به گزارش ایسنا، یدالله ایزدی از راویان و تاریخنگاران جنگ و مدیر گروه مطالعات غیرنظامی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس با اشاره به رونمایی از چهار اثر تاریخ شفاهی فرماندهان در هفته دفاع مقدس، بیان کرد: با همت و تلاش محققان و پژوهشگران در حوزه تاریخ شفاهی نظامی، در هفته دفاع مقدس چهار اثر منتشر و روانه بازار نشر خواهد شد.
ایزدی با بیان اینکه در گروه تاریخ شفاهی نظامی علاوه بر این چهار کتابی که قرار است رونمایی شود، مصاحبه با ۱۰ تن از فرماندههان به اتمام رسیده و کتابها در مرحله آمادهسازی است، گفت: تقریباً ۱۰ پروژه را در آستانه آمادهسازی داریم و امیدواریم تا پایان امسال چهار تا پنج کتاب تاریخ شفاهی را آماده کنیم و در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در سال ۱۳۹۹ به علاقهمندان در این حوزه ارائه کنیم.
وی بیان کرد: کتاب تاریخ شفاهی سردار مرتضی قربانی بهعنوان اولین تاریخ شفاهی سطح یگان در مرکز به رشته تحریر درآمده است. کتاب اول ایشان حاصل ۱۶ جلسه گفتگوی امیر رزاق زاده از راویان و تاریخنگاران جنگ ایران و عراق است که از آغاز وقوع انقلاب اسلامی ایران، فعالیتهای ایشان در اصفهان، همراهی با انقلاب و عزیمت به جبهههای خوزستان پس از هجوم سراسری ارتش بعث عراق به مرزهای ایران و دوره مقاومت در برابر تجاوز عراق در شهر خرمشهر و منطقه عمومی آبادان روایت میکند.
مدیر گروه مطالعات غیرنظامی مرکز افزود: البته این کتاب حوادث جنگ ایران و عراق را تا پایان عملیات محرم در سال ۱۳۶۱ است. به دلیل حجم زیاد گفتگوها تاریخ شفاهی ایشان در دو جلد منتشر خواهد شد که این جلد، جلد اول آن است و جلد دوم هم در دست آمادهسازی است.
وی درباره کتاب تاریخ شفاهی سردار رستگار پناهیادآور شد: سردار رستگار پناه از فرماندهان شمال غرب شناخته میشود، ایشان اصالتاً اهل اصفهان هستند که پس از انقلاب اسلامی و ایجاد بحران در مناطق کردنشین شمال غرب کشور به این منطقه میروند. تاریخ شفاهی ایشان حاصل ۱۲جلسه گفتگوی اصلی و یک جلسه مصاحبه تکمیلی رضا صادقی پژوهشگر و نویسنده است که خود از رزمندگان هشت سال دفاع مقدس بهویژه در مناطق کردنشین میباشد. در این گفتگوها بحران در مناطق کردنشین و اقدامات نیروهای انقلاب برای تأمین امنیت و همچنین مقابله با فقر و محرومیت تاریخی که در این مناطق وجود دارد، مطرح شده است. سردار رستگار پناه در این کتاب، به شرح وضعیت این مناطق و خدمات جمهوری اسلامی ایران هم برای تأمین امنیت و هم برای رفع محرومیت آن پرداختهاند.
وی خاطرنشان شد: به افرادی که علاقهمند به تاریخ معاصر و تاریخ دهه اول انقلاب هستند، توصیه میکنم تا این کتاب را بهعنوان منبع و مرجع خوبی که تحولات و حوادث مناطق کردنشین را بهویژه در استان کردستان بیان کرده، مطالعه کنند.
مدیر گروه مطالعات غیرنظامی مرکز در خصوص دو کتاب دیگر بیان کرد: کتاب «تاریخ شفاهی سردار احمد غلام پور» کتاب دیگری است که روایت سردار غلام پور از فرماندهان سطح قرارگاه سپاه پاسداران در دوران دفاع مقدس را بیان میکند. این کتاب دلایل و زمینههای حمله عراق به ایران و حمایت قدرتهای بزرگ و حامیان منطقهای رژیم بعث در این ماجرا را روایت میکند.
وی افزود: حماسه مقاومت مردم و رزمندگان در منطقه دشت آزادگان بهویژه محور حمیدیه و سوسنگرد همانند عملیات شهید غیور اصلی که باعث دهها کیلومتر عقبنشینی ارتش عراق از این منطقه و نجات اهواز از سقوط گردید، از فرازهای خواندنی این کتاب است. شرح آزادسازی عملیاتهای بزرگ آزادسازی سرزمینهای اشغالشده خوزستان تا رهایی خرمشهر از چکمه اشغالگران فصل مهمی از این کتاب و پایان آن است. ادامه روایت سردار غلامپور از عملیات رمضان تا پایان جنگ در جلد دوم منتشر خواهد شد.
این تاریخنگاران گفت: کتاب «تاریخ شفاهی سردار شهید احمد غلامی» نیز در خصوص شهید بزرگوار احمد غلامی است که جانشین تیپ ۱۰ سیدالشهدا و فرمانده تیپ ۱۱۰ خاتمالانبیاء در دوران دفاع مقدس بودند. البته این روایت یک روایت ناتمام است چون وی در جبهه مبارزه با داعش در سوریه به شهادت رسید.
انتهای پیام
نظرات