• یکشنبه / ۲۶ بهمن ۱۳۹۹ / ۱۰:۱۱
  • دسته‌بندی: خبر بازار
  • کد خبر: 99112618893
  • خبرنگار : 30054

خانواده چه نقشی در ایجاد افسردگی دارد و یا افسردگی چه تاثیری بر خانواده دارد؟

خانواده چه نقشی در ایجاد افسردگی دارد و یا افسردگی چه تاثیری بر خانواده دارد؟

افسردگی یکی از اختلالاتی است که موجب کاهش شدید فعالیت‌های فرد می‌شود و انگیزه انجام بسیاری از کارها را از دست می‌دهد.

به گزارش ایسنا، بنابراعلام انتخاب نو، انرژی روانی چنین فردی بسیار کاهش پیدا می‌کند و تمرکز حواسش نیز افت زیادی دارد و انگیزه‌ای به استفاده از مهارت‌های مختلف زندگی که قبلا کسب کرده بود، نشان نمی‌دهد.

چنین فردی گاهی پرخاشگر و گاهی نا امید است و احساس گناه در او بسیار قوی است فرد افسرده نه تنها خود از پیگیری اهدافش در زندگی باز می‌ماند بلکه باعث کاهش بازدهی در فعالیت‌های اجتماعی نیز می‌شود.

این اختلال در قابل مجموعه‌ای از علائم و نشانه ها ظاهر می‌شود که بر اساس کمیت و کیفیت و مدت و شدت، می‌توان تشخیص داد که فرد به کدام یک از انواع افسردگی مبتلا شده و بدیهی است که راهکارهای درمانی مناسبی در مرکز روانشناسی خوب ارائه می‌شود.

 از آنجایی که خانواده نخستین نهادی است که شخصیت کودکان در آن تحول می‌یابد. در این فرایند خانواده و کودکان با یکدیگر تعامل بسیار نزدیکی دارند، بنابراین کارکرد هر فرد درون سیستم خانواده بر کارکرد سایر اعضا تاثیرگذار است.

خانواده می تواند یک منبع بسیار مناسب و حمایتی برای فرد باشد و از طرفی می تواند تاثیرات منفی روی فرد بگذارد. به دلیل شیوع بالای میزان افسردگی نقش خانواده در ایجاد این اختلال را بیان خواهیم کرد که از دلایل آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد که عبارت اند از:

خشونت خانوادگی

خانه باید محلی گرم، ایمن، صمیمانه و حمایت کننده باشد که افراد با ورود به آن از تنش رها شده و به آرامش  برسند، اما در واقع امروزه این طور نیست و بسیاری از خشونت ها در خانواده رخ می دهد و توسط افراد خانواده مورد سوء استفاده و غفلت قرار می‌گیرند و توهین، فریاد و تنش بسیار زیاد است و افرادی که در این خانواده ها زندگی می‌کنند و رشد پیدا می‌کنند احتمال دچار شدن به افسردگی شدید زیاد خواهد بود.

خانواده های کمال گرا

خانواده های کمال گرا، درخواست ها و تقاضا های فراتر از توانایی افراد خانواده  خود دارند و ممکن است فشار زیادی را به آن ها وارد کنند چنین افرادی به احتمال زیادی مورد درک نشدن، نادیده گرفته شدن و تحت تاثیر استرس و اضطراب قرار می‌گیرند و در نتیجه افسردگی را نیز به دنبال خواهد داشت.

پدر یا مادر افسرده

شخصیت والدین در رشد فرزندان بسیار موثر است و در این میان به نقش بیماری‌های روانی والدین، به ویژه افسردگی توجه زیادی شده است. به دلیل تاثیر متقابل اعضای خانواده به یکدیگر بیماری روانی والدین نقش تاثیر گذاری بر خانواده و تحول عاطفی و روانی فرزندان دارد اما هرگز نباید این نکته را از نظر دور داشت که چندین عامل در رشد کودک تاثیر می‌گذارد و فقط توجه به یک عامل نتایج درستی را به همراه نخواهد داشت.

افسردگی والدین از جنبه های متفاوتی بر فرزندان تاثیر می‌گذارد. یکی از آن ها ژنتیک است به این صورت که اگر والدین افسرده باشند فرزندان با احتمال بیشتری در معرض خطر ابتلا به افسردگی و مشکلات درونی سازی قرار دارند.

علاوه بر این افسردگی والدین یا حتی وجود یک فرد افسرده در خانواده علت و معلول الگوهای خاصی از روابط خانوادگی می باشد. وجود فرد افسرده، خانواده را با تنش ها و بحران های مالی و عاطفی بسیاری مواجه می‌کند؛ ارتباط با فرد افسرده و به ویژه زمانی که این فرد در پیش برد اهداف خانواده نقش مهمی دارد، دشوار است.

طبق نظر درمانگر افسردگی فرزندان والدین افسرده در معرض بی توجهی، آزار و مشکلات انطباقی بیشتری قرار دارند. این افراد گاهی به شدت از محبت والدین محروم می مانند و در فضای خانوادگی پر تنش و اضطراب زا قرار دارند و در نتیجه فرزندان را با مشکلات زیادی مواجه می‌کند.

وجود فرد افسرده، خود نشان دهنده مشکلاتی در لایه های پنهان خانواده است. اضطراب و استرس زیاد در خانواده، وجود مشکلات ویژه مانند فقر یا مرگ یکی از اعضا و یا روابط نامناسب پدر و مادر با یکدیگر از عواملی است که افراد خانواده را در معرض خطر ابتلا به افسردگی قرار می دهد.

درمانگر وسواس بیان می‌کند که افسردگی یکی از اعضا نه فقط نشان‌دهنده ی مشکلاتی در خانواده است بلکه می تواند زمینه ساز مشکلات دیگر باشد.

همانطور که گفتیم ژنتیک در ایجاد افسردگی در دیگر اعضای خانواده نقش دارد و به همین دلیل اختلال‌های خلقی در فرزندان والدین افسرده به احتمال قوی تری دیده می‌شود. مطالعات نشان داده است که فرزندان والدین افسرده بیشتر از سایر کودکان، سست و بی توجه هستند.

همانطور که در قسمت بالا نیز اشاره شد، مهمترین عامل اجتماعی شدن در زندگی هر انسان، تجارب دوران کودکی هر فرد در خانواده می باشد. خانواده می تواند فضایی پر از صمیمیت، محبت، احترام و فداکاری باشد و در عین حال همراه با حسادت و نفرت و خشم باشد.

از آن جایی که اعضای خانواده به هم وابسته هستند که هر نوع مشکل در یک فرد از خانواده به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر زندگی سایر افراد تاثیر می‌گذارد. از طرفی به دلیل اهمیت تاثیرگذاری خانواده بر روی فرد، به عنوان روشی برای درمان اختلالاتی نظیر افسردگی به کار می رود.

مرکز مشاوره انتخاب نو با مدیریت آقای دکتر تابع جماعت و خانم دکتر باقری با ارائه خدمات مشاوره خانواده، خانواده درمانی و درمان اختلالات روانی همراه با تشخیص صحیح آن ها برای افرادی که نیازمند درمان و حل مشکلات خانوادگی خود و یا در جهت یادگیری مهرارت های ارتباطی صحیح در خانواده هستند، سودمند خواهد بود.

انتهای رپرتاژ آگهی

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha