مصطفی فاطمی امروز ۷ بهمن ماه، در نخستین همایش تخصصی و توجیهی گردشگری دسترس پذیر، اظهار کرد: در کشور ما با توجه به اینکه وارد جامعه سالمندی میشویم نیازمندیهای اماکن گردشگری به دسترس پذیر بودن بیشتر احساس میشود، اما در این حوزه بسیار ضعیف عمل کردهایم.
وی افزود: همانطور که استانداردسازیها در مجموعههای جدید لحاظ میشود و باید در مجموعههای قدیمی هم اتفاق بیفتد، دسترسپذیری و مناسبسازی شهرها برای معلولان از موضوعات مهمی است که در گردشگری جهانی مورد توجه قرار گرفته است.
مدیرکل دفتر توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بیان کرد: در نمایشگاههای بینالمللی گردشگری، رویکرد دسترسپذیری و مناسبسازی مورد اهمیت قرار گرفته، لذا ضرورت دارد که ارائه خدمات خاص ویژه افراد دارای معلولیت در اماکن مختلف گردشگری و اقامتی ایجاد شود.
فاطمی ادامه داد: متاسفانه عملکرد ایران در حوزه مناسبسازی و دسترسپذیری بسیار ضعیف بوده، در گذشته برای صدور مجوز پایانکار واحدهای پذیرایی و اقامتی به این موضوع توجه نشده بود، اما امروز استانداردسازی اماکن گردشگری و اقامتی درحال انجام است و رویکرد تاسیسات گردشگری به این امر تغییر کرده است.
وی گفت: تشکیل میز گردشگری دسترسپذیری در وزارت میراث فرهنگی اقدام خوبی بود و اعضای آن را تشکلهای افراد دارای معلولیت و کمتوان و تشکلهای گردشگری تشکیل میدهند. بر این اساس ضرورت دارد که میز گردشگری دسترسپذیری در خراسان رضوی تشکیل شود.
فاطمی ادامه داد: پیشنهاد میکنم شهردار مشهد، یک مشاور تخصصی در حوزه دسترسپذیری و مناسبسازی را به کار گیرد، از طرفی ایجاد تعامل و ارتباط تشکلهای بخش خصوصی با شهرداری مشهد باعث تزریق نگرش توجه به مقوله دسترسپذیری و مناسبسازی به بدنه شهرداری میشود.
مدیرکل دفتر توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تاکید کرد: ظرفیت لازم برای مناسبسازی شهرهای زیارتی و دارای پتانسیل گردشگری وجود دارد. وضعیت فرودگاه و معابر شهر مشهد مطلوب است، اما ضرورت دارد برخی مراکز برای افراد دارای معلولیت بهبود پیدا کند.
مشهد در سال ۱۴۰۴ نامزد شهر دسترسپذیر خواهد شد
وی عنوان کرد: بناست سال ۱۴۰۴ مشهد نامزد شهر دسترسپذیر اعلام شود تا اقدامات لازم در این راستا صورت گیرد، از طرفی باید برند شهر دسترسپذیر را برای مشهد ایجاد کرد و این کلانشهر به عنوان شهر دوستدار افراد دارای معلولیت، افراد سالمند و دوستدار کودک حائز گردشگری دسترسپذیر معرفی شود که این امر با کمک نهادهای اجرایی و بخش خصوصی امکانپذیر است.
فاطمی به بهبود نگرش جامعه نسبت به افراد دارای معلولیت پرداخت و اظهار کرد: نگرش افراد باید نسبت به افراد دارای معلولیت و کمتوان بهبود یابد و شرایط برای حضور بیشتر این افراد در جامعه فراهم شود.
مدیرکل دفتر توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری افزود: فرهنگ سازی در خصوص نوع مواجهه مردم با فرد دارای معلولیت یک ضرورت است و باید گردشگران و شهروندان بیشتر با آن آشنا شوند.
دسترسپذیری مراکز اقامتی و گردشگری باید جدی گرفته شود
محمود مادرشاهیان، رئیس جامعه حرفهای هتلداران مشهد در این همایش با اشاره به عملکرد ضعیف در حوزه دسترس پذیر بودن مراکز اقامتی و گردشگری گفت: با توجه به بازدیدهایی که از مراکز اقامتی صورت گرفته شاهد هستیم که در گذشته در زمینه دسترس پذیر بودن این مراکز درست عمل نکردهایم و این باعث شرمساری است. ما باید بدون تعارف و با جدیت به موضوع دسترسیها بپردازیم.
وی ادامه داد: شهرداریها و نظام مهندسی باید در زمان صدور پروانه ساختمانی، دسترسیها را به طور جدی در نظر بگیرند. این موضوع برای همه ما مهم است، زیرا ممکن است هر کدام از ما روزی به این امکانات نیاز داشته باشیم.
مادرشاهیان عنوان کرد: همانطور که در حوزه گردشگری زیارتی باید دقیق عمل کنیم، برای ماندگاری زائر نیز باید تلاش کنیم. ما در خراسان رضوی علاوه بر زیارت میتوانیم روی گردشگری نیز تمرکز کنیم، چراکه نیشابور، آرامگاه فردوسی و سایر مراکز تاریخی و گردشگری استان نیز ظرفیتهای زیادی برای جذب گردشگر دارند. متاسفانه ما در این زمینه ضعیف عمل کردهایم. از روسای تشکلها نیز تشکر میکنم که در این حوزه تلاش میکنند. دسترسپذیری یکی از مهمترین موضوعاتی است که در جلسات ما به شکل متعدد مطرح شده است.
رئیس جامعه حرفهای هتلداران خراسان رضوی گفت: در نظارتهای میدانی از هتلها، آپارتمانها و مهمانپذیرها از واحدهایی که در گذشته در این زمینه کوتاهی کردهاند، درخواست شده است که امکانات دسترسی را فراهم کنند و خوشبختانه موفق بودهایم.
وی افزود: لازم است تمام ظرفیتهای بخش خصوصی برای ایجاد تغییر در این حوزه به کار گرفته شود. در این راستا بویژه مراکز اقامتی باید برای بهبودسازی و دسترسپذیری معمولان اصلاح شود.
ارتقای سهم گردشگری در رونق اقتصادی را دنبال میکنیم
محمدرضا توکلیزاده، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی در ادامه اظهار کرد: حوزه گردشگری خراسان رضوی امروزه با چالشها و مسائل متعددی روبهرو است. امید است برگزاری چنین رویدادهایی، ضمن ایجاد همافزایی بین بخشهای دولتی و خصوصی، زمینهساز حل مسائل و گرههای موجود در گردشگری و زیارت استان شود.
وی با اشاره به کمتوجهی به گردشگری به عنوان یک رکن و ظرفیت مهم اقتصادی در گذشته، افزود: اتاق بازرگانی خراسان رضوی در سالهای اخیر با بهرهگیری از نظرات کارشناسان و صاحبنظران این حوزه، تلاش کرده است نقش این صنعت را در اقتصاد استان پررنگتر کند. هدف ما ارتقای سهم گردشگری در رونق اقتصادی خراسان رضوی و معرفی شایسته ظرفیتهای عظیم این بخش است. در این راستا اتاق بازرگانی مصمم به ایفای نقشی کلیدی در توسعه زیارت و گردشگری است.
ضرورت توجه به «دسترسپذیری» در توسعه گردشگری خراسان رضوی
توکلیزاده با اشاره به محور اصلی همایش، یعنی موضوع دسترسپذیری ظرفیتهای گردشگری برای افراد توانیاب و دارای معلولیت، تصریح کرد: متأسفانه موضوع دسترسپذیری و سهولت استفاده از امکانات، در اقامتگاهها و اماکن گردشگری استان کمتر مورد توجه قرار گرفته است. این در حالی است که دسترسپذیری به عنوان یک اصل اساسی در حوزه گردشگری در سطح جهان پذیرفته شده است. از این رو ضرورت دارد تا تمامی هتلها، سازمانها و اماکن ارائهدهنده خدمات گردشگری، تأمین این زیرساختها را در اولویت قرار دهند.
وی بیان کرد: اتخاذ رویکردی فراگیر در دسترسپذیر کردن اماکن گردشگری برای افراد دارای معلولیت، بستری فراهم میسازد تا همه گروههای جامعه با هر سطح توانایی از این امکانات بهرهمند شوند. این مسئله باید به عنوان یک فرهنگ در جامعه نهادینه شود تا شاهد رونق هر چه بیشتر گردشگری در خراسان رضوی باشیم.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی گفت: امید است صنعت گردشگری بتواند به سهم شایسته خود در توسعه اقتصادی و اجتماعی خراسان رضوی دست یابد.
انتهای پیام
نظرات