اگر چه گاه گاهی نیز مسوولان به روشنگریهایی در این ارتباط پرداختهاند اما بعد از رشد و نمو بذر شایعهای که از آن روزها و سال های نخست در ذهن و زبان شهروندان کاشته شد، دیگر کسی به این اظهارنظرهای هر از گاهی وقعی ننهاده و افکار عمومی راه خود را میرود.
البته این شایعات یا شاید هم واقعیات در پس غبار، هزینههایی نیز به همراه داشته است. فارغ از صحت و سقم این حرفها و شایعات، به هر حال اثرات ناشی از این گذارهها، بر امنیت روانی مردم عادی از یک سو و سنگاندازیها در پیش پای این واحد بزرگ صنعتی برای اجرای طرح توسعه آن از سوی دیگر، انکارناپذیر بوده است.
به هر حال هر چند وقت یکبار یک اظهارنظر و رسانه ای شدن آن برای مدتی ذهنها و افکار عمومی شهر را به سمت این واحد صنعتی میبرد و بعد از مدتی با نشستن غبار زمان بر آن دوباره برای مدتی به فراموشی سپرده می شود تا دوباره در زمان دیگری و این بار از دهان دیگری، اظهارنظری بیرون بیاید و دوباره....
سالهاست که در بر همین پاشنه چرخیده و از قضا خبرها و گزارش های متعددی در رسانهها چه در تایید و چه در رد ادعاهای مطرح شده، منتشر شده است.
به هر حال این گزارش نیز روایت دیگری است از آن هزار که از نظر میگذرد...
مدیر شرکت فروسیلیس ایران در سمنان معتقد است که این واحد بزرگ صنعتی یکی از پاک ترین واحدهای فعال در این صنعت در کشور است.
فرهاد خراسانیان با اشاره به نشت لحظهای غبار در یکی از سالنهای این واحد بزرگ صنعتی و اخطارهای محیطزیست استان در گذشته اظهار کرد: بهدنبال صدور این اخطارها، و وعده رفع این معضل از سوی شرکت فروسیلیس ایران چندین کارشناس و پیمانکار فعال در این بخش دعوت و ارزیابیهای لازم صورت گرفت و مقرر شد که پیمانکاران یک طرح برای حل این مشکل ارائه دهند.
وی از بررسی این مشکل از سوی ۹ شرکت فعال در این بخش خبر داد و افزود: چهار شرکت از این ۹ شرکت از شرکتهای دانشبنیان بودند و در آخر تنها دو شرکت طرح پژوهشی و پروپوزال خود را ارائه دادند.
به گزارش ایسنا، مدیر شرکت فروسیلیس ایران در سمنان با بیان اینکه پس از بررسیهای فنی، هر دو طرح غیرقابل اجرا تشخیص داده شدند، اضافه کرد: در ادامه دفتر فنی شرکت فروسیلیس ایران با توجه به شناخت فنی و محیطی مناسب از منطقه و معارضات آن یک طرح دیگر ارائه دادند که قابلیت اجرایی شدن را داشت.
وی با بیان اینکه در ادامه یک پیمانکار برای اجرای طرح دعوت شد، افزود: این پیمانکار وعده داد که طرح را تا آذرماه اجرا و تحویل دهد.
وی با اشاره به اصرار سازمان محیط زیست بر تسریع در اجرای طرح گفت: با توجه به تاکیدات محیط زیست استان، قرار شد که شرکت فروسیلیس ایران خود وارد گود شده و طرح را اجرایی و تا آخر شهریورماه تحویل دهد.
آلایندگی در فروسیلیس هرگز فراتر از حد مجاز نبوده
خراسانیان با بیان این که با تلاش همکاران این طرح تا آخر شهریورماه نیز اجرا و تحویل و نصب شد، ادامه داد: با توجه به فرآیند نصب ، تولید در این سالن از اول مردادماه متوقف شد.
وی از تعطیلی یک ماهه خط تولید به دلیل فرآیند نصب این سیستم و انجام آزمایشهای مختلف خبر داد و اظهار کرد: بعد از فرآیند نصب نیاز بود که ایرادات احتمالی طی کار با سیستم جدید شناسایی و مجددا رفع شود که این ایرادات جزیی نیز ظرف ۲۰ روز رفع و طرح برای افتتاح نهایی آماده شد.
مدیر شرکت فروسیلیس ایران با بیان اینکه این پروژه ۲۲ مهرماه به بهره برداری نهایی رسید افزود: بعد از افتتاح نهایی، کارشناسان محیط زیست از طرح بازدید کردند.
وی از مهار ۷۰ درصد نشتی غبار این سالن بعد از افتتاح طرح نهایی خبر داد و گفت: در حال حاضر هنوز ۲۰ تا ۳۰ درصد نشت غبار در این سالن وجود دارد، اما این میزان نشتی به حدی نیست که از سالن خارج و یا مخاطره جدی به دنبال داشته باشد.
خراسانیان با اشاره به حجم این نشتی تصریح کرد: این سالن در هر روز چهار بار و هر بار به مدت تنها سه دقیقه فعال است و مجموع فعالیت آن کمتر از ۱۵ دقیقه است، لذا میزان ۲۰ تا ۳۰ درصد نشتی موجود در این سالن که به دلیل وجود جرثقیل و ماشین آلات تولید و..در سالن کنترل بیشتر آن فعلا ممکن نیست، خطر آن چنانی ندارد.
وی با اشاره به اینکه محیط زیست استان به طور دوره ای و مداوم به اندازهگیری آلایندگی ها در این بخش و در کارخانه می پردازد افزود: میزان حد مجاز براساس استانداردها ۲۰۰ وی پی ان است که براساس پایش های محیط زیست استان این شاخص در شرکت فروسیلیس ایران در سمنان هیچ گاه فراتر از حد مجاز نرفته است.
فروش روزانه ۳۰ تن غبار
مدیر شرکت فروسیلیس ایران در سمنان با بیان اینکه نشتی جزیی بخشی از فرآیند کار در این صنعت است ادامه داد: این میزان نشتی جزئی منجر به آلایندگی آنچنانی نمی شود.
وی با بیان اینکه مهار این نشتی درآمد خوبی برای کارخانه دارد اظهار کرد: از این غبار یک محصول جانبی تولید و به دلیل مشتری زیاد، در حال حاضر پیشفروش می شود لذا هیچ توجیهی وجود ندارد که شرکت فروسیلیس ایران نسبت به جمع آوری این غبار اقدام نکند.
این مدیر صنعتی با بیان اینکه بیش از ۷۰ درصد غبار ایجاد شده از طریق فیلترهای نصب شده جمع آوری و بستهبندی میشود گفت: این محصول جانبی به ازای هر کیلوگرم ۴۰۰ تومان به فروش رسیده و درآمد خوبی برای شرکت نیز فراهم کرده است.
مدیر شرکت فروسیلیس ایران در سمنان ادامه داد: این کارخانه در حال حاضر روزانه ۲۵ تا ۳۰ تن غبار تولید و بسته بندی کرده و با توجه به پیشفروش محصول، آن را با قیمت مناسب به فروش میرساند.
وی با بیان اینکه مهار این غبار درآمد خوبی برای ما دارد اضافه کرد: منطق حکم می کنم که شرکت فروسیلیس ایران از این محصول تولیدی که آورده مالی خوبی دارد، نگذرد و لذا هیچگاه اجازه نمی دهد که این سرمایه به هدر برود.
خراسانیان از وجود سیستم پایش آنلاین در این واحد خبر داد و اضافه کرد: در حال حاضر دو سیستم پایش آنلاین در کارخانه وجود دارد و لذا نباید هیچ دغدغه ای در ارتباط با آلایندگی این واحد داشته باشد.
وی با بیان اینکه پایش هوای محیطی در این واحد هر دو ساعت یک بار انجام می شود ادامه داد: علاوه بر این محیط زیست استان سمنان به صورت آنلاین هر سه دقیقه یک بار کل آلایندگی را رصد و اندازه گیری و اطلاعات را برای سازمان ارسال میکند، لذا با وجود این پایشهای مستمر قاعدتا نباید دغدغه ای در این ارتباط وجود داشته باشد.
وی با اشاره به داده های این پایش ها گفت: عمده مواقع هوای محیطی این واحد صنعتی پاک بوده و البته در مواقعی نیز در حد قابل قبول بوده است.
وی تصریح کرد: در برخی از مواقع هوای محیطی در این واحد بزرگ صنعتی کاملا پاک بوده و این در حالی بوده که در همان روز هوای سمنان در حد قابل قبول بوده است.
خراسانیان با انتقاد از برخی اظهارنظرهای غیرکارشناسی در ارتباط با این واحد صنعتی گفت: سازمان ناظر در این حوزه، محیط زیست است و این اداره کل به صورت آنلاین و هر سه دقیقه یک بار به پایش آنلاین می پردارد. ضمن اینکه برای میزان آلایندگی ها نیز حد مجاز تعریف شده و میزان آلایندگی در شرکت فروسیلیس ایران به صورت مستمر رصد و پایش می شود.
آلایندگی فروسیلیس هیچگاه به سمنان نمیرسد
مدیر شرکت فروسیلیس ایران در سمنان افزود: جز در موارد خاص که به طور مثال سالانه یک یا دو بار بوده هیچگاه آلایندگی در این واحد از حد مجاز فراتر نرفته است.
وی با بیان اینکه دانشگاه علم و صنعت ایران یک کار پژوهشی در این واحد انجام داده افزود: برای این طرح تحقیقاتی که طی سال های ۱۳۸۰، ۱۳۹۶ و ۱۴۰۰ انجام شد میلیاردها تومان اعتبار هزینه شده و در نهایت نیز نتایج تحقیق رسما اعلام شد که این واحد صنعتی آلایندگی آنچنانی ندارد و اگر آلایندگی هم ایجاد کند اصولا به شهر سمنان نمیرسد.
این تولیدکننده با اشاره به برخی از داده های این تحقیق علمی توضیح داد: براساس داده های این پژوهش معتبر، اگر بر فرض محال، دودکش های این واحد صنعتی به صورت ۲۴ ساعته باز باشد و اصولا فرآیند جمع آوری غبار هم انجام نشود، غبارهای کارخانه به دلیل جرم بالا هیچگاه از ۴ کیلومتر آن طرفتر از واحد نخواهند رسید و این در حالی است که فاصله واحد تا ابتدای شهر سمنان بیش از ۱۱ کیلومتر است.
وی در پاسخ به پرسش ایسنا در خصوص جو منفی و شایعات مختلف در ارتباط با این واحد بزرگ صنعتی در سمنان گفت: متاسفانه از گذشته های دور شایعات نادرستی در ارتباط با این واحد مطرح و در بین مردم رواج داده شد.
مدیر شرکت فروسیلیس ایران در سمنان با بیان اینکه این جو منفی از ابتدای تاسیس این واحد ایجاد شد اظهار کرد: متاسفانه از همان ابتدا یک کار فرهنگی و اطلاع رسانی درست در این ارتباط انجام نشد و برخی ها نیز به این شایعات دامن زدند.
افکار عمومی بی مطالعه هر چیزی را نپذیرند
مدیر شرکت فروسیلیس ایران در سمنان با بیان اینکه فروسیلیس در رده ششم صنایع قرار دارد اظهار کرد: براساس قوانین واحدهای فروسیلیس باید ۲۵۰۰ متر با سکونتگاه های انسانی و ابتدای شهرها فاصله داشته باشند که این فاصله در سمنان به افزون بر ۱۱ کیلومتر می رسد.
وی بر لزوم اطلاع رسانی و آگاهی بخشی بیشتر تاکید و خاطرنشان کرد: افکار عمومی باید برای کشف حقایق مطالعه کنند و هر حرفی را به سهولت نپذیرند. متاسفانه شایعاتی که از ابتدا مطرح شده همچنان از سوی برخی دامن زده می شود.
خراسانیان با بیان اینکه فروسیلیس سمنان از پاکترین واحدهای صنعتی در کشور است گفت: ما در شهرهایی همچون دامغان، ازنا و همدان نیز واحدهای فروسیلیس فعال داریم، با مقایسه آنها با فروسیلیس سمنان و بررسی فاصله آنها با سکونتگاه های انسانی به راحتی می توان فهمید که واحد سمنان از پاک ترین واحدهای فعال در کشور است و هیچگونه مشکلی ندارد.
وی با بیان اینکه ۱۵ درصد نیروهای این واحد صنعتی فرزندان نیروهای بازنشسته هستند اضافه کرد: مگر می شود که کسی که در این واحد بازنشسته شده و سلامتی او آسیب دیده باشد اصرار کند که فرزندش نیز در همان واحد مشغول به کار شود؟
غبار سنگ سیلیس سرطانزاست نه فروسیلیس
خراسانیان به داده های معتبر علمی اشاره کرد و گفت: براساس تحقیقات انجام شده آنچه باعث سرطان می شود غبار سنگ سیلیس است نه غبار فروسیلیس که در این واحد تولید می شود. ماهیت سنگ سیلیس با فروسیلیس زمین تا آسمان با هم تفاوت دارند.
مدیر شرکت فروسیلیس ایران در سمنان از بررسی ماهانه پرونده پزشکی تمامی نیروهای این واحد صنعتی خبر داد و گفت: تاکنون هیچ مورد مشکوک به سرطان ناشی از فعالیت در این واحد طی این همه سال گزارش نشده است.
سرطان زایی فروسیلیس و طرح یک ادعا
خراسانیان در پاسخ به پرسش ایسنا در ارتباط با ادعای یکی از نیروهای سابق این واحد در ارتباط با سرطان وی در دیدار با رئیس سازمان محیط زیست کشور اظهار کرد: متاسفانه این نیروی همکار ما که ۱۴ سال در این واحد فعالیت داشته و به دلایلی از جمله ایجاد تنش در واحد و اصرار بر اعطای سرپرستی و ریاست یک بخش کارخانه داشت و در نهایت هم اخراج شد، بعد از قطع همکاری دست به شایعات متعدد زد و به طرح شکایاتی علیه این کارخانه پرداخت که ادعاهای وی چه از نظر پزشکی و چه در دادگاه و دادگستری استان رد شده است.
وی افزود: همه ادعاهای این شخص در محاکم مختلف رد و رای به سود کارخانه صادر شده اما متاسفانه همچنان به جوسازی بر علیه واحد می پردازد. حتی مدعی شد که سرطان همسرش که حتی یک بار به کارخانه مسیرش نیفتاده نیز ناشی از فعالیت وی بوده که این ادعاها نیز توسط مرکز بهداشت و شعبه ششم دادگاه سمنان رد شده است. ضمن اینکه تاکنون سند مستندی دال بر بیماری نیز به دادگاه ارائه نداده است.
پیشرفت ۵۰ درصدی طرح توسعه فروسیلیس سمنان
وی در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران در خصوص طرح توسعه این واحد گفت: طرح توسعه این واحد در حال حاضر ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و در حال انجام است.
مدیر شرکت فروسیلیس ایران در سمنان در پاسخ به این پرسش که گفته می شود مجوز طرح توسعه مربوط به گذشته بود افزود: چنین چیزی صحت ندارد و همین امسال براساس این مجوز طرح توسعه ۴۰۰ میلیارد تومان تسهیلات دریافت کردیم لذا این ادعاها نیز صحت ندارد.
به هر روی، کشورهای توسعهیافته پیش از راهاندازی هر واحدی تولیدی و صنعتی همه جوانب آن را میسنجند و پیش از کلنگزنی آن، نظرات کارشناسی دستگاههای مختلف و پیوستهای فرهنگی، اجتماعی و... مرتبط با آن را اخذ میکنند اما هنوز هم دیر نشده است.
به نظر میرسد که اینک پس از دههها حرف و حدیث و اظهارات درست و غلط در ارتباط با این واحد و یا واحدهای مشابه دیگر، زمان آن رسیده باشد که دستگاه های مسوول و نظارتی در این بخش -که کم هم نیستند- یکبار برای همیشه با بهرهگیری روشهای علمی و کارشناسانه غیرقابل تردید، به واکاوی و بررسی دقیق آن پرداخته و بعد از کشف حقیقت ،آن را با افکار عمومی در میان بگذارند و البته پس از آن نیز بر نظر کارشناسانه خود اصرار کرده و دستگاه های مسوول دیگر نیز با هر کس که به طرح موضوعات غیرکارشناسانه پرداخته و امنیت روانی جامعه را خدشهدار میکنند نیز برخورد قانونی کند.
گزارش از: هوشنگ حبیبی بسطامی
انتهای پیام
نظرات