به گزارش ایسنا، جمعی از خانواده شهیدان و مردم پامنار شهر زواره امروز در اعتراض به وضعیت مسجد پامنار و تخریب بیبرنامه و بدون مجوز آن توسط برخی افراد به فرمانداری شهرستان اردستان رفتند، این در حالی است که پایگاه میراث فرهگنی زواره درامسال برخی کارهای باستانشناسی در این محوطه انجام داده بود.
سید احمد محیط طباطبایی، مدیر پایگاه میراث فرهنگی شهرستان زواره به ایسنا میگوید: مسجد تاریخی پامنار زواره با شش محراب که در دوره سلجوقی ساخته شده بود، در اوایل پیروزی انقلاب اسلامی، سال ۱۳۵۸ نیمی از آن توسط افرادی تخریب شد و در بخش دوم بنا نیز یک سالن جدید ساختند و سه محراب تاریخی آن را زیر گچ پنهان کرده بودند و حتی شبستان زیرزمین مسجد پر شده بود، فقط یک محراب از این مسجد باقی مانده بود. اما اکنون با انجام مطالعات باستانشناسی و بیرون آوردن دو محراب تخریب شده و همچنین حذف الحاقات در سالن جدید مسجد، دو محراب زیر گچ رفته در آن سالن نیز به دست آمدند و در حال حاضر هر ۶ محراب در مسجد قابل رویت هستند.
او با بیان اینکه مسجد پامنار مسجد جامع مسلمانان شیعهی این شهر بوده است، ادامه میدهد: این مسجد به دلیل شش محرابه بودن یکی از مساجد منحصربفرد در سطح جهان محسوب میشده و منار کتیبهدارِ آن که متعلق به خود مسجد بوده، دومین منار کتیبهدار در تاریخ ایران محسوب میشده است، در سالهای ۱۳۸۰ – ۱۳۸۲ مرمت شد.
وی با اشاره به انجام مطالعات باستانشناسی یک تیم باستانشناس در اسفند سال گذشته در این مسجد تاریخی؛ اظهار میکند: در آن زمان موفق شدیم بخش نوساز مسجد را حذف کنیم و کار مرمتِ اضطراری و نگهداری شبستان را در دستور کار خود قرار دهیم، همچنین زیرزمین مسجد تخلیه شد، اکنون نیز یا تهیهی طرح مرمت و انجام عکسبرداری هوایی، قرار است طرح مرمت در دستور کار قرار گیرد.
او با بیان اینکه از مدتی پیش به مساله برگشت بودجه و نبود اعتبار کافی برای انجام دیگراقدامات مناسب برای این بنای تاریخی برخورد کردیم، ادامه میدهد: تا کنون دو بار پیمانکار پروژه تغییر کرده و تلاش کردیم تا از شهرداری پیمانکار بگیریم که به دلایل مختلف آن انجام نشد، اکنون با گرفتن پیمانکار جدید تاکید کردهایم مرمت و احیای مسجد باید در اسرع وقت انجام شود.
محیط طباطبایی تاکید میکند: در صحبتهای انجام شده تاکید بر این نکته است که با تمدید اعتبار تا پایان شهریور، کار احیا و مرمت این مسجد تا پایان سال انجام شود.
وی ادامه میدهد: اگر مسجد احیاء شود، در واقع تغییر نگاه ایجاد شده است و نگاه توسعهای تخریب معماری بنای تاریخی به احیاء بازگشته است.
مسجد بنکویه یا مسجد پامنار شهر زواره سال ۱۳۵۱ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد، این بنا در اوایل انقلاب اسلامی توسط افرادی به بهانه نوسازی تخریب شد این مسجد با قدمتی حدود ۹۷۰ سال از قدیمیترین مساجد تاریخی ایران است، اما گفته می شود قدمت سازهی اصلی مسجد قدیمیتر است.
این مسجد در ۳۶ هکتار بافت تاریخی زواره قرار دارد که سال ۱۳۸۱ در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
انتهای پیام
نظرات