• دوشنبه / ۱ آبان ۱۴۰۲ / ۰۹:۲۸
  • دسته‌بندی: کردستان
  • کد خبر: 1402080100137
  • خبرنگار : 50130

توصیه هایی که علم "ارگونومی" برای پیشگیری از پوکی استخوان دارد

توصیه هایی که علم "ارگونومی" برای پیشگیری از پوکی استخوان دارد

ایسنا/کردستان ارگونومیست دانشگاه علوم پزشکی کردستان با بیان اینکه پوکی استخوان مقدمه ای برای مبتلا شدن به دیگر مشکلات اسکلتی عضلانی و نیز شکستن استخوان ها است، گفت: یکی از علوم نوینی که مستقیما در سلامتی سیستم اسکلتی عضلانی و پیشگیری از بیماری های از این دست موثر بوده "ارگونومی" است.

بفرشاد ارغوانی اظهار کرد: پوکی استخوان در لغت به معنای " استخوان متخلخل" بوده و وضعیتی است که در آن از میزان استحکام استخوان ها کم شده و با کاهش کیفیت، قدرت خود را از دست می دهند که این مقدمه ای برای مبتلا شدن به دیگر مشکلات اسکلتی عضلانی و نیز شکستگی استخوان ها است.

وی افزود: دردهای اسکلتی عضلانی از جمله مهمترین مشکلات در این رابطه هستند که به دلیل نامشخص بودن و یا سخت تشخیص داده شدن منشاء این دردها، گاه بسیار آزار دهنده بوده به طوری که کیفیت زندگی افراد را کاهش داده و بر تحرک و استقلال افراد تاثیرگذار باشد.این قبیل بیماری ها با عناوینی چون کوه یخی یا بیماری خاموش نیز تعبیر می شوند چرا که تا زمانی که وارد مرحله حاد بیماری نشوند، به آن توجه کافی نشده و در پیشگیری و درمان موثر آن اقدامی به عمل نمی آورند.

این ارگونومیست بیان کرد: یکی از علوم نوینی که مستقیما در سلامتی سیستم اسکلتی عضلانی و پیشگیری از بیماری های از این دست موثر بوده، ارگونومی است. ارگونومی به انتخاب بهترین سبک زندگی مبتنی بر ابزارها، روش ها و تکنولوژی در زندگی و محیط کار می پردازد که به نوعی برای انجام تمامی کارها چه در محل کار و یا زندگی روزمره باید بهترین شیوه و محیط را متناسب با افراد انتخاب کرد.

به گفته وی، ریسک فاکتورهای متعددی در این محیط ها وجود دارند که به نوعی غیرارگونومیک هستند، کارهای تکراری، کارهای سنگین، پوسچر(طرز قرار گیری بدن) نامناسب از این قبیل ریسک فاکتورها هستند که مستقیما به استفاده از ابزارها، لوازم، تجهیزات و تکنولوژی های مورد استفاده برای انجام کار یا فعالیت ها در خلاف قواعد علم ارگونومی بر می گردد.

ارغوانی عنوان کرد: استفاده از میز و صندلی های غیرارگونومیک، روش غیرارگونومیک انجام دادن کارها، تخت خواب، روش و محیط خواب غیرارگونومیک، لباس و کفش غیرارگونومیک و رعایت نکردن ارگونومی در محیط هایی از قبیل آشپزخانه، منزل و نیز انجام فعالیت های بدن منجر به مواجهه شدن با ریسک فاکتورهای مرتبط با ارگونومی می شود.

وی، با بیان اینکه رعایت نکردن ارگونومی حتی بر روی سلامتی قلب و عروق و نیز در بروز بیماری هایی از قبیل فشار خون موثر است، افزود: دو نوع کار استاتیک و دینامیک در عضلات وجود دارد. در کارهای استاتیک که بخش وسیعی از عضلات عمل کننده در حالت انقباض قرار می گیرند حجم خون مورد نیاز بیشتر از خون در گردش بوده و بنابراین انرژی لازم و کافی برای انجام فعالیت تامین نمی شود که پس از مدتی با تجمع اسید لاکتیک در این عضلات، خستگی بروز پیدا کرده که خستگی های مزمن مقدمه ای بر ایجاد سایر بیماری های اسکلتی عضلانی از جمله پوکی استخوان است. در این قبیل کارهای استاتیک، گاها بیش از دو سوم عضلات برای مدت زمان طولانی در حالت انقباض قرار می گیرند که در این حالت به نوعی از حجم خون در گردش در بدن کاسته می شود و بنابراین بر فعالیت های قلبی عروقی تاثیر می گذارد.

این ارگونومیست گفت: در کارهای دینامیک که در اثر رعایت ارگونومی در کار و زندگی ایجاد می شود، حجم خون مورد نیاز کمتر یا مساوی با خون در گردش در عضلات عمل کننده است، بنابراین خستگی دیرتر و کمتر بروز پیدا کرده و سلامتی سیستم اسکلتی عضلانی و حتی قلبی عروقی تامین می شود.

وی، به نکاتی برای رعایت ارگونومی در محل کار و زندگی روزمره گریزی زد و اعلام کرد:  فعالیت های روزمره(از قبیل راه رفتن، نشستن، صحبت کردن و ...) و نیز فعالیت های فیزیکی(ورزش کردن روزانه)، انجام کشش، ورزش و نرمش در محل کار و به صورت منظم، انتخاب میز و صندلی ارگونومیک در محل کار، حفظ پوسچر مناسب و ارگونومیک، انتخاب ابزارها و تجهیزات ارگونومیک از قبیل کفش، عینک، خودکار، موبایل، کامپیوتر، کیف یا کوله پشتی، تخت خواب،  انتخاب شیوه انجام کار بر اساس علم ارگونومی، رعایت چرخه های استراحت کار مبتنی بر علم ارگونومی، انجام کارهای اداری به صورت نشسته و ایستاده، رعایت ارگونومی در کار، رعایت ارگونومی در زمان مطالعه، از جمله نکات مهم برای رعایت ارگونومی است.

ارغوانی خاطرنشان کرد: بنابراین ارگونومی به استفاده صحیح از ابزارها و تکنولوژی بر می گردد و راه حل پیشگیری از مشکلات اسکلتی عضلانی از قبیل پوکی استخوان استفاده از ارگونومی نه تنها به عنوان یک علم بلکه به عنوان یک ابزار است.

لازم به یادآوری است که ارگونومی در کلیه محیط های کاری و زندگی انسان و نیز در تمای مراحل عمر از مرحله جنینی تا سالمندی اصول و قواعد ویژه ارائه داده و برای مثال حوزه هایی از قبیل ارگونومی آموزشی و یادگیری، ارگونومی ویژه مادران باردار، ارگونومی مدرسه، ارگونومی بیمارستان ها، ارگونومی فیزیکی، ارگونومی در دندان پزشکی، ارگونومی کشاورزی و ... دارای اصول و قواعد مخصوص بوده و لازم است به آن توجه کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha