یوسف بیدخوری ۷ بهمن ماه، در نخستین همایش تخصصی و توجیهی گردشگری دسترسپذیر اظهار کرد: با تعریف گردشگری دسترسپذیر به عنوان فراهم کردن امکان دسترسی به امکانات و اماکن برای همه افراد جامعه، صرف نظر از توانمندیهایشان، اهمیت اصلاح محیط و تدارک وسایل حملونقل مناسب برای افراد ناتوان یا کم توان مورد تأکید ماست.
وی به شعار سازمان جهانی گردشگری در سال ۲۰۱۶ یعنی «گردشگری دسترسپذیر» و بیانیه حمایت از گردشگران و توجه به نیازهای آنها اشاره کرد و گفت: دسترسی در محیطهای مختلف از جمله قابلیت دسترسی در محیط خارجی ساختمان، فضای ورودی و حرکت آزادانه در ساختمان بدون نیاز به کمک دیگران الزامی است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود بر لزوم مناسبسازی حداقل ۷۰ درصد از ساختمانها برای حضور افراد دارای معلولیت و استانداردسازی ساختمانها با سطح شیبدار، ورودی، آسانسور، سرویس بهداشتی، بازشوها، تلفنهای عمومی و خودپردازها تاکید کرد.
گردشگری دسترسپذیر یک مسئولیت اجتماعی است
احمد دیناری، رئیس اداره برنامهریزی، سرمایهگذاری و زیرساخت اداره کل میراث فرهنگی در ادامه اظهار کرد: مناسبسازی اتاقهای مراکز اقامتی برای استفاده همه افراد به ویژه افراد دارای معلولیت یک ضرورت است.
وی بیان کرد: گردشگری دسترسپذیر یک مسئولیت اجتماعی است که به خلق ارزش، بهبود تجربه مهمان، وفاداری مهمان و در نتیجه سودآوری مجموعه گردشگری کمک میکند.
دیناری در بخش دیگری از سخنان خود نیاز به بازنویسی ضوابط و مقررات موجود در حوزه دسترسپذیری و ارتباط اصول دسترسپذیری با نگاه بهرهبردار و سرمایهگذار را مهم دانست و اضافه کرد: بهروزرسانی ضوابط و مقررات فنی و معماری واحدهای اقامتی، ابلاغ بخشنامهای از سوی وزیر به ادارات کل میراث فرهنگی مبنی بر لزوم تهیه پیوست دسترسپذیری پروژههای گردشگری، طراحی و مناسبسازی فضاهای موجود در واحدهای اقامتی برای افراد دارای معلولیت، طراحی و اجرای جایزه ملی دسترسپذیری تأسیسات گردشگری، تعریف و درج درس گردشگری دسترسپذیر در سرفصل دروس دورههای مدیریت عمومی، تهیه و انتشار اپلیکیشن گردشگری دسترسپذیر با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و استارتاپها مورد توجه و تاکید است.
مهدی برجی، مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی نیز در این همایش اظهار کرد: امروز شرایط برای حضور افراد دارای معلولیت در جامعه فراهم شده و آنها آموزشهای لازم را فرا میگیرند و به افرادی توانمند تبدیل شدهاند؛ اما شرایط مبلمان شهری هنوز آن طور مناسب سازی نشده که این افراد بتوانند شرایط یک زندگی ایدهآل را در شهر داشته باشند.
وی افزود: در این راستا بهزیستی برنامههای ویژهای دارد و برنامه اصلی بهزیستی، اجرای قانون جامع حمایت از معلولین بوده که در سال ۱۳۹۶ بازنگری و به دستگاههای اجرایی ابلاغ شده است.
برجی عنوان کرد: براساس این قانون دستگاههای اجرایی مکلفند شرایط دسترس پذیری را رعایت کنند و بخشی از بودجه سالانه خود را به مناسبسازی دستگاه اجرایی برای حضور و تردد افراد دارای معلولیت اختصاص دهند.
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی افزود: در حال حاضر بیش از۱۲۰ هزار توانیاب در گروههای مختلف جسمی، حرکتی و ذهنی تحت پوشش اداره کل بهزیستی خراسان رضوی هستند.
ایجاد فرصتهای جدید شغلی با گردشگری دسترسپذیر
مژگان ثابت تیموری، رئیس کمیسیون گردشگری و صنایع دستی اتاق بازرگانی مشهد در این همایش اظهار کرد: توجه به نیازهای سالمندان به عنوان موضوعی که ممکن است برای هر فردی در آینده رخ دهد اهمیت دارد، لذا در ساخت و توسعه مجموعههای شهری، باید به موضوع مناسبسازی توجه شود و این مناسب سازی باید بر اساس حقوق شهروندی صورت گیرد.
وی بر اهمیت معرفی مشهد به عنوان یک شهر دسترسپذیر تاکید کرد و گفت: با ایجاد دسترسی مناسب برای همه افراد، میتوان بهترین شکل خدمات را ارائه کرد. علاوه بر این مناسبسازی مراکز گردشگری و اقامتی، باعث رونق اقتصادی این واحدها خواهد شد.
ثابت تیموری عنوان کرد: در صورتی که خدمات مناسب و دسترسپذیر برای افراد دارای معلولیت و نیازمند به مناسبسازی در مراکز اقامتی و گردشگری ارائه شود، اعتماد این افراد جلب شده و این مراکز به عنوان مقصدهای گردشگری و اقامتی مورد استفاده مکرر قرار خواهند گرفت که این امر در نهایت سودآوری اقتصادی را برای مدیران این مجموعهها به همراه دارد.
رئیس کمیسیون گردشگری و صنایع دستی اتاق بازرگانی مشهد ادامه داد: هر نوع محدودیت فیزیکی یا ذهنی که منجر به اختلال در کیفیت زندگی معمول افراد شود، معلولیت محسوب میشود لذا معلولیت میتواند در حوزههای گفتاری، حرکتی، شنیداری، دیداری و شناختی بروز کند.
وی عنوان کرد: بر اساس آمار سازمان جهانی گردشگری، بیش از ۱ میلیارد نفر در جهان دارای معلولیت هستند این یعنی حدود ۱۵ درصد از جمعیت جهان را افراد دارای معلولیت تشکیل میدهند و بخش قابل توجهی از این معلولیتها در جهان به علت تصادفات رانندگی ایجاد میشود.
عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی مبانی و مفاهیم گردشگری دسترسپذیر را تبیین کرد و افزود: دسترسپذیر کردن به معنای ایجاد امکاناتی است که برای همه افراد قابل استفاده باشد. گردشگران معلول و کمتوان برای بهرهمندی از خدمات گردشگری نیاز به دسترسیهایی دارند.
رئیس کمیسیون گردشگری و صنایع دستی اتاق بازرگانی مشهد عنوان کرد: مناسبسازی بر کیفیت زندگی همه افراد تاثیرگذار است، همچنین ایجاد فرصتهای جدید شغلی یکی از جنبههای مهم گردشگری دسترسپذیر است.
وی گفت: ۷ اصل اساسی تاسیسات گردشگری دسترسپذیر شامل شرایط استفاده یکسان برای همه، انعطافپذیری در استفاده، سادگی و مبتنی بودن بر درک یا انتقال مستقیم، ارائه اطلاعات قابل فهم، داشتن تلرانس برای خطا، نیاز به تلاش فیزیکی کم و داشتن اندازه و فضای مناسب برای دسترسی است.
ثابت تیموری اظهار کرد: علائم ویژهای برای افراد دارای معلولیت در سراسر جهان وجود دارد که باید به همه افراد معرفی شود و لذا گردشگری دسترسپذیر نیازمند الزامات و استانداردهایی است.
وی ادامه داد: از سال ۱۴۰۰، استاندارد ایزو ۲۱۹۰۲ و استاندارد ملی ایران برای گردشگری دسترسپذیر مورد توجه قرار گرفته است. ایزو ۲۱۹۰۲ به صورت بومی تدوین و در دستور کار وزارتخانه قرار گرفته و در تاریخ ۱۱ بهمن ماه به طور رسمی تصویب و ابلاغ خواهد شد.
رئیس کمیسیون گردشگری و صنایع دستی اتاق بازرگانی مشهد افزود: موارد مورد نیاز برای مناسبسازی در این استاندارد گنجانده شده و به واحدهای گردشگری و اقامتی ابلاغ میشود.
وی گفت: در این راستا اگر مناسبسازی واحد گردشگری و اقامتی برای نابینایان صورت گیرد گواهینامه طلایی نابینایان به آن واحد اعطا میشود. در سطح جهانی نیز توضیحات مربوط به جاذبههای گردشگری با خط بریل در دسترس است تا امکان استفاده برای افراد نابینا فراهم شود.
انتهای پیام
نظرات