• سه‌شنبه / ۲۴ شهریور ۱۳۹۴ / ۰۳:۴۴
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 94062414943

مسعود خیام:

همه ما به‌زودی انگلیسی حرف می‌زنیم!

همه ما به‌زودی انگلیسی حرف می‌زنیم!

مسعود خیام می‌گوید: زبان فارسی باارزش‌ترین میراث فرهنگی بشر است اما با جفا آن را از بین می‌برند به صورتی که همه ما به‌زودی انگلیسی صحبت می‌کنیم!

مسعود خیام می‌گوید: زبان فارسی باارزش‌ترین میراث فرهنگی بشر است اما با جفا آن را از بین می‌برند به صورتی که همه ما به‌زودی انگلیسی صحبت می‌کنیم!

این نویسنده و پژوهشگر در گفت‌وگو با خبرنگار ادبیات ایسنا اظهار کرد: هر نوع جنبشی برای بهبود زبان باید توسط فرهنگستان زبان، آموزش و پرورش و سردبیران روزنامه‌ها شروع شود. هر رسانه باید ویراستار حرفه‌ای داشته باشد. ما باید در پاسداری از زبان، فرانسه، انگلیس و آلمان را سرلوحه خود قرار دهیم و ببینیم که چطور با علاقه و تعصب از زبان خود نگهداری می‌کنند و لحظه‌ای از آن غافل نیستند. ما زبان فارسی را که همچون فرش فاخر ابریشمی است، کف خیابان رها کرده‌ایم و مدام از روی آن رد می‌شویم.

او با بیان این‌که اشتباه‌های زبانی یک یا دو بخش نیست، گفت: در هزاران بخش از زبان اشتباه وجود دارد؛ بخشی از آن به زبان و بخش دیگر به خط بازمی‌گردد. اگر بخواهم ساده بگویم، متولیان زبان امام‌زاده‌ زبان فارسی را رها کرده‌اند و زبان اصلاً برای‌شان مهم نیست.

خیام اشتباه‌های رسانه‌ها را بسیار زیاد دانست و اظهار کرد: زمانی که می‌بینم در گویش تلویزیون و رادیو و نوشتار رسانه‌های مکتوب روزانه چقدر غلط وجود دارد، مات می‌مانم. روزگاری معلمانی مانند شاملو بودند که بارها این اشتباه‌ها را گوشزد کردند و خود من چندین‌بار نامه نوشتم، اما گوش شنوایی نیست. تلویزیون و رادیو نه تنها متولی زبان نمی‌شوند بلکه غلط‌های جدیدی ایجاد می‌کنند.

او با بیان مثالی ادامه داد: مثلاً کلمه «برای» ادات مالکیت نبود، «برای» در پاسخ به چرایی و برای بیان علت به کار می‌رفت. مثلاً زمانی که می‌گفتیم چرا این کار را نکردی؟ فرد مقابل در پاسخ می‌گفت برای این‌که زمان نداشتم. اما الان به جای کلمه «مال» از «برای» استفاده می‌کنند. شروع این اشتباه از تلویزیون بود. با این کار ادات مالکیت (مال) از جمله‌بندی‌های ما بیرون رفت. در زبان فارسی مانند این اشتباه‌ها بسیار اتفاق افتاده و قطعا‌ً ادامه‌ این اشتباه‌ها از عظمت زبان می‌کاهد و آن را الکن می‌کند.

مسعود خیام با بیان این‌که در قرن هجدهم فارسی زبانی بین‌المللی بود، بیان کرد: زمانی که با پروفسور جان گری مستشرق و استاد تاریخ دانشگاه آکسفورد دیدار داشتم، مدارکی به من داد که نشان می‌داد در قرن هجدهم افرادی که از غرب و کمپانی هند شرقی برای تجارت به سمت شرق می‌آمدند، زبان تجاری‌شان زبان فارسی بوده است. زبان فارسی بیش‌ترین کارایی را در شرق داشت که متأسفانه توسط ما شهید و مظلوم واقع شده است.

این نویسنده درباره‌ مشکلات خط فارسی گفت: زبان فارسی خوب است اما خط فارسی کارایی فنی و علمی ندارد، البته برای نامه‌های عاشقانه و شعرها و غزل‌ها کافی است، ولی به ریاضی، شطرنج و کامپیوتر که می‌رسد کارایی خودش را از دست می‌دهد. در ضمن خط در حال حاضر به دست جوانان افتاده و به چیز عجیبی تبدیل شده است. زبان فارسی از زمانی که در پیامک‌ها به «فارگلیسی» تبدیل شده و آداب مدون‌شده‌ای برای آن وجود نداشته، لطمه زیادی دیده است.

او درباره ارزش زبان فارسی بیان کرد: خود من شخصاً بارها با فرهنگستان در این‌باره صحبت کردم اما انگار نه انگار؛ کسی توجه نکرد. زبان فارسی مانند هر چیزی که به راحتی به دست بیاید، ما قدرش را نمی‌دانیم و زمانی اهمیتش را متوجه می‌شویم که آن را از دست بدهیم. زبان فارسی یکی از باارزش‌ترین میراث‌ فرهنگی بشر است که به دست ما رسیده است.

این نویسنده افزود: 60 هزار زبان وجود داشته اما در حال حاضر حدود سه‌هزار زبان فعال داریم. اگر بخواهیم تنها 10 زبان را از میان این‌ها بیرون بکشیم، قطعاً یکی از آن‌ها زبان فارسی است زیرا همه نوع کارایی داشته است، اما کم‌لطفی‌ها و توسری‌های‌ ما این زبان را بیش از پیش از بین می‌برد.

او با بیان این‌که تعجب‌آور است که رسانه‌ها غلط‌های املایی و گرامری بسیاری دارند، اظهار کرد: زمانی که این غلط‌ها را می‌خوانم یاد عبارت «وای به روزی که بگندد نمک» می‌افتم. در حال حاضر شاعران و نویسندگان مشهور هم بسیار غلط می‌نویسند. یک شاعر چند وقت پیش یک شعر برای من فرستاد که غلط‌های املایی بسیاری داشت. به عنوان مثال «بی‌محابا» را با «ه» نوشته بود. زمانی که به او اطلاع دادم تنها پاسخش این بود که "ای بابا مگر چه می‌شود؟!" در واقع بی‌اعتنایی به زبان امری ملی شده است. به زودی زمانی می‌رسد که همگی مجبور می‌شویم به زبان انگلیسی صحبت کنیم!

خیام در پایان گفت: بی‌توجهی متولیان فرهنگستان، مطبوعات، نویسنده‌ها، تلویزیون و رادیو و خبرگزاری‌ها باعث نابودی بیش‌تر زبان می‌شود. بارها این نکات را به این مراکز گوشزد کرده‌ام. یکی دیگر از اشتباه‌هایی که صداوسیما آن را رواج می‌دهد استفاده از «اینک» است. «اکنون» برای زمان و «اینک» برای مکان استفاده می‌شود اما صداوسیما «اینک» را به عنوان جایگزین «اکنون» استفاده می‌کند. البته امکان دارد «اینک» جایگزین اکنون شود اما نه همه جا؛ تنها جاهای مشخصی این امکان وجود دارد. اگر نمی‌دانستند، بحث دیگری بود. اما من بارها از طریق تلفن این نکته‌ها را به آن‌ها گوشزد کرده‌ام، اما معنی این لجبازی را نمی‌فهمم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۴-۰۶-۲۴ ۰۸:۴۲

اين موضوع بسيار غم انگيز است! بسياري از خبرگزاري هاي ما كلمات انگليسي را بجاي كلمات رايج فارسي به كار مي برند!

avatar
۱۳۹۴-۰۶-۲۴ ۰۹:۵۷

خيلي هم خوب. ديگر لازم نيست بابت يادگيري فراگيرترين و قدرتمندترين زبان جهان کرور کرور پول بدهيم و آخرش هم به جز يکي دو جمله چيزي يامان نماند. خدا پدر تکنولوژي را بيامرزد که همه چيز را آسان کرده است و پرده از روي خيلي چيزها برمي‌دارد. الهي آمين...

avatar
۱۳۹۴-۰۶-۲۴ ۱۰:۱۱

فرهنگستاني که به فکر کش لقمس تهش همين ميشه!!!!!! در ضمن خود شما هم سعي کنيد کلمات فارسي به کار ببريد. مستشرق؟؟؟؟؟ يا شرق شناس.

avatar
۱۳۹۴-۰۶-۲۴ ۱۰:۴۹

زبان فارسي!!!!!!!!!! مگه ما زبان فارسي داريم!!!!!!!!!! اخـــــي بياييد از زبان عربي به لهجه فارسي پاسداري کنيم...

avatar
۱۳۹۴-۰۶-۲۴ ۱۰:۵۸

همين رسانه هاي مجازي بيشترين ضرر را ميزنند بخصوص که کج سليقگي فرهنگي در نهادهاي فرهنگي ما نهادينه هم شده و عده اي از آب فرهنگ کره هم ميخواهند بگيرند

avatar
۱۳۹۴-۰۶-۲۴ ۱۱:۲۶

حساسيت ها و نگراني هاي پژوهندگان زبان و ادبيات فارسي که حکايت از قرابت و مشاهده ي جهت گيري مسامحه گرانه پاسداران زبان وادبيات سرزميني که سهم ممتاري در فرهنگ مشترک بشري دارد؛ عکس العملي ستودني است. اين پي گيري هاي موثر اميدوارمان مي کند, زبان فارسي اين ابزارانديشه که حامل تجربه تاريخي گرانبهايي است؛ ماندني خواهد بود.

avatar
۱۳۹۴-۰۶-۲۴ ۱۲:۵۲

بسيار به زبان انگليسي مسلط هستم و حتي دعا کردن به انگليسي برايم راحت تر هست ولي هرگز حاضر نيستم در محاورات و مکاتبات روزمره يک کلمه انگليسي و يا عربي داخل آن باشد. ميراث بشريت را من و شما مي توانيم زنده يا نابود کنيم همچنانکه داعش در پالميراي عراق، ميراث بشريت را نابود مي کند.

avatar
۱۳۹۴-۰۶-۲۴ ۱۲:۵۷

خیلی ها دلشون می خواد ما عربي بحرفيم که

avatar
۱۳۹۴-۰۶-۲۴ ۱۳:۳۸

باسلام؛ تنها به عنوان يک علاقه مند به زبان و ادبيات فارسي، به آقاي خيام اداي احترام مي کنم و با نظرات ايشان به طور کامل موافق هستم.

avatar
۱۳۹۴-۰۶-۲۴ ۱۴:۰۰

كار به عمل برآيد به سخنداني نيست

avatar
۱۳۹۴-۰۶-۲۴ ۲۰:۵۳

در مورد لجبازي بسيار درست ميگويند …… من در ميان ِ اطرافيانم ،هنگامي که خواهش ميکنم اصول را ناديده نگيرند ، نوعي بي تفاوتي و نَهراسيدن از عاقبت خرابيهايي که براي زبانمان پيش ميايد ميبينم …… خطِ فارسي نيز به شدت داراي ايراد است و اين مشکل توسط اهلِ فن بايد به طور ريشه اي و بنيادين حل شود ، وگرنه بسياري از هموطنان از سر ِ ناآگاهي اين روندِ قَهقرا را ادامه ميدهند …… به اميد حل مشکل.

avatar
۱۳۹۴-۰۶-۲۸ ۰۸:۵۰

بي گمان آقاي خيام استاد هستند. اما هر اندازه به کار بردن زبان فرنگي ناروا است، همان اندازه و يا شايد بيشتر، زبان عربي هم ناروا است. نميدانم کجا به جاي "مال" از واژه " براي" به کار رفته است، ولي ميدانم" مال" فارسي نيست و واژه اي است عربي، که جايي در زبان فارسي ندارد. واژه "شخصا" هم اینگونه است زيرا در فارسي "تنوين" نداريم می‌توان گفت "خود" يا "خود من"