• سه‌شنبه / ۲۲ فروردین ۱۴۰۲ / ۰۹:۵۰
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1402012210695
  • منبع : نمایندگی خراسان جنوبی

آنچه قدرت زادآوری و سلامت را از حیات وحش می‌گیرد

آنچه قدرت زادآوری و سلامت را از حیات وحش می‌گیرد

ایسنا/خراسان جنوبی مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی گفت: کمبود علوفه در زیستگاه‌ها که ناشی از خشکسالی است، قوه بدنی حیات وحش را کم و آن‌ها را  لاغر کرده است که این امر قدرت زادآوری را از آنان می‌گیرد.

خراسان جنوبی با همه کویرهای زیبایش، آسمان پرستاره‌اش و طبیعت بکر و دست نخورده‌اش زاویه‌ای دیگر نیز از زیبایی طبیعی دارد و آن حضور گونه‌های کم نظیر و بی نظیر حتی در جهان است. در حال حاضر بسیاری از گونه‌های مختلف جانوری یا مهره داران ایران در معرض تهدید قرار دارد، تخریب و تکه تکه شدن زیستگاه‌های اصلی این جانوران و شکار و صید بی رویه آن‌ها و خشکسالی‌های متوالی در کشور از جمله عوامل اصلی تهدید آن به شمار می‌رود.

اسدالله حاتمی، مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: بیش از 1000 گونه گیاهی و بالغ بر 300 گونه جانوری شامل 50 گونه پستاندار، نزدیک به 200 گونه پرنده و 50 گونه از خزنده در زیستگاه‌های استان وجود دارد.

وی با اشاره به گونه‌های شاخص جانوری در استان، افزود: از جمله گونه‌های شاخص استان می‌توان به یوزپلنگ ایرانی، پلنگ، آهو، قوچ و میش، کل و بز، جبیر، انواع گربه سانان کوچک، روباه شنی، هوبره، زاغ بور، انواع پرندگان شکاری و انواع خزندگان اشاره کرد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی ادامه داد: در استان چهار منطقه حفاظت شده شاسکوه واقع در شهرستان‌های قاین و زیرکوه، درمیان و سربیشه، مظفری واقع در شهرستان‌های فردوس و بشرویه و آرک و گرنگ واقع در شهرستان خوسف، سه پناه‌گاه حیات وحش تالاب کجی نمکزار واقع در شهرستان نهبندان، رباط شور واقع در شهرستان‌های فردوس و بشرویه و پناهگاه حیات وحش نایبندان واقع در شهرستان طبس وجود دارد که بر اساس وضعیت توپوگرافیک و تشکیلات زمین شناسی منجر به پیدایش تنوع بیولوژیک بی نظیر و متنوعی در استان شده است.

حاتمی با بیان اینکه منطقه حفاظت شده سربیشه و درمیان با وسعت 80 هزار هکتار در فاصله 68 کیلومتری شهرستان بیرجند و در فاصله 25 کیلومتری شمال شهرستان سربیشه قرار دارد، اظهار کرد: حیات وحش منطقه حفاظت شده سربیشه و درمیان شامل پستانداران مختلف از جمله قوچ و میش، گربه پالاس، گرگ، روباه، شغال، کفتار، خرگوش ، تشی و انواع موش و پرندگان مختلفی از جمله کبک، تیهو، کبوتر چاهی  قمری، عقاب دشتی، عقاب طلایی، دلیجه، هما و کرکس است؛ در این منطقه آهو نیز وجود دارد ولی با جمعیت پراکنده، بسیار اندک و در آستانه انقراض.

وی با بیان اینکه جانور شاخص آن قوچ اوریال است، افزود: قوچ اوریال منطقه حفاظت شده درمیان کمی متفاوت از قوچ اوریال سایر مناطق کشور است که این موضوع جذابیتی برای گردشگران، کارشناسان محیط زیست و حتی شکارچیان حرفه‌ای ایجاد کرده است.

قوانین و آموزش‌های زیست محیطی را جدی بگیریم 

حاتمی تصریح کرد: وجود این حیوان در درمیان باعث شده تا مطالعه و تحقیقات ویژه‌ای برای خاص بودن این گونه جانوری نسبت به گونه‌های دیگر در کشور در دستور کار قرار گیرد چراکه قوچ اوریال هیبرید درمیان در جهان کم‌نظیر است و این گونه جانوری حاصل جفت‌گیری قوچ اوریال افغانستان با قوچ اوریال بومی منطقه است.

وی با بیان اینکه بر اثر تداوم خشکسالی حدود ۴۰ درصد چشمه‌های حیات وحش نهبندان خشک شده و حجم آبدهی سایر چشمه‌ها نیز کاهش یافته است، تصریح کرد: چشمه‌های حیات وحش با تلاش همکاران محیط زیست لایروبی می‌شود و همچنین آبرسانی سیار به آبشخورها و حوض انبارها افزایش پیدا کرده، اما با این وجود باز هم حجم آبدهی افزایش زیادی نداشته است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی با اشاره به شکار به عنوان یکی از عوامل مهم به خطر افتادن جان حیات وحش، ادامه داد: آزار و کشتار حیوانات، بدون داشتن ضرورت حیاتی برای انسان‌ها و تنها برای تفریح و تفنن از دیدگاه هر انسان آزاد و سلیم و بر اساس دستورات شرعی و انسانی عملی ناپسند به حساب می‌آید که قدر مسلم در صورت تکرار دارای اثراتی بر روح و جسم انسان‌ها نیز خواهد بود.

حاتمی با اشاره به بهره‌برداری بی‌رویه از منابع آب، خاک و پوشش گیاهی و در نتیجه زوال تنوع زیستی، یادآور شد: به هر روی در همه کشورهای توسعه یافته، جدای از قوانین و محدودیت‌های متعددی که با ضمانت اجرایی تام، برای شکار وضع می‌شود، فرهنگ دوستی با طبیعت و حیوانات نیز از کودکی آویزه گوش و ذهن و زبان افراد می‌شود که باید در کشور ما نیز دیده شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha