• چهارشنبه / ۱۶ اسفند ۱۳۹۶ / ۰۸:۳۱
  • دسته‌بندی: فرهنگ حماسه
  • کد خبر: 96121608725
  • خبرنگار : 71451

مروری بر چند عملیات متبرک به نام حضرت زهرا (س)

مروری بر چند عملیات متبرک به نام حضرت زهرا (س)

در دوران هشت سال دفاع‌مقدس عملیات‌های متعددی برای القای برتری نظامی یا توقف ماشین جنگی عراق از سوی رزمندگان ایرانی علیه نیروهای بعثی طراحی و اجرا شد که تعدادی از این عملیات‌ها برای تبرک و تأسی نام مبارک حضرت «فاطمه زهرا(س)» را به عنوان رمز آغاز عملیات بر روی خود داشتند.

به گزارش ایسنا، در طول هشت سال دفاع مقدس ۱۲ عملیات با رمز مبارک نام حضرت «فاطمه زهرا(س)» در مقاطع مهم و سرنوشت‌ساز جنگ از سوی فرماندهان و مقامات عالیرتبه نظامی و طراحی و اجرا شد و برخی از آنها توانستند با تاکتیک‌های نوین ماشین جنگی پرقدرت عراق را زمین‌گیر و از کلاف سر در گم جنگ گره‌گشایی کند. برخی از این عملیات‌ها را مرور می‌کنیم.

«کربلای ۵»

موفق نشدن نیروهای ایرانی در عملیات «کربلای ۴» بحران بزرگی را برای فرماندهان جنگ ایجاد کرده بود و استحکامات «شلمچه» را غیر قابل عبور می دانستند. اما در این میان فرمانده کل سپاه از شکست درکربلای ۴ فقط ضعف دشمن در شلمچه را شناسایی کرده بود، به هر صورت عملیات «کربلای ۵» در وضعیت بسیار دشوار طراحی و بلافاصله در ۱۹ دی ماه ۶۵ با رمز مبارک « یا زهرا (س)»،با هدف تصرف شلمچه در ساعت یک بامداد آغاز شد . در این عملیات رزمندگان اسلام با پشتیبانی و حمایت آتشبارهای سنگین از مواضع خود خارج و چون صاعقه بر سر دشمن فرود آمدند .

رزمندگان اسلام با عبور از موانع بسیار دشمن ،مواضع عراق را از سمت شمال مورد هجوم قرار دادند و تا دوم اسفند ۶۵ به اهداف اصلی خود دست یافتند. در عملیات از دشمن بیش از ۹۰۰۰۰ کشته و زخمی به جای ماند و ۲۳۸۵ نفر هم به اسارت در آمدند. پیروزی ایران در این منطقه شمارش معکوس پایان جنگ را در پی داشت.

«کربلای ۶»

عملیات‌ کربلای‌۶ تلاشی‌ برای‌ آزادی‌ منطقه‌ شمال‌ «سومار» و «نفت‌شهر» بیش‌ از هر زمان‌ دیگر برای‌ ایرانی‌ها اهمیت‌ داشت، چرا که‌ حدود شش‌ سال‌ از جنگ‌ می‌گذشت‌ و هنوز این‌ مناطق‌ تحت‌ اشغال‌ عراق‌ بود. با تداوم‌ عملیات‌ کربلای‌۵ در شلمچه، زمان‌ اجرای‌ عملیات‌ در نفت ‌شهر بیش‌ از پیش‌ ضرورت‌ یافت. از این‌ رو عملیات‌ کربلای‌۶ در تاریخ‌۲۳ دی‌ ماه‌۱۳۶۵ با رمز «یا فاطمه‌ زهرا(س)» توسط‌ ارتش‌ جمهوری‌ اسلامی‌ به‌ اجرا درآمد. در صورت‌ موفقیت‌ این‌ عملیات، از فشار دشمن‌ در جنوب‌ کاسته‌ می‌شد و پیشروی‌ رزمندگان‌ در منطقه‌ شرق‌ بصره‌ آسان می‌کرد، اما اینگونه‌ نشد و فرماندهان‌ این‌ عملیات‌ به‌ دستاوردهای‌ موجود آن‌ بسنده‌ کردند. در این‌ عملیات‌ که‌ به‌ وسعت‌۱۰۰ کیلومتر انجام‌ شد، بلندی‌های‌ شمال‌ شرقی‌ نفت‌ شهر آزاد و پل‌های‌ ارتباطی‌ منطقه‌ رودخانه‌ «کنگاگوش»به‌ تصرف‌ ارتش‌ خودی‌ درآمد.

«فتح ۷»

یکی‌ از مهمترین‌ و کاری‌ترین‌ حمله‌های نامنظم در جنگ، عملیات‌ «فتح‌۷» بود که‌ طی‌ آن‌ نیروهای‌ خودی‌ تحت‌ امر قرارگاه‌ برون‌ مرزی‌ «رمضان» با رمز«یا فاطمة‌الزهرا(س)» در روز۷ تیرماه‌۱۳۶۶ وارد عمل‌ شدند. نیروها با انهدام‌ ساختمان‌ مرکزی‌ پارازیت‌ و دکل‌ مخابراتی و پست‌ برق، شهر «سیدصادق»‌ عراق‌ را به‌ مدت‌ چند ساعت‌ تحت‌ کنترل‌ خود گرفتند و در همین‌ فاصله‌ به‌ تخریب‌ ساختمان‌های‌ دولتی‌ پرداختند.

همچنین‌ طی‌ این‌ حمله‌ به‌ پادگان‌ها و یگان‌ ضد شورش‌ عراق خسارات‌ سنگینی‌ وارد آمد و۶ پایگاه‌ حفاظتی‌ اطراف شهر سیدصادق‌ نیز منهدم‌ شد. این عملیات خسارات جبران ناپذیری را بر ارتش عراق وارد آورد.

«نصر ۵»

به منظور پاسخگویی به شرارت‌های عراق در خلیج فارس، بمباران مناطق کردنشین تصرف و تأمین بخشی از ارتفاع مسلط بر «قلعه دیزه» عراق این عملیات به اجرا در آمد. در جریان تکمیل عملیات کربلای ۱۰، سپاه پاسداران، دشمن بعثی را در این منطقه مورد حمله قرار می‌دهند و ضربات مؤثری به آنها وارد می‌آورند و سنگرهای آنان را که معروف به «حفره روباه» بود یکی پس از دیگری تسخیر می‌کنند. دشمن شکست خورده به طرف مرزهای بین‌المللی عقب‌ می‌نشیند. طی این عملیات علاوه بر خارج کردن تعداد ۱۰ روستای ایران از زیر دید و تیر مستقیم عراق، تعداد ۱۹ روستای عراق در زیر دید و تیر رزمندگان اسلام قرار می‌گیرد. با تسلط بر ارتفاعات منطقه، به ویژه بلندی‌های بوجار، راه نفوذ ضد انقلاب به داخل مرزهای ایران اسلامی مسدود می‌شود و با تسخیر ارتفاعات مشرف به شهر قلعه دیزه عراق این شهر در دید کامل رزمندگان قرار می‌گیرد، به طوری که با چشمان غیرمسلح قابل رویت می‌شود. با تأمین و تثبیت مواضع متصرفه، ۲۰ کیلومتر از نوار مرزی تحت کنترل سپاه اسلام در می‌آید.

«نصر ۷»

عملیات نصر ۷ در تاریخ ۱۴ مرداد ۱۳۶۶ با رمز ‹‹یا فاطمه الزهرا (س)›› در منطقه عمومی ‹‹سلیمانیه›› عراق به اجرا درآمد. این عملیات که به تصرف و انسداد معبر ضد انقلاب درغرب کشور همراه بود. شامل منطقه ای به وسعت ۳۰ کیلومتر مربع می شد. تهاجم وسیع نیروهای خودی سبب شد که علی رغم هوشیاری نسبی دشمن کلیه اهداف عملیات در مرحله نخست به دست آید. مرحله دوم آن نیز پس از اجرای آتش توپخانه روی مواضع دشمن از دو محور آغاز شد. نیروهای ایرانی پس از سه ساعت درگیری اولین قله به تصرف درآورده و جاده آسفالت سردشت- قلعه دیزه و پاسگاه مرزی بلفت را در دست خود گرفتند. در این عملیات چهار فروند چرخبال، ده‌ها قبضه خمپاره انداز، ۱۰ دستگاه تانک و نفربر. ۵۰ دستگاه خودرو و مقداری زیادی سلاح سبک و نیمه سنگین دشمن منهدم شد. یک تیپ و هفت گردان عراق از بین رفت و کشته و زخمی‌ها و اسرای عراق به ۱۲۸۵ نفر رسید.

«بیت‌المقدس ۲»

در روز ۲۵ دیماه سال ۱۳۶۶ عملیات بیت‌المقدس ۲ با رمز «یا زهرا (س)» آغاز شد . فرماندهی عملیات را که ازنوع تک گسترده بود، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به عهده داشت . در عملیات بیش از ۲۵۰۰ نفر از افراد دشمن کشته و زخمی و ۷۸۵ نفر از افراد دشمن به اسارت در آمدند . بر اثر این عملیات غنائم زیادی نصیب نیروهای اسلام شد. نیروها در این عملیات می بایست از رودخانه قله چولان عبور می کردند . تیم «راپل» پادگان امام علی (ع) تهران در شرایط بسیار سخت و خطرناک و بصورت ابتکاری پلی بر روی رودخانه خروشان نصب کردند که طول آن به بیش از ۲۰۰ متر و ارتفاع تا لبه آب رودخانه بیش از ۴۰ متر بود جهت رعایت احتیاط ظرفیت عبوری را حداکثر ۱۰ نفر مشخص کردند و همین مسئله باعث طولانی شدن عبور گردان‌ها از پل می شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha