تالاب کجی نمکزار نهبندان دارای برآمدگیهای خشکی همراه با پوشش گیاهی مناسب برای تخمگذاری پرندگان است و هر ساله خصوصاً در فصل مهاجرت، میزبان گونههای مختلفی از پرندگان آبزی و کنار آبزی شامل آبچیلیک پاسبز، آبچیلیک پاسرخ، حواصیل خاکستری، حواصیل سفید، خوتکا و اردک سرسبز بوده است.
به گزارش ایسنا، با توجه به آبگیری تالاب، در سال حدود پنج هزار گونه از پرندگان آبزی و کنار آبزی از قبیل مرغابی سرسبز و فلامینگو به این تالاب مهاجرت میکنند. از پرندگان بومی منطقه میتوان به زاغ بور، هوبره و عقاب طلایی و از خزندگان به مار قیطانی، مار شتری، مار پلنگی و تیر مار و بزمجه بیابانی اشاره کرد.
حاشیه تالاب نیز زیستگاه ۱۴ گونه پستاندار از قبیل خرگوش، روباه، کفتار، گرگ، پایکا، پامسواکی، زردهبر و تشی است. آب تالاب به واسطه املاح معدنی موجود در آن خواص درمانی بسیاری برای بیماریهایی نظیر آرتروز، رماتیسم و بیماریهای مفاصل دارد، اما امسال تالاب روزهای متفاوتی را در پاییز سپری میکند؛ روزهایی که در آن خبری ازپرندگان میهمان نیست چراکه میزبان شرایط مساعدی برای پذیرایی ندارد.
پرندگان نمیآیند یا زود میروند
امیر کوهستانی، رئیس اداره حفاظت محیط زیست نهبندان به ایسنا گفت: تالاب کجی نمکزار نهبندان یک تالاب نمکی و فصلی است که معمولا اواسط پاییز تا اواسط بهار آبگیری می شود که مهم ترین منبع تأمین کننده آب تالاب کجی، ریزش باران و جاری شدن سیلابهای حوزه آبریز نهبندان و چشمههای کرانه تالاب است.
کوهستانی یادآور شد: پناهگاه حیات وحش تالاب کجی نمکزار با ۲۲ هزار هکتار شامل تالاب و محدوده جنگلی است که در ۷۵ کیلومتری شهر نهبندان و در حاشیه جاده ارتباطی بیرجند - زاهدان قرار دارد.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست نهبندان با بیان اینکه در صورت آبگیری تالاب و افزایش سرمای هوا، پرندگان مهاجر روزهای بیشتری در تالاب میمانند، افزود: بخشی از آبگیری تالاب کجی نمکزار نهبندان توسط چشمههای تالاب تامین میشود که تا روزهای آینده امیدواریم از طریق چشمهها، بخشی از تالاب آبگیری شود.
کوهستانی با بیان اینکه همه ساله در این فصل سال شاهد پرندگان مهاجر در تالاب بودیم، تصریح کرد: امسال به دلیل کاهش بارندگی، این پرندگان کمتر وارد محدوده تالاب میشوند و یا کم در محدوده میمانند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر مرغابی سرسبز و خوتکا از مناطق سرد شمالی سیبری به تالاب کجی نهبندان فرود آمدهاند، اظهار کرد: این پرندگان نیز امسال نسبت به مدت مشابه سالهای گذشته، کمتر از دو روز در تالاب میمانند.
بارشهای زیر خط نرمال و پرندگانی که فرود نمیآیند
اسدالله حاتمی، مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی نیز در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه تالاب کجی نمکزار نهبندان یک تالاب نمکی و فصلی بوده که معمولا اواسط پاییز تا اواسط بهار آبگیری می شودکه مهم ترین منبع تأمین کننده آب تالاب کجی، ریزش باران و جاری شدن سیلابهای حوزه آبریز نهبندان و چشمههای کرانه تالاب است، گفت: ۴۰ درصد از پرندگان کشور در خراسان جنوبی زندگی میکنند.
وی با بیان اینکه تالابهای کجی نمکزار نهبندان و نیزار خور به دلیل کمبود بارشهای پاییزی خشک شده و با توجه به پیش بینیهای نرمال نبودن بارشهای پاییزی طی امسال و عدم آبگیری تالابها حضور پرندگان در این مناطق کاهش خواهد یافت، تصریح کرد: این امر باعث شده احتمال حضور پرندگان در این تالابها بسیار ضعیف باشد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان کرد: تالابهای استان در مسیر مهاجرت پرندگان مهاجر آبزی قرار دارد که امیدواریم دوباره گرندگان این تالابها را برای گذران فصل سرد سال انتخاب کنند.
برنامههای مدیریت تالاب طی دو هفته آینده تدوین شود
علیرضا عباس زاده، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی نیز در ستاد احیا و مدیریت تالاب کجی نمکزار نهبندان گفت: با توجه به اینکه کجی نهبندان جزء تالابهای ملی در استان است باید دستگاههای مسئول برنامه سالانه برای احیا و مدیریت آن تدوین کنند.
وی با بیان اینکه حفاظت از تالاب ملی در استان اهمیت دارد چراکه هرگونه کم کاری در این حوزه عواقب جبران ناپذیری خواهد داشت، افزود: تالاب موهبت الهی و ضرورت طبیعی در استان محسوب می شود لذا برای مدیریت ریزگردها باید به حفظ و احیای آن کمک کرد.
معاون عمرانی استاندار خراسان جنوبی با اشاره به الزامات قانونی در بحث احیا و مدیریت تالابها، گفت: از آنجایی که بیش 15 الزام قانونی در این خصوص تعریف شده موظف به رعایت اصول حفظ و نگهداری تالاب هستیم.
وی تصریح کرد: برخی از اقدامات باید به طور مستمر در تالاب کجی دنبال شود و دستگاههایی هم در این زمینه وظیفه دارند لذا هر دستگاه باید در چهارچوب مشخص شده، برنامه و هدفی دنبال کند.
عباس زاده یادآور شد: برنامههای مدیریت تالاب برای سال جاری باید ظرف دو هفته آینده از سوی دستگاههای مسئول مشخص و به دبیرخانه ارسال شود؛ این برنامهها در قالب طرح به شورای برنامه ریزی ارجاع و از آنجا ساز و کار تأمین اعتبار آن مشخص خواهد شد.
معاون عمرانی استاندار همچنین بر لزوم پایش برنامهها تاکید کرد و یادآور شد: برنامهها و وظایف باید بر اساس آنچه در طرح جامع مدیریت تالاب دیده شده، انجام شود.
امید است با ارائه هر چه زودتر برنامههای مدیریتی تالاب، شاهد بازگشت دوباره پرندگان مهاجر به منطقه باشیم. پرندگانی که باعث پویایی محیط زیست و بازگشت دوباره زندگی به آن هستند.
انتهای پیام
نظرات