• چهارشنبه / ۱۴ بهمن ۱۳۹۴ / ۱۰:۱۴
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 94111409098
  • خبرنگار : 71191

حریم «ارگ انار» در انتظار پیگیری‌ها

حریم «ارگ انار» در انتظار پیگیری‌ها

بیش از دو هفته از قول و قرارها برای پیگیری وضعیت سازه‌ آهنی گنبدی شکل در کنار مقبره‌ شهید گمنام در حریم «ارگ انار» کرمان می‌گذرد، مدت زمانی‌که برای دوستداران میراث فرهنگی زیاد به نظر می‌رسد و حالا امیدشان به پیگیری‌های معاونت میراث فرهنگی برای جلوگیری از مخدوش شدن حریم منظری یکی از با ارزش‌ترین بناهای تاریخی این استان است.

بیش از دو هفته از قول و قرارها برای پیگیری وضعیت سازه‌ آهنی گنبدی شکل در کنار مقبره‌ شهید گمنام در حریم «ارگ انار» کرمان می‌گذرد، مدت زمانی‌که برای دوستداران میراث فرهنگی زیاد به نظر می‌رسد و حالا امیدشان به پیگیری‌های معاونت میراث فرهنگی برای جلوگیری از مخدوش شدن حریم منظری یکی از با ارزش‌ترین بناهای تاریخی این استان است.

به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، با مجوز سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در چند سال گذشته، پیکر مطهر یکی از شهدای گمنام جنگ تحمیلی در چند متری «ارگ تاریخی انار» به خاک سپرده و به دنبال آن قرار شد مقبره‌ای برای آن شهید گمنام ساخته شود. بنابراین ابتدا میله‌هایی غول‌پیکر با ارتفاعی حدود 8 متر اطراف مقبره بالا رفتند، در ادامه حدود 30 شاخه آهن با فرم هلالی برای گنبد، کنار مقبره قرار گرفت و حالا آن شاخه‌ها را چیزی شبیه گنبد کنار هم نصب کرده‌اند تا ارتفاع گنبدی که قرار است روی آنها قرار گیرد به 20 متر برسد.

از شهریور ماه امسال و با قرار گرفتن این سازه‌ آهنی که چیزی شبیه گنبد بناهای مذهبی بزرگ و مساجد است، دل‌نگرانی دوستداران میراث فرهنگی «انار» نیز زیادتر شده، چون از دهم بهمن ماه در آخرین اقدامات در دست انجام برای این گنبد، در حال پوشاندن فضای دور گنبد هستند.

و حالا تنها کاری که از دست دوستداران و فعالان میراث فرهنگی کرمان، به خصوص شهر انار برمی‌آید، «هشدارها نسبت به احتمال نصب این سازه و مخدوش شدن حریم این بنای تاریخی است»، اما معاونت میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری می‌تواند کلید حل این مشکل باشد تا از بروز این اتفاق جلوگیری کند.

براساس پیگیری‌های قائم مقامی‌ پیشین سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، «مسئولان بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس در آن زمان قبول کردند طرحی مجوق (تو خالی) مانند مقبره‌ی حافظ یا خیام که سازه‌ای بسیار سبک و توخالی در واقع شبیه یک ابر است، برای مقبره‌ی شهید گمنام در «ارگ انار» تهیه کنند تا این محوطه‌ی تاریخی آسیبی نبیند.»

اما حالا براساس آن‌چه از نصب قطعات آهنی کنار یکدیگر و ایجاد گنبد مشاهده می‌شود به نظر می‌رسد چیزی خلاف آن موافقت در سال گذشته در حال رخ دادن است.

در تماس‌های خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا با معاونت میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی در طول دو هفته گذشته، بارها خبر از پیگیری این معاونت در این زمینه داده شده است.

همچنین وعده پیگیری معاونت میراث فرهنگی استان کرمان با مسئولان بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس داده شده تا از هر احتمال برای نصب سازه‌ی چند متری اطراف مقبره‌ی شهید گمنام جلوگیری شود.

محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان در گفت‌وگو با خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، از پیگیری‌هایی که در این زمینه دو طول این چند ماه و برای انجام گرفته خبر داد و گفت: براساس گزارش‌هایی که از میراث فرهنگی کرمان به ما رسیده است، رایزنی‌ها برای برگزاری جلسه بین مسئولان میراث فرهنگی کرمان و مسئولان بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس ادامه دارد و قرار است جلسه‌ای برای بررسی این اتفاق برگزار شود تا به نتیجه برسند.

او ادامه داد: در حال حاضر برگزاری جلسات ‌مشاوره‌ای بین مسئولان میراث فرهنگی کرمان و مجموعه‌ متولی ساخت این طرح ادامه دارد، اما قرار است جلسه‌ای نیز در سطح ملی با مسئولان «بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس» نیز برگزار شود، به همین دلیل در حال حاضر انجام هر اقدامی در این زمینه تا پس از به نتیجه رسید در جلسات مورد نظر متوقف است.

*برخورد دو گانه قانون نسبت به دو بنای تاریخی

به گزارش ایسنا، محمدرضا نسب عبداللهی، نویسنده کتاب «تاریخ انار» و فعال میراث فرهنگی این شهرستان نسبت به اقدامات در حال انجام اعتراض دارد.

او در گفت‌وگو با خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، رفتار با این محوطه‌ی تاریخی آن‌هم در شرایطی که مقبره‌ی یک شهید گمنام در چند متری آن دفن است را با وضعیت مقبره‌ی چند شهید گمنام در محوطه‌ میدان امیرچخماق یزد مقایسه می‌کند.

وی برخورد با این دو مقبره را دوگانه خواند و به خبرنگار ایسنا گفت: «میدان امیرچخماق یزد» و «ارگ تاریخی انار کرمان» هر دو از آثار تاریخی کشور هستند که در فهرست میراث ملی ثبت شده‌اند. این دو بنای تاریخی تنها 140 کیلومتر با هم فاصله دارند اما قانون درباره این دو بنا به شکل متفاوتی اجرا شده است.

این نویسنده و فعال میراث فرهنگی ادامه داد: دی ماه 1393 هشت شهید گمنام در عرصه میدان تاریخی امیرچخماق یزد به خاک سپرده شدند. در آن هنگام در نهایت با پیگیری‌های مسئولان استانی و همچنین مقامات سازمان میراث فرهنگی کشور، قبور این شهدا بدون ساخت بنایی یا مقبره طراحی شد تا دست‌کم منظر این میدان دچار آسیب نشود.

وی ادامه داد: آیا قوانین میراث فرهنگی درباره این دو اثر تاریخی باید به شکل تبعیض‌آمیزی اجرا شود؟ از مسئولان تقاضا دارم پیش از آنکه خیلی دیر شود، ماجرای توسعه مقبره شهید گمنام انار را که در حریم و عرصه ارگ ساسانی قرار گرفته به مسیر درست برگردانند.

نسب عبدالهی با بیان این که در حال حاضر یک سازه 10 متری در حریم ارگ ایجاد شده و در روزهای اخیر هم گنبدی با ارتفاع 10 متر نیز احداث شده که متولیان این مقبره قصد دارند آن را به زودی روی سازه نصب کنند، تاکید کرد: احداث چنین سازه‌ای در عرصه یک بنای تاریخی در هیچ جا سابقه ندارد. از مسئولان میراث فرهنگی دولت تدبیر و امید انتظار می‌رود که به متولیان یادآوری کنند که با طرح‌های دیگر نیز می‌توان حرمت شهید و حریم ارگ را در کنار یکدیگر رعایت کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha