• چهارشنبه / ۱۱ دی ۱۳۹۸ / ۱۱:۳۶
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 98101108143
  • خبرنگار : 71592

/گزارش -القدس العربی/

با ورود ترکیه و روسیه، لیبی، "سوریه دوم" می‌شود

با ورود ترکیه و روسیه، لیبی، "سوریه دوم" می‌شود

تحلیلگران بر این باورند که با مداخله ترکیه و روسیه در جنگ لیبی، همزمان با خطر تشدید درگیری‌های میدانی و انصراف اروپا از تلاش برای حل بحران این کشور، لیبی به سمت سناریویی مشابه جنگ سوریه می‌رود.

به گزارش ایسنا، روزنامه القدس العربی نوشت، جنگ و درگیری در لیبی که از زمان براندازی معمر القذافی، دیکتاتور لیبی در سال ۲۰۱۱ آغاز شده در سال ۲۰۱۹ با تشدید اقدامات اخیر ترکیه شتاب بیشتری گرفته است.

قرار است پارلمان ترکیه فردا (پنجشنبه) به اعزام نیروهای نظامی این کشور به لیبی در حمایت از دولت وفاق ملی مستقر در طرابلس به نخست وزیری فایز السراج رأی دهد. دولت وفاق تهدید کرده به نیروهای موسوم به "ارتش ملی" به فرماندهی خلیفه حفتر حمله می‌کند.

با موافقت پارلمان ترکیه، این کشور در کنار گروه‌های دیگر رسما به جنگ لیبی ملحق می‌شود هرچند که عملا با ارائه تسلیحات و پهپاد به دولت السراج از قبل در این کشور حضور دارد. آنکارا با اعزام نیرو به لیبی درواقع به جنگ روسیه، مصر و امارات برود که از نیروهای حفتر پشتیانی می‌کنند.

کارشناسان معتقدند، حفتر پس از اینکه در نخستین حملات خود در ماه آوریل ۲۰۱۹ به طرابلس، محل استقرار دولت وفاق ملی شکست خورد به لطف حضور صدها مزدور روس اکنون می‌تواند پیشرفتی کسب کند. هرچند روسیه بارها اعلام کرده نیرویی در لیبی ندارد اما غسان سلامه، نماینده ویژه سازمان ملل در لیبی بارها در اظهار نگرانی‌های خود نسبت به بین‌المللی شدن جنگ این کشور به حضور این نیروها اشاره کرده است. او در مصاحبه با روزنامه لوموند فرانسه روز دوشنبه گفت، می‌تواند چیزی مشابه جنگ سوریه در لیبی رخ دهد.

همچنین با وجود تکذیب دولت وفاق ملی تحلیل‌گران می‌گویند، اطلاعات منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی حاکی از ورود جنگجویانی از شورشیان سوری همپیمان ترکیه به طرابلس است.

در این رابطه، جلال الحرشاوی، پژوهشگر لیبی در هلند می‌گوید، مانند آنچه در سوریه رخ داد، ما شاهد یک نمایش بسیار پیچیده و بسیار متناقض بین ترکیه و روسیه هستیم که رابطه دوستانه آنها را کنار هم جمع نمی‌کند و همپیمان نیستند، اما منافع آنها می‌تواند با هم تلاقی داشته باشد.

الحرشاوی افزود: پیش از این درگیری مستقیمی میان ترکیه‌ و روسیه در خاک سوریه اتفاق نیفتاده و به همین ترتیب هیچ رویارویی عمدی و شدیدی بین آنها در خاک لیبی هم رخ نخواهد داد. با حضور حامیان خارجی مخالف یکدیگر (روسیه و ترکیه) در خاک لیبی اشتباهات و لغزش‌هایی میان مردم این کشور رخ خواهد داد که اصلا خوب نیست. مردم لیبی تلف می‌شوند.

این مداخله متناقض روسیه و ترکیه موجب می‌شود ورود اروپایی‌ها و در رأس آنها فرانسه در جنگی که تهدید تروریسم و سرازیر شدن مهاجران ‌را در پی دارد، با شکست روبرو شود.

این تحلیل‌گر لیبیایی ادامه می‌دهد، در نهایت رهبری لیبی غربی نخواهد بود و روسیه و ترکیه توافق‌نامه "یالتا" جدیدی را در لیبی امضا خواهند کرد.

کنفرانس یالتا یا کنفرانس کریمه کنفرانسی بود که چند ماه پیش از پایان جنگ جهانی دوم از چهارم تا یازدهم فوریه سال ۱۹۴۵ به مدت هشت روز در کاخ تزارها در شهر یالتا واقع در شبه جزیره کریمه برگزار شد. در این کنفرانس فرانکلین روزولت، رئیس‌جمهور آمریکا و وینستون چرچیل، نخست‌وزیر انگلستان از یک سو و جوزف استالین، رهبر شوروی از سوی دیگر عمدتاً دربارهٔ سرنوشت کشورهای اروپایی پس از پایان جنگ به بحث پرداختند.

فرانسه که پس از روی کار آمدن امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری این کشور در سال ۲۰۱۷ تلاش داشت میانجی‌گری کند و کانال‌های مذاکره‌ای با حفتر باز کرد( مسأله‌ای که خشم ایتالیا  را در پی داشت) در ماه‌های اخیر سکوت اختیار کرده است و بسیاری می‌گویند، پاریس در واقع از حفتر حمایت می‌کند اما مقامات فرانسه آن را رد می‌کنند.

آلمان این پرونده سکان میانجی‌گری را از فرانسه گرفت تا در چارچوب عملیاتی شبیه به عملیات مذاکرات سازمان ملل، حامیان بین‌المللی و بارزترین بازیگران بحران لیبی را ماه ژانویه در برلین بر سر میز مذاکره بنشاند.

عمادالدین بادی، کارشناس مرکز مطالعات خاورمیانه در واشنگتن هم معتقد است، ترکیه به دنبال دستیابی به سیاستی است که طی آن دولت وفاق ملی نجات یابد و به این ترتیب منافع اقتصادی آنکارا در لیبی حفظ شود.

در همین راستا شورای ریاستی دولت وفاق ملی لیبی و ترکیه ۲۷ نوامبر امسال به منظور دفاع از حقوق دو کشور طبق قوانین بین‌المللی دو توافق‌نامه دریایی و همکاری امنیتی و نظامی امضا کردند.

همچنین ناتان وست، کارشناس امور خاورمیانه در مرکز مطالعات واشنگتن "رند" می‌گوید،"همه اقدامات یک رقابت گسترده‌تر بر سر منابع و نفوذ، بین ترکیه از یک سو و علاوه بر یونان، قبرس و اسرائیل، بین مصر و امارات از سوی دیگر است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha