تمرکزشان را روی استحکامبخشی میدان «نقش جهان» اصفهان گذاشتهاند، اما هنوز هیچ اعتراض، حرف یا حدیثی از آن چه چند سال است مغازهداران اطراف میدان نقشجهان برای آسیبهای تدریجی مغازههای دوره صفویشان در اطراف میدان مطرح میکنند، نشنیدهاند.
به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، حدود دو هفته قبل جلسه معمول پایگاههای میراث جهانی را این بار در میدان نقش جهان اصفهان برپا کردند، اما به گفتهی فرهاد عزیزی مدیر کل دفتر پایگاههای جهانی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در این سفر، بیشترین تمرکز را روی پروژههای اضطراری این میدان جهانی گذاشتند، تمرکزی که نام «استحکامبخشی» به خود گرفت و البته به ادامهی روند مرمت تَرکهای گنبد میدان امام (ره) اصفهان در میدان نیز توجه دارد.
اما نه به پروژهای که از حدود پنج سال گذشته برای ایجاد موزهی جهان اسلام به طبقه دوم میدان نقش جهان اصفهان راه باز کرد و به دلیل فشاری که ساماندهی، احیا و راهاندازی این طبقه به مغازهها و حجرههای زیرین خود در طبقهی همکف میدان وارد میکرد، توجه کند! مشکلاتی از جمله رانش دیوارها، ترک سقفها و پنجرههایی که هر روز میشکنند و سقف مغازههایی که هر روز پایینتر میآیند.
با این وجود به نظر میرسد گروه مدیران پایگاههای جهانی که در صورت اضطرار جلسات خود را در پایگاههای میراث جهانی مربوط برگزار میکنند، هنوز به مسالهی تخریب تدریجی مغازههای این میدان تاریخی نرسیدهاند. میخواستند یک موزه یا گالری برای نمایش آثار جهان اسلام در طبقه دوم میدان نقش جهان اصفهان باز کنند، اما حالا بیم آن میرود که این اقدام به تهدیدی تدریجی در میدان نقش جهان تبدیل شود.
فرهاد عزیزی، مدیر کل پایگاههای میراث جهانی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری دربارهی حضورش در پایگاه جهانی نقش جهان اصفهان به خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا، گفت: در حال حاضر بیشترین تمرکز روی پروژههای اضطراری میدان نقش جهان اصفهان است. در این پروژهها مسجد امام (ره) اصفهان مهمترین بحث است که به دلیل تَرکهایی که در طول چند سال گذشته به گنبد این بنا وارد شده بود، باید این مشکل برطرف میشد. به همین دلیل سعی کردیم به صورت متمرکز و با اختصاص اعتبار بیشتری در یک بازهی زمانی کمتر مشکلات گنبد و کاشیها را برطرف کنیم. تاکنون نیز پنج ترک از شانزده ترک این گنبد مرمت شده است. البته برای پایان مرمت همه تَرکها حدود دو سال زمان نیاز است.
وی حفاظت از استحکامبخشی ستونها و پوشش دیوار ستوندار مجموعه عالی قاپو در میدان نقش جهان اصفهان را بحث دیگری دانست که مورد بررسی قرار گرفته است و ادامه داد: در یک بازه زمانی یک ساله استحکامبخشی، حفاظت اضطراری و تزئینات این بنای تاریخی انجام میشود.
این عضو هیات راهبردی میدان جهانی امام (ره) در اصفهان اظهار کرد: براساس برنامههای پیشبینی شده و در صورتی که مدیریت شهری اصفهان قدم جلو بگذارد و شهرداری، سازمان نوسازی بهسازی و استانداری اصفهان در این زمینه متمرکز شوند، میتوانیم بحث فضاهای شهری، کفسازی، مبلمان شهری و آماده سازی میدان و فضاهای این مجموعه را در اختیار گرفته و ساماندهی کنیم.
عزیزی دربارهی بروز برخی مشکلات در طبقه دوم حجرههای اطراف میدان نقش جهان اصفهان، نیز به خبرنگار ایسنا، گفت: تاکنون در جلساتی که برگزار شده، بحثی در این زمینه مطرح نشده است، اما قرار است بررسیهای کاربردی و مسائل مرتبط به حجرههای طبقه دوم میدان در جلسات بعدی مطرح و بررسی شوند.
او تاکید کرد: هنوز هیچ گزارشی دربارهی وضعیت مغازههای پایین این میدان به اداره کل پایگاههای جهانی ارائه نشده است.
مدیر کل پایگاههای جهانی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری همچنین درباره پیشنهاد مدیر کل میراث فرهنگی استان اصفهان مبنی بر ایجاد «پایگاه ملی پلهای زایندهرود» در این شهر گفت: این بحث در حال حاضر در حد یک پیشنهاد است که با توجه به وجود پلهای زیادی که در مسیر زایندهرود قرار دارد، یک پایگاه ملی شکل بگیرد و مدیریتی یکپارچه و جامع در این زمینه وجود داشته باشد.
به گفته وی، اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان برای عملی کردن این پیشنهاد باید نخست به صورت رسمی موارد مدنظر خود از جمله تعداد پلها، شرایط و ویژگیهایشان را به این پایگاه جهانی بفرستد و درخواست خود را برای ایجاد پایگاه جدید در این زمینه ارائه دهد.
او تاکید کرد:همگرایی پایگاهها، برنامهها و کارهایی که باید انجام دهند باعث ایجاد یک همسویی بین پایگاهها و انتظارات از مجموعه پایگاههای جهانی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری میشود.ژ
انتهای پیام
نظرات