• چهارشنبه / ۲ مرداد ۱۳۹۸ / ۱۲:۵۸
  • دسته‌بندی: کرمانشاه
  • کد خبر: 98050200939
  • منبع : نمایندگی کرمانشاه

دشنه پروژه‌ای عمرانی بر پیکر حریم محوطه باستانی "چغاگاوانه"

دشنه پروژه‌ای عمرانی بر پیکر حریم محوطه باستانی "چغاگاوانه"

ایسنا/کرمانشاه چندماهی است مطرح شدن احداث پروژه‌ای عمرانی در مجاورت تپه باستانی چغاگاوانه به عنوان نگین انگشتری کهن دشت اسلام آبادغرب با حواشی بسیاری همراه شده است.

به گزارش خبرنگار ایسنا، ماجرا از این قرار بود که شهرداری اسلام آبادغرب برای روان سازی ترافیک بخشی از شهر تصمیم به حذف میدان امام(ره) و احداث یک روگذر در این محل گرفت، اما از آنجایی که این پروژه در فاصله 30 تا 40 متری تپه باستانی چغاگاوانه واقع شده،  دوستداران تاریخ و میراث فرهنگی و باستان شناسان مخالفت خود را با اجرای این طرح اعلام کردند و آن را تعرض به حریم اثری باستانی دانستند که نشانه های دوره نوسنگی و هشت هزار سال پیش تا به عصر حاضر بشریت را در دل خود جای داده است.

از آن سو شهرداری به نقشه  تعیین عرصه و حریم این اثر تاریخی در سال 67 استناد کرد که طبق آن محلی که قرار است روگذر در آن احداث شود، جزو حریم این  اثر باستانی نیست و میراث فرهنگی استان هم آن را تائید کرد، اما باستان شناسان عنوان کردند که تعیین عرصه و حریمی که سال 67 انجام گرفته دقیق نیست و باید این بخش را هم در خود جای می داد، برای همین این پروژه نباید اجرا شود.

هرچند که داستان احداث پروژه روگذر اسلام آبادغرب حواشی و موافقان و مخالفان بسیاری داشت و حتی پای سازمان میراث فرهنگی کشور هم به وسط کشیده شد، اما در نهایت این شهرداری اسلام آبادغرب بود که پیروز میدان شد و توانست طی روزهای گذشته کلنگ پروژه را بر زمین بزند.

اگر حین حفاری به لایه تاریخی برخورد کنیم، پروژه متوقف می‌شود

امید قادری مدیرکل میراث فرهنگی استان در گفت و گو باخبرنگار ایسنا منطقه کرمانشاه، بابیان اینکه شهرداری اسلام آباد غرب چند مدت پیش برای اجرای این پروژه از میراث فرهنگی استان استعلام خواسته بود، عنوان کرد: هرچند براساس نقشه عرصه و حریم محوطه باستانی چغاگاوانه احداث روگذر در داخل این محوطه قرار ندارد، اما باتوجه به بحث های کارشناسی و اختلافاتی که پیش آمد، جلسه شورای فنی را با حضور کارشناسان و باستان شناسان این اداره کل تشکیل دادیم و بررسی های لازم انجام گرفت.

وی افزود: بر مبنای نتایج این نشست، به لحاظ کارشناسی بخشی که قرار است پروژه در آن احداث شود، جزو عرصه و حریم محوطه نیست، البته ما  چندان هم موافق اجرای این پروژه نیستیم، اما خارج از قانون هم نمی توانیم عمل کنیم.

مدیرکل میراث فرهنگی استان کرمانشاه متذکر شد: نتیجه نشستی که داشتیم را به سازمان ارسال کردیم و سازمان هم نظر به این داشتند که پروژه می تواند اجرا شود، منوط به اینکه یک کارشناس از میراث فرهنگی در تمام حفاری ها حضور داشته باشد تا اگر حین حفاری به لایه های تاریخی برخورد کردیم، پروژه متوقف شود.

وی تاکید کرد: قطعا در تمام مراحل اجرای این پروژه کارشناسان میراث فرهنگی حضور خواهند داشت و حفاری ها را رصد می کنند.

هرباستان شناس آگاهی می‌داند محل اجرای روگذر جزو حریم محوطه باستانی است

دکتر سجاد علی بیگی باستان شناسان کرمانشاهی نیز در گفت و گویی که پیش از این با خبرنگار ایسنا منطقه کرمانشاه داشت، اظهارکرده بود، تعیین عرصه و حریم تپه چغاگاوانه در سال 67 بصورت دقیق نبوده و هر باستان شناس آگاهی با توجه به مستنداتی که وجود دارد می تواند این را تشخیص دهد بخشی که قرار است در آن روگذر احداث شود، جزو حریم محوطه باستانی است.

وی همچنین در خصوص استقرار یک کارشناس میراث فرهنگی در محل حفاری ها گفت: چگونه ممکن است وقتی باستان شناسان برای پیدا کردن آثار تاریخی بجای مانده در محوطه های باستانی از قلمو استفاده می کنند، اکنون با بیل مکانیکی که حجم بالایی از خاک را جابجا می کند بتوان آثار تاریخی ریز را تشخیص داد.

این باستان شناس کرمانشاهی تاکید کرد: ما باستان شناسان استان صریحا مخالف اجرای این پروژه هستیم و آن را تعرض به حریم محوطه باستانی می دانیم.

اجرای این پروژه بدون پیوست مطالعات فرهنگی و اجتماعی است

همچنین روح الله بهرامی رئیس انجمن ایرانی تاریخ در استان کرمانشاه با در گفت و گو باخبرنگار ایسنا منطقه کرمانشاه، به اهمیت راهبردی و استراتژیک تپه کهنسال چغاگاوانه در توسعه شهر اسلام آبادغرب پرداخت و گفت: از مدت ها پیش که طرح احداث روگذر در مجاورت تپه باستانی چغاگاوانه مطرح شد، اذهان بسیاری از فرهیختگان، دوستداران تاریخ، فرهنگ و تمدن در استان باستانی و کهنسال کرمانشاهان از وقوع این اقدامات عمرانی بدون لحاظ پیوست دقیق مطالعات فرهنگی و اجتماعی نگران است.

وی بابیان اینکه چنین طرح هایی بدون دغدغه حفظ آثار و بناهای تاریخی، میراث باستانی و هویت کهن این استان اجرا می شوند، گفت: گاها از سوی دستگاه های اجرا کننده این پروژه ها ارزش ذاتی چنین آثاری به فراموشی سپرده می شود و مواریث ملی قربانی طرح های نوینی می شوند که ارزش و قابلیت آنها همآوردی ارزش معنوی و مادی چنین مواریث ماندگاری را ندارد.
 
بهرامی بابیان اینکه تپه باستانی چغاگاوانه اسلام آبادغرب از هزاران سال پیش تا دوره معاصر چون دژی استوار بر آستان این دشت -بعد از گذرگاه استراتژیک ذهاب - نقش مهم و برجسته ای در تاریخ این دیار ایفا کرده، عنوان کرد: بدون تردید یکی از کهن ترین مواریث تمام ادوار پیشا تاریخی و دوره تاریخی غرب کشور تپه باستانی چغاگاوانه است و با اجرای طرح عمرانی در مجاورت آن به ارزش و جایگاه معنوی و مادی این اثر به عنوان میراث ملی آسیبی جدی وارد شود.

وی باتاکید براینکه مجامع علمی، اساتید دانشگاه ها، نهادهای فرهنگی متولی، انجمن های علمی، انجمن های فرهنگی  و اجتماعی هریک به نحوی نگرانی و دغدغه های دلسوزانه خود در مورد طرح پل روگذر تپه چغاگاوانه اسلام آباد غرب را بخاطر ورود این طرح به حریم تاریخی این تپه باستانی اعلام داشته اند، گفت:  قطعا اخبار و درخواست های دلسوزانه و فرهنگی این افراد به گوش مسئولین نهادها و موسسات امور عمرانی شهرستان و استان رسیده، لذا امیدواریم قبل از اینکه چنین طرحی که بنا به نظر اکثر کارشناسان علمی، نهادهای فرهنگی، باستانشناسی و  تاریخی فاقد مطالعات دقیق  کارشناسانه، مجوزها و پیوست های فرهنگی است اجرایی شود مورد تجدید نظر قرار گیرد و از آسیب های احتمالی که ممکن است به این میراث ملی و بین المللی وارد شود، جلوگیری شود.

 رئیس انجمن ایرانی تاریخ در کرمانشاه افزود: آنچه بنای تکوینی یک شهر را می سازد و هویت مستمر و مدام آن را علیرغم تغییراتی که در مسیر توسعه و نوسازی خویش می بیند حفظ می کند و بدان اهمیت می بخشد، اصالت ها و مبانی اساسی تکوین آن شهر است. همان نقشی که چغاگاوانه در اسلام آباد غرب دارد.

وی تاکید کرد: دراین راستا مدیران در مسیر تغییر و توسعه جدید باید راه هایی را در توسعه و ترقی شهرهای کهن در پیش بگیرند که هم راه ترقی و توسعه شهر باشد و هم حفظ اصالت و هویت تاریخی شهر. هویت، تاریخ، فرهنگ، گذشته و خاطرات یک شهر را به بهانه توسعه و نوسازی نمی توان نادید انگاشت و یا به راحتی از کنار آن گذشت.

بهرامی در ادامه با بیان اینکه مدیران استان نیز باید چنین تفکری داشته باشند، گفت: البته استاندار کرمانشاه از زمان ورود به استان نشان داده که از برنامه های فرهنگی و تاریخی حمایت خوبی دارد و امیدورایم توجه جدی هم نسبت به تپه تاریخی چغاگاوانه داشته باشد.

وی بااشاره به اینکه انجمن ایرانی تاریخی و باستان شناسان کرمانشاهی اخیرا نامه ای را در این باره خطاب  به استاندار نوشته اند، گفت: انتظار داریم با وردود به موقع  ایشان در مساله طرح رو گذر اسلام آباد غرب از صدمات احتمالی ممکن از اجرای این طرح و حذف ظرفیت های این اثر باستانی بی نظیر در شهرستان محروم اسلام آباد غرب جلوگیری شود.


انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha