• چهارشنبه / ۵ آذر ۱۳۹۹ / ۱۶:۱۰
  • دسته‌بندی: تجسمی و موسیقی
  • کد خبر: 99090504290
  • خبرنگار : 71625

تولد شجریان به نام «موسیقی» ثبت می شود؟

تولد شجریان به نام «موسیقی» ثبت می شود؟

خانه موسیقی ایران تاکید کرده است که درصدد ثبت اول مهرماه و سالروز تولد محمدرضا شجریان به عنوان «روز ملی موسیقی» در تقویم رسمی ایران است.

به گزارش ایسنا، سایت خانه موسیقی با یادآوری اینکه «متاسفانه تاکنون هیچ روزی به هنر موسیقی در تقویم رسمی کشور تعلق ندارد»، در توضیحی تکمیلی در این زمینه آورده است:

«سال‌هاست که ثبت «روز ملی موسیقی» در تقویم رسمی کشور به عنوان یکی از مطالبات اهالی موسیقی و فعالان این حرفه مطرح است و خانه موسیقی در چند دوره مختلف این مطالبه صنفی را پیگیری کرده است، اما در هر دوره با تغییر دولت‌های مختلف این کار با مخالفت هایی روبرو شد و به سرانجام نرسید.»

این نهاد صنفی با یادآوری فعالیتهایش برای نام گذاری روزی به نام موسیقی در تقویم کشور، در این مطلب اشاره کرده است، «خانه موسیقی حدود دو دهه پیش با اتفاق نظر اعضای هیات مدیره و شورای عالی وقت تصمیم گرفت تا روز تولد حکیم ابونصر فارابی را به عنوان روز ملی موسیقی نامگذاری کند و این موضوع پس از تصویب در شوراهای دولتی مربوطه در نهایت با کم لطفی مسئولان دولتی وقت روبرو شد و مورد تصویب قرار نگرفت. 

خانه موسیقی جشن سالیانه خود را از ابتدا هر ساله در مهر ماه و همزمان با تولد موسیقی‌دان بزرگ، فارابی و به مناسبت تاسیس این نهاد صنفی موسیقیدانان ایران، برگزار می‌کند تا نمادی برای روز موسیقی حفظ شود. اما به دلیل مصادف شدن برخی ایام با مهر ماه تاریخ جشن خانه موسیقی هم هر از چند یک بار جابجایی داشته است. با این حال از ابتدای تاسیس این نهاد صنفی، روزی در مهرماه به عنوان نماد روز موسیقی شناخته می‌شود.

پس از رد شدن پیشنهاد سالروز تولد فارابی به عنوان روز ملی موسیقی، خانه موسیقی در دو دهه گذشته با نظرسنجی از اعضای هیات مدیره کانون‌ها و هنرمندان در مراسم مختلف نظیر جشن سالیانه، نشست‌های ماهیانه و مراسم مشابه از هنرمندان و علاقمندان به این نتیجه رسید که بهترین گزینه برای نامگذاری روز ملی موسیقی، تولد استاد محمدرضا شجریان به عنوان تاثیرگذارترین هنرمند ایرانی در پنجاه سال اخیر و با توجه اقبال بی‌سابقه مردمی از این هنرمند است. اگر نهادی بر این باور است که تاریخ دیگری برای روز موسیقی مناسب است خانه موسیقی مطابق آرای حداکثری عمل خواهد کرد.
در پی درگذشت استاد محمدرضا شجریان، درخواست هزاران نفر از اعضای خانه موسیقی که از طرق مختلف مستقیم و غیرمستقیم به این نهاد ارسال شد، شورای عالی و هیات مدیره خانه را به این اتفاق نظر رساند تا روز اول مهرماه و سالروز تولد این هنرمند برجسته ایرانی به عنوان «روز ملی موسیقی» نامگذاری شود. 

از این رو داریوش پیرنیاکان (دبیر و سخنگوی شورایعالی) این پیشنهاد را روز ۱۹ مهرماه ۱۳۹۹ در توس و مراسم خاکسپاری استاد شجریان مطرح کرد و حمیدرضا نوربخش (مدیرعامل خانه موسیقی) در سخنانش بر آن تاکید ورزید.

پس از مطرح شدن این موضوع، خانه موسیقی نامه‌ای به شورای فرهنگ عمومی برای نامگذاری روز  ملی موسیقی ارسال کرد اما پس از رسانه‌ای شدن فعالیت خانه موسیقی در جهت ثبت روز ملی موسیقی و در حالی که می‌رود تا با پیشنهاد خانه موسیقی مطابق بر یک خواسته و مطالبه ملی، ثبت روز موسیقی بالاخره به سر انجامی برسد، روز چهارم آذر که در برخی منابع زادروز فارابی عنوان شده است، نامه‌ای خطاب به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در چند رسانه منتشر می‌شود که مدعی درخواست ۳۰ تن از موسیقیدان‌های کشور برای ثبت روز موسیقی در چهارم آذر بود.

با توجه به همزمانی کاملا هماهنگ شده و سوال برانگیز این نامه با فعالیت‌های خانه موسیقی، روابط عمومی خانه موسیقی با چند تن از هنرمندانی که نامشان پای این امضا آمده تماس داشت و برخی هنرمندان افراد مدعی شدند هیچ نامه‌ای را مطالعه نکردند و با تلفن‌های مکرر شخصی با درخواست روز گرامیداشت یا بزرگداشت فارابی مواجه شدند که در نهایت مورد موافقت آنها بوده است. برخی با وجود مطالعه نامه از اقدامات خانه موسیقی برای ثبت روز اول مهر بی خبر بوده و جالب‌تر اینکه یکی از افراد وجود نام خود را در این نامه کاملا انکار کرد و در نهایت با شخص هماهنگ کننده اسامی و امضاها تماس برقرار کرده و نام خود را از این نامه حذف کرد که گفته شد از فردا صبح نام دیگری در رسانه‌ها به جای ایشان جایگزین می‌شود. (مستندات تکذیبیه برخی از این هنرمندان در گفتگو با روابط عمومی خانه موسیقی موجود است و در صورت نیاز منتشر می‌شود.)»

در بخش دیگری از مطلبی که خانه موسیقی منتشر کرده، آمده است، «به نظر می‌رسد این اقدام شتابزده تنها درصدد لوث کردن ثبت روز ملی موسیقی است چراکه اگر جمع کنندگان امضا نیت خیرخواهانه داشتند به خانه موسیقی به عنوان تنها نهاد صنفی موسیقیدانان مراجعه می کردند تا با پشتوانه مستحکمتری به یک حرکت ملی دست بزنند نه با ۳۰ امضا!

مساله بعدی اینجاست که جریان و افرادی که پشت پرده جمع کردن امضا برای روز تولد فارابی به عنوان روز موسیقی هستند در دودهه اخیر که این موضوع از سوی دولت رد شد کجا بودند و چرا در یک بزنگاه تاریخی برای موسیقی، یک خواسته قدیمی و منتفی شده را دوباره مطرح می‌کنند؟»

به گزارش ایسنا، در پایان این مطلب، بار دیگر بر پیگیری خانه موسیقی برای نام نهادن روز اول مهر ماه به عنوان «روز ملی موسیقی» تاکید شده است.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۹-۰۹-۰۵ ۱۶:۲۲

این روز بنام استاد شجریان بسیار بجا ومناسب هست.

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۰۶ ۰۹:۴۲

با درود و سپاس از پیگیری ها، اگر بنا باشد روزی برای روز موسیقی نام گذاری شود بهترین گزینه همان زاد روز فارابی است و بس، ولی اگر اصرار به افراد معاصر موسیقی ایرانی داریم، بی گمان نام هایی چون بانو قمرالملوک وزیری، استاد صبا، استاد پایور، استاد مهرتاش و استاد بنان وجود دارد و گزینش شادروان استاد شجریان توهینی است به شعور همه افراد فرهنگی و بزرگان . بهتر است جنبه علمی در نظر گرفته شود نه سیاسی، هر چند زنده یاد استاد شجریان فرد بزرگی بوده است ولی نه در حد نام گذاری روز موسیقی به نام وی. پاینده ایران

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۰۷ ۱۸:۴۸

بسیار درست گفتید. سپاس

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۰۷ ۰۱:۳۰

یعنی چی میشود؟! موسیقی میراث ملی است و خانه موسیقی آنهم دو سه نفر از آنها قرار نیست برای روز موسیقی تصمیم بگیرند! شما هم‌خواهش میکنم بازوی رسانه آنها نباشبد کنی بیاندیشید لطفن!،

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۰۷ ۰۲:۱۰

بنظرم زادروز فارابی بسیار درست تر و منصفانه تر است تصمیم های بزرگ را باید بزرگان بگیرند نه احساسات مردم و نه گروهی که بدنبال منافع هستند

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۰۷ ۱۷:۱۵

نمیدانم چرا کمی اندیشه کردن اینقدر سخت شده روز موسیقی باید بنام بزرگانی که نامشان جاودانه است ثبت گردد. و تازه اگر به جز فارابی کسی باید برگزیده شود آن شخص جز روح‌الله خالقی نمیتواند باشد که آهنگ جاودانه و ملی به معنای واقعی و ماندگار ای ایران را ساخته‌است. چرا اینقدر رسانه‌ها جوسازی می‌کنند؟؟؟؟؟؟