به گزارش ایسنا، در نشست کمیته راهبری ژئوپارکهای آسیا - اقیانوسیه که هماکنون در کشور چین درحال برگزاری است، «علیرضا امری کاظمی»، کارشناس باسابقه ایران در زمینه ژئوتوریسم و ژئوپارک که پیشتر موفق شده بود یکی از کُرسیهای شورای عالی ژئوپارکهای جهانی یونسکو را به دست آورد، به عنوان عضو کمیته راهبری و نماینده ایران در آن معرفی شد. همچنین با تایید و تصویب کمیته راهبری، نماینده ایران به عنوان یکی از ۱۴ عضو کمیته اجرایی انتخاب شد.
امری کاظمی در اینباره به ایسنا، گفت: نخستین دوره کنفرانس ژئوپارکهای جهانی یونسکو در منطقه آسیا ـ اقیانوسیه سال ۲۰۰۷ در لنکاوی مالزی برگزار شد و هر دو سال یک بار در یکی از کشورهای آسیا ـ اقیانوسیه برگزار می شود که تا کنون مالزی، ویتنام، ژاپن، کره جنوبی و امسال چین، میزبان آن بوده اند.
وی هدف از برگزاری این کنفرانس ها را برقراری ارتباط بیشتر کشورها در زمینه ژئوپارک، تبادل اطلاعات و تجربیات و توسعه ژئوپارک در کشورهای منطقه ذکر کرد و افزود: یکی دیگر از اهداف و الزامات ژئوپارک های یونسکو، ارتباط شبکه ای است، برای همین شرکت در این کنفرانس برای تمام کشورهایی که ژئوپرک جهانی دارند، الزامی است و یکی از فعالیت های اصلی ژئوپارک محسوب می شود که کشورها از این راه باید ژئوپارک خود را معرفی کنند و به تبادل اطلاعات بپردازند. نمونه این کنفرانس در منطقه اروپا نیز هر دو سال یک بار برگزار می شود که دو هفته پیش پرتغال، میزبان آن بود. کنفرانس منطقه اروپا از سال ۲۰۰۱ درحال برگزاری است و به نسبت کنفرانس آسیا ـ اقیانوسیه قدمت بیشتری دارد.
او همچنین توضیح داد: یونسکو کنفرانس جهانی ژئوپارک ها را نیز هر دو سال یک بار برگزار می کند، یکسال به نام جهانی و در سال بعد، منطقه ای. درحال حاضر سه منطقه اروپا، آسیا ـ اقیانوسیه و آمریکای لاتین و حوزه کارائیب، شبکه ژئوپارک دارند و هنوز برای آمریکای شمالی و افریقا شبکه منطقه ای تشکیل نشده، چون تعداد زئوپارک های آن ها بسیار محدود است.
صاحب کرسی شورای عالی ژئوپارکهای جهانی یونسکو، ادامه داد: کمیته راهبری ژئوپارکهای منطقه آسیا ـ اقیانوسیه وظیفه سیاستگذاری و تصمیمگیری درباره مسائل کلان و برنامههای ژئوپارکهای این منطقه را به عهده دارد. کمیته اجرایی نیز مسؤول پیگیری اجرای برنامههای توسعه ژئوپارکهای این دو قاره و ایجاد ارتباط شبکهای بین اعضا، برگزاری نشستها، کنفرانسها و هماهنگی و نظارت بر گروه های کاری تخصصی بین المللی است.
«امری کاظمی» درباره مزیت عضویت در کمیتههای اهبری و اجرایی ژئوپارک های منطقه ای، گفت: بخشی از این حضور الزامی است، اما به طور کل کشورهای دارای ژئوپارک جهانی که در منطقه آسیا ـ اقیانوسیه واقع شده اند باید نمانیده ای در کمیته راهبری داشته باشند. در واقع علاوه بر آن الزام، حضور در چنین کمیته هایی به رشد و توسعه ژئوپارک آن کشور کمک می کند.
وی با یادآور این که یکی از اهداف تشکیل ژئوپارک، علاوه بر حفاظت از میراث زمین شناختی، آموزش و توسعه اقتصادی جامعه محلی، جذب گردشگر بیشتر است و زمانی که ژئوپارک و یا مناطق دارای این ظرفیت را معرفی کنید، توجه کشورهای منطقه به سمت ایران زیاد می شود، افزود: در جریان این کنفرانس با نمایندگان چندین کشور صحبت داشتم، آن ها خیلی تمایل دارند همکاری دوجانبه با ایران داشته باشند و رفت و آمدهای علمی و گردشگری را توسعه دهند و تفاهم نامه هایی را برای تبادل گردشگری امضا کنند و همکاری های منطقه ای را شکل دهند.
او با تاکید بر این که حضور در این کمیتهها، قدرت رأی و اظهارنظر کشورها را بالا میبرد، گفت: ایران در کمیته اجرایی که ۱۴ عضو بیشتر ندارد، انتخاب شده است. در این کمیته ۷ عضو از کشورهای دارای ژئوپارک حضور دارند، ۵ نماینده نیز با رأیگیری انتخاب شدهاند، یک نماینده از یونسکو و یک نماینده هم از شبکه جهانی ژئوپارک ها حضور دارند. حضور در این کمیته و داشتن توانایی ارائه، تبلیغ و دفاع، باعث می شود تعداد نمایندگان کشورهای عضو بیشتر شود و در تصمیم هایی که در کمیته اجرایی گرفته می شود، نقش و تاثیر افزایش یابد و برنامه ها طوری پیش برود که آن کشور بیشتر منتفع شود. الان چین، کره جنوبی و ژاپن نمایندگان بیشتری دارند، به دلیل این که در این نشست ها حضور پررنگ تری دارند و در رأی گیری ها معمولا برنده می شوند.
امری کاظمی گفت: ایران هم اکنون در کمیته راهبری و اجرایی ژئوپارک های منطقه آسیا ـ اقیانوسیه تک نماینده است که با توسعه ژئوپارک ها، تعداد نمایندگان مان افزایش می یابد که قدرت رأی را بالا خواهد برد.
انتهای پیام
نظرات