حجتالاسلام والمسلمین محمدصادق کفیل در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه ایثار و فداکاری یکی از ویژگیهای بارز اخلاقی است که در دین مبین اسلام به آن اشاره بسیار زیادی شده است و میتواند سبب پیشرفت و تعالی جامعه شود، اظهار کرد: یکی از مسائلی که در بحث ایثار و فداکاری باید در نظر بگیریم این است که قصور دولتها نباید قصور ملتها را نیز به دنبال داشته باشد اگر در جامعه برخی مدیران کارآمدی لازم را ندارند این موضوع نباشد سبب شود که مردم نیز از ویژگیهای بارز اخلاقی و کارآمدی خود فاصله بگیرند.
وی در ادامه با اشاره به این مطلب که اگر گاهی نظام حاکمیت به سمت سرمایه پیش میرود و یا اشرافیگری در جامعه ترویج پیدا میکند، اضافه کرد: این روحیه نباید در جامعه سرایت پیدا کند. مردم ما نباید الگوی رفتاری نادرست برخی از مدیران را سرمنشأ زندگی خود کنند بلکه الگوی فرد مسلمان پیامبر و اهل بیت (ع) و برنامه زندگی باید نشأت گرفته از قرآن و سیره اولیای خدا باشد. هر فردی باید به نوع خود در جامعه اثرگذار بوده و بگوید من اکنون که در این جایگاه هستم میتوانم چه اقدامی داشته باشم.
این کارشناس دینی در ادامه با توصیف این مطلب که هر فردی به اندازه توان و قدرت خود میتواند مشکلی را از دوش دیگری بردارد، یادآور شد: جلسات خانوادگی، دوستی و همکاریهایی که در بین افراد وجود دارد باید به نوعی باشد که روح ایثارو فداکاری در آن نمود داشته باشد و هر کسی به شخصه به سمت ساختار و تعالی پیش برود. کاسب دغدغه ایثار داشته باشد و اعضای خانواده نسبت به یکدیگر نیز همین دغدغه را داشته باشند. به خصوص در جامعه امروز این نوع رفتار میتواند نیمی از مشکلات را حل کند.
کفیل در ادامه با اشاره به این مطلب که امروز در جامعه شاهد مشکلات اقتصادی بسیار زیادی هستیم و تبدیل به یک مشکل عمومی شده است، خاطر نشان کرد: بحث اولی که در جامعه باید به آن بپردازیم این است که اساس اسلام بر ایثار و گذشت پایهگذاری شده است. نظام توحیدی و اساس دین بر پایه ایثار، گذشت و فداکاری است و در تمدن اسلامی فرد خودگرا باید خداگرا شود و بر این اساس باید برنامهریزیهای لازم را داشته باشیم.
وی در ادامه با بیان اینکه اگر میخواهیم فردی را بشناسیم و ببینیم که چقدر انسان دینی و مسلمانی است باید ببینیم که او چقدر جمعگراست و چقدر به فکر دیگران است، تصریح کرد: حتی در نمازهای یومیه ما حتی وقتی نماز میخوانیم میگوییم «ایّاکَ نَعْبُدُ» حتی در دعاها نیز سفارش شده است برای استجابت دعا در حق دیگری دعا کنید. این گونه کلمات و نکات در دین اسلام نشان از جمعگرایی و روحیه ایثار دارد. حتی زکات و خمس نیز در دین اسلام به خاطر این است که ما بتوانیم به فکر همنوع خود باشیم.
وی در ادامه با بیان اینکه یکی از راهکارهای ترویج انفاق و ایثار در جامعه این است که افراد از سرمایه خود انفاق داشته باشند، گفت: انفاق از سرمایه یعنی اینکه اگر فردی خانه یک میلیاردی دارد و میتواند در جایی کوچکتر زندگی کند آن را فروخته و نیمی از آن را به فرد دیگری بدهد. یعنی میتوان گفت دنیای خود را مقداری کوچکتر و دیگران را نیز مالک کنیم. ما باید در جامعه بر روی این موضوع کار کنیم. تجملگرایی نیز یکی دیگر از موضوعاتی است که در جامعه ما خیلی رشد پیدا کرده و همین موضوع سادهزیستی و ایثار را از بین برده است.
این کارشناس مهدویت در ادامه با اشاره به این مطلب که ترویج تجملگرایی و ریخت و پاش میتواند روحیه ایثار و فداکاری را در جامعه از بین برده و خنثی کند، اظهار کرد: نظام زندگی را باید به گونهای ترویج بدهیم که آموزههای دین اسلام در جامعه ترویج پیدا کند و یکی از این راهکارها شیوه زندگی ائمه (ع) است. مثلا حضرت علی (ع) چاه میکند و آن را میبخشید. ما نمیگوییم افراد تمام سرمایه خود را ایثار کنند اما بخشی از آن نیز میتواند در جامعه امروز ما بسیار تأثیرگذار باشد. اگر بخواهیم به همین منوال به سمت تجملگرایی برویم هر چقدر درآمد افراد هم زیاد باشد باز کم میآورند.
انتهای پیام
نظرات