به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، ابراهیم نعیمی افزود: این مسمومیت بیشتر در افرادی که در فصول رویش قارچها در نیمه دوم بهار در کوه های استان و حتی زمین های کشاورزی نسبت به جمعآوری گونههای سمی قارچ بهزعم خوراکی بودن آنها اقدام میکنند، مشاهده میشود .
وی با اشاره به علائم مسمومیت با قارچهای سمی اظهار کرد: مسمومیت بر اثر مصرف قارچهای سمی دارای طیف وسیعی از علائم و نشانههای بالینی بر اساس شدت است که بهصورت بروز اختلالات گوارشی مانند تهوع، استفراغ، اسهال، دردهای شکمی، زردی چشم و یرقان دیده شده و از لحاظ اختلالات متابولیک سبب کاهش قند خون، اختلالات هورمونهای تیروئیدی و اختلالات عصبی منجر به تشنج، بیقراری، توهم و اختلالات کلیوی میشود.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد: بروز علائم مسمومیت استفاده از قارچ های سمی بعد از 6 تا7 ساعت نمایان میشود و نشانههای اولیه مسمومیتهای تأخیری بیشتر از 6 تا 12 ساعت بعد از مصرف قارچ سمی آغاز شده و با گذشت زمان پیشرفت کرده و ممکن است در طی 2 تا 6 روز بعد باعث مرگ شود.
نعیمی تصریح کرد: خوشبختانه در بیش از نیمی از موارد مسمومیتهای قارچی، شدت مسمومیت خفیف بوده و علایم و نشانههای بالینی در مسموم خودبهخود محدود شده و با این وجود، برخی از گونههای قارچهای سمی قادر به ایجاد مسمومیتهای شدید بوده و در صورت عدم درمان مناسب میتوانند کشنده باشند .
وی ادامه داد: رویش گونههای مختلف قارچهای سمی در کشور ما که بهصورت خود رو به ویژه در نواحی کوهستانی، کوهپایهای و جنگلی در استان ما وجود دارند، سبب شده که هرساله گزارشهایی بهصورت موردی از مسمومیتهای انفرادی و یا جمعی بهویژه در اوایل بهار بین افرادی که به علت ناآگاهی و باهدف تهیه و مصرف خوراکی قارچها اقدام به جمعآوری قارچهای خودرو از نواحی کوهستانی، کوهپایهای و جنگلی نموده اند و بعد از مصرف آنها دچار مسمومیت میشوند ارائه شود .
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: از مصرف قارچهای خودرو و یا جمعآوری شده توسط افراد عادی و یا قارچهایی که بهصورت فلهای عرضه میشوند، خودداری کنید و تنها قارچهایی را که توسط مراکز مجاز و در بسته بندیهای دارای مجوزهای سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت، درمان و پزشکی میباشند، مصرف کنید.
نعیمی بیان کرد: شناسایی انواع خوراکی قارچ از انواع سمی تنها بر اساس خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه مشکل بوده و تنها توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچشناسی و گیاهشناسی امکانپذیر است.
وی تاکید کرد: بنابراین به توصیههای برخی از افراد عادی در تشخیص انواع سمی از انواع خوراکی قارچ توجه نکنید و مصرف قارچها توسط پرندگان و سایر جانوران اهلی و وحشی نشاندهنده غیر سمی بودن قارچ برای انسان نیست .
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد اظهارکرد: برخی از روشها و معیارهای سنتی مانند تغییر رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، یا وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رویش قارچ معیار علمی و صحیحی برای تشخیص عدم سمیت قارچ در همه موارد نیست و هرگز قارچها را بهصورت خام و به مقدار زیاد مصرف نکنید .
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: هرچند در برخی موارد حرارت، برخی از مواد سمی موجود در قارچها را از بین میبرد، با اینوجود برخی از سموم موجود در قارچها مقاوم به گرما بوده و در اثر فرآیندهای آمادهسازی غذا مانند کباب کردن، آب پز کردن، سرخ کردن، و بخارپز کردن قادر به تخریب کامل مواد سمی موجود در قارچ نیست .
نعیمی یادآور شد: در صورت بروز علائم و نشانههای گوارشی بهصورت تأخیری (12-5 ساعت پس از مصرف خوراکی قارچ)، هر چه سریعتر بیمار را به مرکز درمانی تخصصی سمشناسی بالینی و مسمومیتها منتقل کرده و همچنین انتقال سریع بیمار مسموم به یک مرکز درمانی تخصصی امکان درمان موفقیتآمیز را افزایش میدهد و هرگونه تأخیر در این امر سبب افزایش احتمال شکست درمان و حتی مرگ بیمار میشود .
وی افزود: در این موقع از سال اطلاع رسانی نحوه تشخیص قارچ های سمی برای آگاهی مردم مدام صورت گرفته که تقاضا داریم از مردم عزیز با مشاهده علائم و نشانههای بالینی اولیه بهویژه از نوع تأخیری در فردی باسابقه مصرف خوراکی قارچ، از هرگونه خوددرمانی و درمان علامتی پرهیز نموده و بیمار را در اسرع وقت به بیمارستان منتقل نمایید.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد اضافه کرد: در صورت امکان، نمونه باقیمانده قارچ مصرف شده توسط بیمار را نیز برای شناسایی کادر پزشکی در بیمارستان به همراه داشته باشید.
انتهای پیام
نظرات