاورزی در کاشمر با بیان اینکه کشت زراعی در بسیاری از شهرستان‌ها ناچیز است، تصریح کرد: دانه‌های روغنی محصولات صنعتی محسوب می‌شوند، این محصولات علاوه بر اینکه خودشان در تغذیه انسان‌ها مهم هستند موجب می‌شود که چرخه‌های صنعت هم به کار بیفتد.

کشاورزان ریسک نمی‌کنند

وی کمبود آب را از مهم‌ترین عواملی دانست که موجب شده کشت دانه‌های روغنی در شهرهای مختلف زیاد کشت نشود، اکنون در فیروزه و شهرهای شمالی مقداری دانه کلزا کشت می‌شود.

محمودی همچنین از بردسکن به عنوان یکی دیگر از شهرهای خراسان رضوی که در آن کشت کلزا انجام می‌شود نام برد و افزود: کشت کلزا در بخش انابد بردسکن توسط آستان قدس رضوی که بیش از ۳۰ حلقه چاه موتور و اراضی بیش از ۲۰۰ تا ۳۰۰ هکتار دارد، انجام می‌شود.

وی ادامه داد: اکنون کسانی در بخش کشاورزی تولید می‌کنند که ناچار هستند و توان انجام کار دیگری را ندارند وگرنه هر کسی که بتواند تولید، ملک و آبی که در اختیار دارد را به چیز دیگری تبدیل کند قطعاً درآمد بیشتری دارد.

کشت دانه‌های روغنی برای شهرهای خراسان رضوی صرفه اقتصادی ندارد

این کارشناس بخش کشاورزی گفت: قطعاً تولیدی مقرون به صرفه‌تر است که ثبات بیشتری داشته باشد مانند باغات، برای همین اقدام به کشت گیاهانی که ریسک دارد نمی‌کنند.

محدودیت آب و خرده مالکی مانع کشت دانه‌های روغنی

وی افزود: یکی از دلایل دیگری که دانه‌های روغنی در اراضی خراسان رضوی کشت نمی‌شود به دلیل خرده مالک بودن است؛ گیاهان روغنی نیازمند مکانیزاسیون هستند و از سویی کاشت، داشت و برداشت به صورت مکانیزاسیون در اراضی خرد امکان‌پذیر نیست و باید با کارگر انجام شود که چون هزینه کارگری بالاست عملاً مقرون به صرفه نیست.

محمودی گفت: کشت دانه‌های روغنی در سطح ۱۰۰ هکتار به بالا باید انجام شود که ماشین‌آلات بتوانند کار کنند و هزینه‌های کاشت، داشت و برداشت را کاهش دهند، برای همین محدودیت آب و خرده مالکی در بسیاری از شهرهای خراسان رضوی موجب شده که کشت دانه‌های روغنی مقرون به صرفه نباشد.

وی با اشاره به اینکه تمامی شهرستان‌های خرده مالک همین وضعیت را دارد، خاطرنشان کرد: گیاهان زراعی باید در اراضی بیشتر از ۳ تا ۴ هکتار کشت شود، میانگین قطعات اراضی در کاشمر به عنوان یکی از خرده مالک‌ترین شهرهای خراسان رضوی کمتر از نیم هکتار است.

این کارشناس بخش کشاورزی در کاشمر با بیان اینکه شاید اراضی کوچک برای کاشت برخی از گیاهان دارویی مانند زعفران خوب باشد ولی برای گیاهان صنعتی و دانه‌های روغنی مقرون به صرفه نیست، افزود: شاید گیاهان روغنی را بتوانیم کشت کنیم، اما باید تجهیزات را هم بیاوریم که عملاً آوردن چنین تجهیزاتی مقرون به صرفه نیست.

وی با اعلام اینکه برای نیم هکتار زمین کسی نمی‌تواند کمباین و سایر دستگاه‌ها را خریداری کند، گفت: وضعیت موجود موجب شده که به کشت محصولات باغی روی بیاورند.

در بسیاری از شهرستان‌های خراسان رضوی هیچ گیاه روغنی را نمی‌توان کشت کرد

محمودی با بیان اینکه اکنون بیشتر کلزا، پنبه، آفتابگردان و برخی دانه‌های دیگر کشت می‌شوند، تصریح کرد: کشت سویا بیشتر در استان‌های شمالی انجام می‌شود.

وی ادامه داد: محدودیت آب به حدی داریم که در بسیاری از شهرستان‌های خراسان رضوی هیچ گیاه روغنی را نمی‌توان کشت کرد، خاموشی چاه موتورها موجب شده که مدار آبی به ۱۸ و ۱۹ برسد و عملاً این وضعیت کشت گیاهان روغنی را غیرممکن می‌کند.

کشت دانه‌های روغنی برای شهرهای خراسان رضوی صرفه اقتصادی ندارد

کارشناس بخش کشاورزی با اشاره به اینکه خاموشی تمامی چاه موتورها در زمستان موجب شده که هیچ آبی برای کاشت دانه‌های روغنی نداشته باشیم، افزود: مدار آبی دانه‌های روغنی متفاوت از مدار آبی باغات است. چون بخش قابل توجهی از کشاورزان خراسان رضوی باغدار هستند برای همین نمی‌شود برای باقی کشاورزان زمان دیگری را برای روشن کردن چاه موتورها در نظر گرفت و همان‌ها مجبور هستند که تابع مدار آبی باغات باشند.

وی با بیان اینکه هرچند زمانی در تمامی ۱۲ ماه سال چاه موتورها روشن بودند اما اکنون این گونه نیست، اظهار کرد: حتی همان مقداری هم که روشن هستند اکنون به دلیل قطعی برق، مدارهای آبی به ۱۸ و ۱۹ می‌رسند و این موجب شده که گیاه توان تحمل را نداشته باشد.

محمودی با بیان اینکه با این مدارهای آبی گیاه اصلاً به بار نمی‌نشیند، ادامه داد: همیشه کمبود مواد روغنی را در کشور داشته‌ایم و طی چند ماه اخیر به دلیل برخی مسائل این کمبود بیشتر شده است.

وی با اشاره به اینکه کشور ایران برای کشت دانه‌های روغنی مناسب نیست، افزود: می‌شود به جای برخی کالاهایی که صادر می‌کنیم محصولات مورد نیاز از جمله روغن را وارد کرد و به نوعی تبادل کالا کرد.

اقلیم کشور ایران مناسب کشت دانه‌های روغنی نیست

این کارشناس بخش کشاورزی با بیان اینکه اقلیم ما مناسب کشت دانه‌های روغنی نیست، بیان کرد: برای شهرهای خراسان رضوی کشت دانه‌های روغنی صرفه اقتصادی ندارد در صورتی که به راحتی در برخی کشورهای دیگر مانند کانادا این کار شدنی است.

وی در ادامه یکی از بزرگ‌ترین مشکلاتی که به تهدیدی جدی برای بخش کشاورزی تبدیل شده را تأمین انرژی دانست و گفت: اگر قطعی برق به همین وضعیت ادامه داشته باشد قطعاً کار تولید مانند گلخانه‌ها و مرغداری و باغات و ... رو به اضمحلال و نابودی هستند.

محمودی با اشاره به اینکه تاکنون قطعی برق مشکلات و خسارت‌های بسیاری را بر کشاورزان تحمیل کرده است، بیان کرد: متأسفانه در طی سال تأسیسات بسیاری از چاه موتورها به دلیل قطع شدن برق می‌سوزد.

وی با بیان اینکه امسال بخش قابل توجهی از محصولات کشاورزی به دلیل خاموشی چاه موتورها از بین رفته است، افزود: کشاورزان نیازمند توجه ویژه‌ای هستند در غیر این صورت تا چند سال آینده بخش کشاورزی از بین خواهد رفت.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha