به گزارش خبرنگار ایسنا، مسعود سلطانیفر در مراسم افتتاح نخستین بازارچه صنایع دستی و هنرهای سنتی اودلاجان در استان تهران، بیان کرد: ما در کنار اعتیادهای مختلفی که داریم، گرچه بسیاری از آنها برای بشر مضر است، برخی اعتیادهای مثبت نیز داریم. به برخی از عادتها که جنبه عمیق پیدا میکند، اعتیاد میگوییم و بدمان نمیآید که مردم نیز به این نوع اعتیادها مبتلا شوند، یکی از آنها اعتیاد به میراث فرهنگی کشور است.
او ادامه داد: خوشبختانه در سالهای اخیر شاهد گسترش این اعتیاد به شهرداریها بودهایم. بسیاری از وزرا، استانداران و مسوولان اهتمام ویژهای به این موضوع پیدا کردهاند که این امر موجب حفظ و بازسازی هویت فرهنگی و تاریخی کشور میشود. زمانی که در سازمان میراث فرهنگی این کار را آغاز کردیم، برخی از دوستان آرزو داشتند ما شرایطی را ایجاد کنیم که به حفظ میراث فرهنگی برای همه ارگانها منجر شود و بارها گفتند اگر این کار را انجام دهید، یک فضیلت است و در واقع پایه فرهنگی حفظ میراث فرهنگی را بنا گذاشتهاید.
رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اظهار کرد: اکنون بهوجود آمدن چنین شرایطی باعث همگرایی برای حفظ میراث فرهنگی شده است. بازار اودلاجان بهعنوان میراث ارزشمند فرهنگی ما حفظ شده و صنایع دستی در آن به فروش میرسد و در حقیقت این موضوع موجب همگرایی سه بخش در درون سازمان شده است. مدل مشارکتی در این پروژه با همراهی مردم انجام شده که این موضوع بسیار ارزشمند است و نتیجه تلاش دولتی و بخش خصوصی است و میتوان بهعنوان یک الگو در بسیاری از پروژهها از این موضوع استفاده کرد.
سلطانیفر بیان کرد: گرچه ما این پروژه را از دو سال پیش در دستور کار قرار دادهایم و بسیاری از بناها که در چند قرن گذشته در حال نابودی بودند، توسط صندوق حفظ و احیا با همکاری بخش خصوصی در حال مرمت است و در قبال سرمایهگذاری بخش خصوصی اجازه بهرهبرداری با حفظ هویت تاریخی داده میشود تا جلوی تخریب تاریخی که طی چند قرن گذشته صورت گرفته است، گرفته شود.
او گفت: چنین بناهایی به یک جاذبه گردشگری و بنگاه اقتصادی تبدیل میشوند. به عبارتی با یک تیر پنج نشان را میزنیم. تا کنون قرارداد ۲۰۰ بنا با بخش خصوصی بسته شده است تا برای حفظ میراث فرهنگی کشور قدمهای اساسی را برداریم. جا دارد از همکاری همه دوستان، مردم و دستگاههای دولتی برای اجرایی شدن این پروژه قدردانی کنیم.
در افتتاحیه نخستین بازارچه دائمی صنایع دستی و هنرهای سنتی تهران که در قلب بازار تهران در محله اودلاجان برگزار شد، مدیرکل صادرات صنایع دستی نیز بیان کرد: نتیجه مدل مشارکتی سه ضلعی بین میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، شهرداری و هیأت امنا و کسبه اودلاجان، افتتاح نخستین بازارچه دائمی صنایع دستی تهران شد.
پویا محمودیان افزود: افتتاح این بازار یک کار جمعی بود و اگر یکایک کسانی که در راهاندازی آن ما را یاری کردند، زحمت نمیکشیدند، این کار محقق نمیشد.
رییس هیأت مدیره بازارچه اودلاجان سخنران دیگری بود که بیان کرد: مرمت این بازار از سال ۱۳۹۱ شروع شد و از مسوولان تقاضا داریم تا ما را برای حضور گردشگر در این بازار یاری کنند و صرفا به افتتاح آن بسنده نکنند. از این کسبه حالا که تغییر شغل دادهاند حمایت شوند تا ضرر و زیانهایی را که در سالهای گذشته دیدهاند، جبران شود.
حیدری اضافه کرد: مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اصفهان در این زمینه کمک کرد و برخی صنعتگران استان را به این بازار هدایت کرد. امیدوارم شهرداری منطقه ۱۲ که برای افتتاح این بازار زحمت بسیاری کشید، همچنان ما را یاری کند تا بتوانیم هدفمان را به سر منزل مقصود برسانیم.
معاون وزیر راه و شهرسازی نیز در این مراسم گفت: دلیل حضور من در این جمع، مسوولیتی نیست که بر گردن دارم، بلکه بیشتر به شروع این کار برمیگردد که اواخر سال ۱۳۸۹ اشاره کردند که زمینی وجود دارد و کسبه آن آماده همکاری برای احیای بازارچه اودلاجان هستند. در هر صورت کسبه به دفتر ما در دانشگاه آمدند و برای مرمت این بازار اعلام همکاری کردند.
پیروز حناچی ادامه داد: ما در تجربههای آکادمیک اعتقاد داشتیم اگر چنین اتفاقی در شهر بیفتد، نیازمند یک پایلوت هستیم که بازار پامنار که از سال ۱۳۸۲ بهسازی شده بود، نمونهای از این پایلوت است. اهالی بازار هم میگفتند اگر بازارچه اودلاجان را مشابه پامنار میکنید، ما راضی هستیم و صورتجلسهای آوردند که ۱۲۰ نفر آن را امضا کرده بودند و اینگونه بود که این کار آغاز شد.
او گفت: این نتیجه تجربه جهانی است و نشان میدهد زمانی که ما از همه منابع استفاده کنیم نتیجه مطلوبی را درپی خواهد داشت. عمق بافت تاریخی هنوز روی زمین مانده و باید کاری کنیم که با استخوانبندیهای باقیمانده این مرمت به بافت مسکونی هم سرایت کند. به عقیده من، این کار امکانپذیر است و دور از دسترس نیست.
معاون میراث فرهنگی نیز در این مراسم بیان کرد: این بازارچه در گذشته، وضعیت بدی داشت و فقط یک سقف از آن باقی مانده بود، بعد از پژوهشها متوجه شدیم که این بازارچه سقف داشته است. مشارکت دو نهاد میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با شهرداری که انصافا هر جا با هم باشند میتوانند اتفاق خوبی را رقم بزنند، به راهاندازی فاز اول بازار اودلاجان منجر شد و باید به فازهای بعدی و پشت بازارچه نیز توجه کنیم که کار دشواری است؛ اما با کمک شهرداری و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری امکانپذیر است.
محمدحسن طالبیان افزود: این اتفاق در یزد نیز شکل گرفته و یکی از الگوهای موفق همدلی و ارتباط ما با معاونت صنایع دستی است تا کاربری مناسبی به اماکن تاریخی داده شود.
عابد ملکی - شهردار منطقه ۱۲ تهران - نیز در این مراسم بیان کرد: اینکه یک پروژهای با مشارکت سه ضلع شکل گرفت، جای خوشحالی دارد. با مشارکت مردم، بهرهبرداری از این بازارچه روز به روز بهتر خواهد شد و قدم خیر دیگری در مرکز تاریخی تهران برداشته میشود. عملیات عمرانی این بازارچه از سمت شمال تا خیابان پامنار، از سمت غرب از کوچه حاجیها به خیابان مروی شروع شده است. این دو مشارکت در جنوب خیابان ۱۵ خرداد نیز طراحی شده تا بتوانیم بخشی از بازار تهران را مرمت کنیم.
او با بیان اینکه نکته مهم دیگر، اهمیت نفوذ این امر به محلههای اطراف و بافت مسکونی است، گفت: ما هنوز در محله مسکونی دچار چالش هستیم. تطبیق با طرح تفصیلی، تراکمگذاری و املاک رهاشدهای که اغلب توسط ارگانها تملک شده، از دیگر وظایف شهرداری منطقه ۱۲ است و من درباره این موضوع از همه عزیزان تقاضای کمک دارم تا بتوانیم به بافت فرسوده کمک کنیم و فضای مناسبی را برای حضور مردم و گردشگر خارجی و ایرانی مهیا کنیم.
مهدی چمران - رییس شورای شهر تهران - نیز در بخشی از این مراسم اظهار کرد: خوشحالم که سرانجام بازارچه اودلاجان که زمانی ما آن را به زبان خودمان «اولا جون» میگفتیم، دوباره آباد میشود. زمانی مدرسه من اینجا بود و مغازههای این بازار رونق داشت. امیدوارم بافت مسکونی آن هم بهزودی احیا شود.
به گزارش ایسنا، در مراسم افتتاح بازارچه صنایع دستی و هنرهای سنتی اودلاجان که امروز (شنبه، ۱۰ مردادماه) در این بازار برگزار شد، از عابد ملکی - شهردار منطقه ۱۲ -، سعادتی - قائممقام شهردار منطقه ۱۲ - و حمیده توسلی - مشاور شرکت احیای این بازارچه - تقدیر شد.
انتهای پیام
نظرات