به گزارش ایسنا، دکتر بابک نگاهداری به تشریح عملکرد پژوهشی این دانشگاه در سه سال اخیر پرداخت و گفت: خدا را شاکرم که در آستانه چهل و یکمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، دانشگاه آزاد اسلامی به دنبال تحقق آرمانهای انقلاب اسلامی به دانشگاه پیشتاز در عرصه دانش و پژوهش کشور تبدیل شده است.
دکتر نگاهداری افزود: در راستای دستیابی به اهداف سند دانشگاه اسلامی و تحقق اهداف کلان دانشگاه در زمینه پژوهش ارزشآفرین و حل مسائل جامعه و صنعت، در سالهای اخیر طرحهای بروندانشگاهی یکی از ابزارهای مورد استفاده بوده است و در سالهای ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۸ تعداد طرحهای بروندانشگاهی انجامشده نزدیک به ۶۰ درصد کل طرحهای بروندانشگاهی انجام شده از زمان تأسیس دانشگاه آزاد اسلامی است.
وی اظهار کرد: ارزش ریالی این طرحها در سه سال اخیر ۳۸۷ میلیارد ریال محاسبه شده است که نسبت به مبلغ ۶۳۸ میلیارد ریال مربوط به کل طرحهای برون دانشگاهی انجام شده از بدو تأسیس دانشگاه آزاد اسلامی، رشد قابل توجهی داشته است. در حقیقت ۶۰ درصد کل منابع جذب شده از طریق طرحهای پژوهشی در دانشگاه آزاد اسلامی، در سالهای ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۸ بوده است. این رشد قابل توجه در حالی است که آمار سال ۱۳۹۸ هنوز نهایی نشده است.
دکتر نگاهداری همچنین با اشاره به شروع به کار طرح پژوهش اثرگذار یکپارچه شبکهای دانشگاه آزاد اسلامی (پایش) از سال ۱۳۹۷ گفت: در این طرح، چالشهای کلان کشور به زمینههای پژوهشی تبدیل شده و در حال حاضر نزدیک به ۸ هزار استاد و ۳۸ هزار دانشجو در سامانه پایش ثبت نام کردهاند تا بتوانند موضوع پایاننامه و یا رساله خود را در راستای حل چالشهای کشور تعریف کنند.
وی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از رویکردهای دانشگاه آزاد اسلامی در سالهای اخیر، عنایت ویژه به ظرفیتهای عظیم آزمایشگاهی و کارگاهی واحدهای دانشگاهی در راستای درآمدزایی و استفاده از این ظرفیتها در گسترش طرحهای مشترک با صنایع کشور بوده است. اهتمام ویژه به تحقق این امر، منجر به درآمدهای ۴۸ و ۵۴ میلیارد ریالی به ترتیب در سالهای ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ شده است. همچنین در سالهای اخیر تعداد اعضای فعال شبکه فناوری راهبردی ریاست جمهوری از ۱۳ عضو در سال ۱۳۹۶ به ۱۷ عضو در سال ۱۳۹۷ و ۲۱ عضو در سال ۱۳۹۸ افزایش یافته است. با روند صعودی مشابهی، تعداد کارگاهها و آزمایشگاههای همکار استاندارد دانشگاه آزاد اسلامی از ۱۸ و ۱۹ به ترتیب در سالهای ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ به تعداد ۳۲ کارگاه و آزمایشگاه در سال ۱۳۹۸ افزایش یافته است. همچنین برای اولین بار در دانشگاه آزاد اسلامی، در این دوره بازاریابی محصولات و خدمات آزمایشگاهی و کارگاهی به طور سازمان یافته شروع شده است و به صورت پایلوت در چهار استان اجرایی خواهد شد.
رئیس پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: یکی دیگر از ظرفیتهای دانشگاه آزاد اسلامی که به منظور سازماندهی امور پژوهشی و جهت دهی پژوهشهای دانشگاهی به سمت نیازهای جامعه و صنعت در این دوره بسیج شده، واحدهای پژوهشی است. به همین منظور در سالهای اخیر توجه ویژهای به مراکز تحقیقاتی شده است، به طوری که تعداد مراکز تحقیقاتی از ۸۷ مرکز در سال ۱۳۹۵ به ۱۵۵ مرکز در سال ۱۳۹۸ افزایش یافته است.
دکتر نگاهداری ادامه داد: به عبارتی ۸۰ درصد کل مراکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی از بدو تأسیس دانشگاه تاکنون، در سه سال اخیر به بهرهبرداری رسیده است. در کنار افزایش تعداد مراکز تحقیقاتی، سیاستگذاری صحیح در راستای فعالسازی مراکز تحقیقاتی و جهتدهی آنها به سمت انجام پژوهشهای کاربردی دنبال شده و آییننامههای مرتبط از جمله شیوهنامه واحدهای پژوهشی، آییننامه اجرایی مراکز خدمات و شبکههای آزمایشگاهی و تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی و شیوهنامه ارزیابی و رتبهبندی مراکز خدمات آزمایشگاهی و تحقیقاتی بهروزرسانی شده است.
وی با اشاره به رویکردهای سه سال اخیر دانشگاه آزاد اسلامی در توجه ویژه به نظام نشر ملی، گفت: به این منظور بهبود کیفیت مجلات دانشگاه آزاد اسلامی و نمایهسازی بینالمللی در دستور کار قرار گرفته و نتیجه اقدامات انجام شده در این زمینه منجر به رشد ۶۰ درصدی مجلات ISI دانشگاه در سه سال اخیر شده است. توجه ویژه به انتشار مقالات دانشجویان تحصیلات تکمیلی در ۳۹۰ مجله دانشگاه آزاد اسلامی از دیگر اقدامات انجام شده در راستای تقویت نظام نشر دانشگاه آزاد اسلامی و در نهایت دستیابی به نظام نشر ملی است.
رئیس پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی افزود: یکی از دستاوردهای سه سال اخیر دانشگاه آزاد اسلامی، رشد قابل توجه تعداد مستندات علمی و رتبه بینالمللی دانشگاه آزاد اسلامی است؛ به طوریکه طبق اطلاعات پایگاه اطلاعرسانی WOS، تعداد مستندات علمی تولید شده در سه سال اخیر (۳۰۸۶۳ مدرک) ۳۰ درصد کل مستندات علمی تولید شده از ابتدای تأسیس دانشگاه آزاد اسلامی (۱۰۰،۰۱۲ مدرک) است. این افزایش در حالی رخ داده است که سیاست حمایت مالی از مقالات خارج از دانشگاه آزاد اسلامی در باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان که منجر به رشد نمایشی تعداد مقالات شده بود، به سمت سیاستهای حمایتی بلندمدت و تأثیرگذار در ارتقای کیفیت پژوهش دانشگاه تغییر یافته است.
بر اساس اعلام روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی، دکتر نگاهداری در پایان گفت: علاوه بر عرصه ملی، در سالهای اخیر جایگاه دانشگاه آزاد اسلامی در رتبهبندیهای بینالمللی ارتقاء خوبی داشته است، به طوریکه در پایگاه طلایهداران علم (ESI) رتبه دانشگاه از رتبه ۱۶۲ در سال ۱۳۹۵ به رتبه ۱۰۱ در سال ۱۳۹۸ ارتقاء یافته که نشاندهنده صعود ۶۱ پلهای در سه سال اخیر است. بر اساس شاخصهای این پایگاه، رتبه دانشگاه آزاد اسلامی در سالهای ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ به ترتیب ۱۲۸ و ۱۰۹ گزارش شده است.
انتهای پیام
نظرات