• شنبه / ۶ بهمن ۱۴۰۳ / ۱۳:۵۷
  • دسته‌بندی: پژوهش
  • کد خبر: 1403110604205
  • خبرنگار : 71974

از سوی محققان ایرانی صورت گرفت

ارائه روش‌ جدید برای بهینه‌سازی فرآیند حفاری معادن

ارائه روش‌ جدید برای بهینه‌سازی فرآیند حفاری معادن

محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر مدل‌ هیبریدی جدیدی برای بهینه‌سازی فرآیند حفاری و آتش‌کاری ارائه کردند که هدف اصلی این ایده کاهش اثرات جانبی مانند لرزش‌های زمین، پرتاب سنگ و آلودگی‌های صوتی است.

به گزارش ایسنا، آرین خیری، دانشجوی دکتری مهندسی عمران-ژئوتکنیک این دانشگاه، طرحی را با عنوان به کارگیری مدل‌های هیبریدی برای بهینه‌سازی چند هدفه در فرآیند حفاری و آتشکاری در معادن روباز و زیرزمینی ارائه کرد.

وی گفت: امروز با وجود پیشرفت فناوری در سطوح مختلف مهندسی معدن و زمین شناسی، از انجام برخی از فعالیت‌ها نمی‌توان اجتناب کرد که از آن جمله می‌توان به فرآیندهای حفاری و آتش‌کاری در اکثر معادن روباز و زیرزمینی به منظور استخراج ماده معدنی اشاره داشت.

خیری گفت: در عملیات‌های آتش‌کاری، تنها درصد کمی از انرژی مواد منفجره برای خردایش سنگ‌ها استفاده می‌شود و بخش بزرگی از این انرژی به صورت لرزش، امواج فشاری و پرتاب سنگ از دست می‌رود.

این دانشجوی دانشگاه صنعتی امیرکبیر هدف اصلی این ایده را، کاهش اثرات جانبی مانند لرزش‌های زمین، پرتاب سنگ و آلودگی‌های صوتی عنوان کرد و گفت: این روش در عین حال، خردایش بهینه سنگ‌ها، کاهش هزینه‌های مربوط به مواد منفجره و جلوگیری از آسیب به محیط زیست را تضمین می‌کند.

وی افزود: برای رسیدن به این هدف، استفاده از مدل‌های یادگیری ترکیبی (Hybrid Learning) که شامل یادگیری تقویتی (Reinforcement Learning) در کنار شبکه‌های عصبی مصنوعی (ANN) و الگوریتم‌های بهینه‌سازی ژنتیکی (GA) است، پیشنهاد می‌شود.

به گفته خیری، این مدل‌ها می‌توانند با دریافت داده‌های مختلفی شامل شاخص‌های قابل کنترل مانند فاصله چال‌ها، عمق حفاری، نوع و مقدار مواد منفجره و همچنین شاخص‌های غیر قابل کنترل مانند ویژگی‌های زمین‌شناسی و کیفیت سنگ، الگوهای بهینه حفاری و آتشکاری را ارائه دهند.

این دانشجوی دانشگاه صنعتی امیرکبیر گفت: این مدل‌ می‌تواند با استفاده از تکنیک‌های شبیه‌سازی، میزان لرزش و پرتاب سنگ‌ها را در زمان واقعی تخمین بزند و به طراحان انفجار کمک کند تا با تنظیم بهینه پارامترها، میزان مصرف مواد منفجره را کاهش داده و از اثرات زیست‌محیطی جلوگیری کند.

وی تاکید کرد: از این ایده می‌توان در عملیات‌های عمرانی نظیر تامین مصالح ساختمانی، ترانشه‌زنی، پی‌کنی و حفاری فضاهای زیر زمینی که به عملیات آتشکاری و انفجار وابسته هستند، بهره برد.

خیری یادآور شد: این ایده در هشتمین جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان به عنوان «برگزیده نهایی» در بخش ایده‌پردازان حوزه زمین‌شناسی انتخاب شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha