به گزارش ایسنا، بیش از یک ماه از تعرض به محوطه تاریخی چگاسفلی با لودرهایی که به دستور دهیاری و شورای روستای چگاسفلی به سینه این محوطه باستانی چنگ زدند میگذرد؛ اقدامی که به نام جدولکشی برای دفع آبهای سطحی انجام شد و بعد از گذشت یکی دو روز بالاخره کار متوقف شد تا شاید برنامهریزی دیگری برای این خواسته مردم روستای چگاسفلی انجام شود.
هرچند در طول چند سال گذشته و به واسطه اهمیت این محوطه باستانی، تعدادی از باستانشناسان ملی و بینالمللی در نامههای جداگانه درخواست حفاظت از این محوطه و ثبت جهانی آن را داشتند، اما بعد از این تعرض نیز رییس پژوهشکده باستانشناسی از انجام شکایتهای حقوقی توسط بخشهای مختلف وزارتخانه میراث فرهنگی و اداره کل میراث فرهنگی استان خوزستان برای تجاوز به عرصه و حریم چگاسفلی در خوزستان خبر داد.
تا امروز و بعد از گذشت این مدت زمان و در کنار نامههای جداگانه دیگری که به تعرض به چگاسفلی معترض بودند، انجمن علمی باستانشناسان نیز با نوشتنِ نامهای که رونوشت آن به سیدابراهیم رئیسی - رییس قوه قضاییه - ، علیاصغر مونسان - وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی - و غلامرضا شریعتی - استاندار خوزستان - نیز ارسال شده است، نسبت به این وضعیت معترض شدهاند.
در نامهای که هیئتمدیره انجمن علمی باستانشناسی ایران خطاب به اسحاق جهانگیری - معاون اول رییسجمهور - نوشته و آن را محمداسماعیل اسمعیلی جلودار - رییس انجمن علمی باستانشناسی ایران - امضا کرده، اینطور آمده است: "امروزه ستونهای توسعه جوامع انسانی در همه جای جهان، نه بر ساختوساز و ایجاد و احداث بناها و سازهها و سدها و راهها و جادهها، که بر شانههای میراث و فرهنگ و تربیت و آموزش و پرورش استوار است و چه بیخرد جماعتی که آن اولی را بر این دومی ارجح کند و دل در این خیال واهی بربندد که اگر آمار سدها، فرودگاهها، جادهها، برجها، کاخها و مالهایش از سایر ملل فزونتر شد، پس آنکه جایگاه و پایگاهش در میان ملل دنیا نیز بلندتر و رفیعتر خواهد شد و زهی خیال باطل.
کیست که نداند این نمَط (روال) رشد و توسعه چیزی نیست جز باد در مشت نگه داشتن و تخم در شورهزار افشاندن. این سنخ توسعه که مبتنی بر رشد ابعاد و اندازهی سیمان و آسفالت و آهن و فولاد باشد و هزینه آن نیز از میان بردن محوطههای باستانی و میراث فرهنگی و اجتماعی چندین هزار ساله باشد، بنایی لرزان و ریزان است که زرق و برقش تنها چند صباحی دل چند نامدیرِ نامدبر را خوش نگه داشته و به محض آنکه زنگار زمانه گرد غباری بر آنها بیفکند و شور و هیجان کاذب اولیه فروکش کند، حال بر همگان روشن خواهد شد که این چه حیلت و خدعه بود که چنین «گرانسنگ یوسفی به چنان زرِ ناسره بفروختیم»؛ آنگاه باشد که پشیمانی و ندامت از به گوش نگرفتن سخن اهل فن و اهل نظر، سودی نخواهد افتاد.
خبر کشف و کاوش محوطه باستانی ارزشمند چگاسفلی و یافتههای کمنظیر آن چنان شور و شعفی در دل تمامی میراث دوستان و فرهنگخواهان ایرانی و انیرانی فکند و بار دیگر نشان داد که این خاک زرخیر چه گوهرها در دل دارد و چه اَمتعه (متاع و کالا) در دامان؛ و این مهربان دایه کهنسال هر آینه در انتظار فرزندان برومند خویش تا با کشف و کاوش این گوهرها و خوانش معانی آنها، دل و جان زیندگان این سپنتا سرزمین را سیراب کنند؛ اما حیف و دو صد حیف که اوضاع به گونهای دیگر شد و عمر این شعف چندان دراز نبود.
خبر شروع عملیات عمرانی (از جمله جدولکشی، لولهکشی و گازکشی و انواع کشیهای بیپایان دیگر) به بهانه توسعه روستا، خواب از چشم همگان ربود و دل ایشان را ناخوشتر از آن کرد که بود.
اگرچه مدعیان توسعه ناپخته چگاسفلی نمیدانند، اما بر اهل فن و فراست پوشیده نیست که هر گونه عملیات عمرانی به منظور توسعه روستای چگاسفلی به آن نحو که در حال اجرا بوده است، چیزی «جز کشتن مرغ تخمطلا» نیست؛ چرا که جسم و جان پیر این محوطه خود نه تنها سنگ بنای توسعه پایدار روستا بلکه منبعی ناپیدا و نامیرا از برکت و شهرت برای کل منطقه بهبهان و جنوب غرب ایران است.
بنابراین هیئتمدیره انجمن علمی باستانشناسی ایران به نمایندگی از باستانشناسان، میراثیان، فرهنگدوستان و فرهنگشناسان ایرانی و انیرانی که ارزش این محوطه را دانسته و بر اهمیت ملی و جهانی آن تأیید و تأکید دارند، از جنابعالی و تمامی مسوولان ذیربط تقاضا دارند در اسرع وقت نسبت به برخورد قانونی و قضایی با متخلفانی که بدون کسب مجوزهای لازم، به عرصه این محوطه ثبتشده در آثار ملی ایران تعرض کردند، اقدام کرده و ترتیبی اتخاذ کنید تا با هماهنگی وزارتخانهها و سازمانهای مربوطه نسبت به رفع تصرفات غیرقانونی در این محوطه ارزشمند ملی و جهانی، اقدامات عاجل صورت پذیرد.
به پیوست، اسامی حدود ۴۰۰ نفر از باستانشناسان و فعالان میراث فرهنگی کشور که با امضای الکترونیکی خود، در پویش نجات چگاسفلی شرکت کرده و همچون انجمن علمی باستانشناسی خواستار برخورد قانونی با متخلفان هستند، تقدیم میشود. همچنین اعضای هیأتمدیره از همه مسوولان، متولیان و سایر افرادی که تاکنون مانع از آسیب بیشتر به این محوطه ارزشمند باستانی شده و گامهای نیکویی را در راستای حفاظت از این میراث گرانبها برداشتهاند، سپاس بیکران دارند."
انتهای پیام
نظرات