مهدی برجی در گفتوگو با ایسنا ضمن بیان اینکه حدود ۱۷۰ ماموریت به سازمان بهزیستی واگذار شده است، اظهار کرد: جایگاه هر یک از مسئولیتهای بهزیستی، همتراز با وظایف یک ارگان مستقل است و با توجه به حجم بالای ماموریتها و مراجعهکنندگان در استان، نیروهای انسانی رسمی بهزیستی، قریب به یک هزار و ۱۰۰ نفر بوده که البته پاسخگوی نیاز جامعه نیست.
وی با تاکید بر اینکه چشمانداز سازمان بهزیستی با کمک سایر ارگانها، سمنها، خیرین، انجمنهای مردم نهاد، هیات مدیرههای فعال در این حوزهها و ارتباطات استانی و کشوری به ثمر خواهد نشست، ادامه داد: طی سالهای گذشته، بخشی از خدمات بهزیستی به صورت برونسپاری ارائه شده است که طبق قانون حمایت از معلولین و در راستای خدمترسانی بهتر به جامعه هدف، نیازمند همکاری و حمایت سایر دستگاهها و نهادهای کشور از جمله آموزش و پرورش، علوم پزشکی، شهرداری، معاونت اجتماعی استانداری و... هستیم.
تاکید بر همراهی تمامی ارگانها برای کاهش آسیبهای اجتماعی و معلولیتهای جسمی
سرپرست سازمان بهزیستی خراسان رضوی ضمن ابراز خرسندی به دلیل وجود خیرین دلسوز و همراهی این افراد با سازمان بهزیستی، عنوان کرد: حضور در چندین مرکز خیریه بزرگ استان و بازدید از اقدامات و خدمات این مراکز از اولین اقداماتی بود که در سازمان بهزیستی صورت دادیم، زیرا بخش اعظمی از خدمات ارائه شده به معلولین توسط این مراکز تامین و ارائه میشود.
برجی خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه حوزه فعالیت بهزیستی متعدد است؛ اولویت اول در مسیر مدیریت در این برهه از زمان؛ توجه ویژه به پیشگیری است که شامل پیشگیری از معلولیتها، اعتیاد، آسیبهای اجتماعی و... میشود چراکه با این اقدام، بازدهی فعالیت و اثربخشی بیشتر و تکنولوژی کمتری استفاده خواهد شد.
وی اضافه کرد: چشمانداز سالهای آتی بهزیستی خراسان رضوی در حوزه معلولین، اولویت قرار دادن پیشگیری از معلولیت در سطح نخست است. به طور کلی در حال حاضر توجه و تمرکز بهزیستی بر پیشگیری سطح ۳ بوده که به معنای یاریرسانی به فرد معلول بالغ برای جلوگیری از آسیبهای ناشی از معلولیت است. با اقدامی همگانی و همکاری ارگانهای مختلف و همچنین مردم میتوان از بیماری بسیاری که تمام ابعاد زندگی فرد و جامعه را تحتالشعاع قرار میدهد، پیشگیری کرد.
سرپرست سازمان بهزیستی خراسان رضوی اظهار کرد: باید توجه خود را از پیشگیریهای سطح ۳ برداشته و خدمات خود را در پیشگیریهای سطوح پایین مانند ثانویه، اولیه و نخستین متمرکز سازیم. پیشگیری نخستین، از وظایف تمامی دستگاهها است. به طور مثال مبلمان شهری در این سطح موثر خواهد بود؛ کاهش آلودگی هوا در بروز بیماریهای ارثی مانند اوتیسم موثر است؛ به طوریکه اگر زمان انعقاد نطفه در پیک آلودگی هوا، طی ماههای آذر تا بهمنماه در شهرهای بزرگ و صنعتی انجام شود؛ احتمال تولد کودک اوتیسم بیشتر خواهد بود که آسیب مالی این بیماری، حداقل ۱۵ برابر شدن هزینههای کودک اوتیسم نسبت به کودک سالم است.
پیشگیریهای سطح ۳ در بهزیستی از نوع پرهزینهترینها در جهان
برجی با اشاره به اینکه پیشگیری اولیه باید با آگاهسازی گروههای در معرض خطر انجام شود، ادامه داد: پیشگیری سطح اولیه به معنای شناسایی گروههای در معرض خطر بوده که برای مثال در معلولیتها شامل شناسایی خانوادههای دارای معلول و انجام تستهای ژنتیک پیش از بارداری و یا پیش از ازدواج خواهد بود. با توجه به اینکه ازدواج فامیلی در ایران رایج است؛ نباید اجازه ازدواج در هیچ یک از حدود ۱۵ رده معلولیت؛ پس از تستهای ژنتیک و احتمال تولد نوزاد معلول، صادر گردد.
وی اضافه کرد: پس از تولد کودک و عدم بروز علائم معلولیت، پیشگیری ثانویه انجام میشود که به طور مثال در اختلال فنیل کتونوری (PKU)، نوزاد بدون اسیدآمینه جذبکننده فنلآنالین، متولد میشوند که با تغذیه از شیر مادر، دچار بیماریهای ذهنی خواهد شد؛ در نتیجه مداخلات زود هنگام، مانع از بروز اختلال میشود.
سرپرست سازمان بهزیستی خراسان رضوی خاطر نشان کرد: پیشگیری سطح ۳ شامل فعالیتهای بهزیستی میشود که به عنوان یکی از پرهزینهترین و نامناسبترین پیشگیریها در جهان شناخته میشود. بخش اعظمی از فعالیتها در حوزه معلولین و آسیبهای اجتماعی در کشور جز پیشگیریهای سطح ۳ قرار میگیرد.
اجتماعی کردن بهزیستی از دیگر اولویتهای این سازمان
سرپرست سازمان بهزیستی خراسان رضوی با تاکید بر اینکه از دیگر اولویتهای بهزیستی، اجتماعی کردن این ارگان است، گفت: متاسفانه یکی از چالشهای کنونی این سازمان ، تفکر اشتباه خیرین، سمنها و حتی مددجویان، نسبت به تقابل بهزیستی با آنها بوده و در حقیقت ما را در برابر خود میبینند؛ درنتیجه یکی از اولویتها تقویت فرهنگ اجتماعی بودن بهزیستی و عدم تقابل بوده زیرا که بهزیستی خدمتگذار و یاریرسان مددجویان است و باید بکوشیم تا این حس به افراد القا شود.
برجی بیان کرد: اگر گروههای در معرض خطر آسیبهای اجتماعی شناسایی شده و سرمایه در مراحل اولیه برای جلوگیری از بزه اجتماعی به کار گرفته شود، تبعات درگیری هر بزهدیده اجتماعی بسیار کاهش مییابد؛ اعتیاد رابطه مستقیمی با ترک تحصیل دارد و در راستای جلوگیری و پیشگیری اولیه، آموزش و پرورش نقش بسیار مهمی را ایفا میکند که نشاندهنده اهمیت همکاری این ارگان با سازمان بهزیستی است.
وی تاکید کرد: رویکرد ما جهت مدیریت بهزیستی استان تصمیمات و خرد جمعی خواهد بود زیرا این سازمان دارای مسئولیتها و بخشهای متعددی بوده که در هر زمینه سعی بر استفاده از نظرات کارشناسان و متخصصین مربوط به همان حوزه است.
انتهای پیام
نظرات