• دوشنبه / ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ / ۰۵:۳۲
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 94051206292
  • خبرنگار : 71503

کاخی که با خاک یکسان می‌شود

کاخی که با خاک یکسان می‌شود

مسیر راه را به سمت قصر ناصرالدین شاه مشخص کرده‌اند، اما از قصر دو طبقه‌ای او تنها یک طبقه با در و پنجره‌های شکسته و سقف‌های آویزان باقی مانده و این طور که به نظر می‌رسد، به‌ زودی این کاخ به تلی از خاک تبدیل خواهد شد.

مسیر راه را به سمت قصر ناصرالدین شاه مشخص کرده‌اند، اما از قصر دو طبقه‌ای او تنها یک طبقه با در و پنجره‌های شکسته و سقف‌های آویزان باقی مانده و این طور که به نظر می‌رسد، به‌ زودی این کاخ به تلی از خاک تبدیل خواهد شد.

به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، قصر ناصرالدین شاه در مسیر کرج - چالوس و روستای شهرستانک قرار دارد. بعد از گذشتن از 10 کیلومتری راه آسفالته، به جاده خاکی تازه تاسیس می‌رسید که ادامه مسیر را می‌توان از تابلوهایی که دهیاری شهرستانک نصب کرده، پیدا کرد.

مسیری که صدای بسیاری از گردشگران را درمی‌آورد و آنها را شاکی می‌کند، تا جایی که یکی از آنها سعی می‌کند تمام تابلوها را بشکند یا پاره کند و سرانجام با پرس‌وجو از کوهنوردان، ماشین‌اش را از مسیر دیگری به داخل روستای شهرستانک می‌برد.

بعد از کمی پیاده‌روی از مسیر خاکی، کاخ تابستانه ناصری نمایان می‌شود. زیرساخت‌های گردشگری از بالای تپه مشخص است و عده‌ای هم در آلاچیق‌هایی که میراث فرهنگی بنا کرده، بساط‌شان را پهن کرده‌اند. در این زیرساخت‌ها خبری از سرویس بهداشتی نیست!

زیرساختی که مشخص نیست برای استفاده‌ی گردشگران از طبیعت آنجا ساخته شده یا بنای قاجاری که وجود دارد!؟ به نظر می‌رسد این بنای 137 ساله در حال مرمت بوده، اما نشانی از مرمت نیست.

داربست‌هایی که نزدیک دیوار عمارت نصب شده، زنگ زده‌اند. مصالح لازم برای مرمت که از بیت‌المال تهیه شده‌اند هر کدام گوشه‌ای رها شده‌اند، کیسه‌های گچ زیر باد و باران و آفتاب به سنگ تبدیل شدند و لوله‌ها و آهن‌هایی که قرار است از آنها برای سرپا ماندن ساختمان استفاده شود یا زنگ زده‌اند یا شکسته‌اند.

ساختمان دیوانی

از همه مهمتر درِ کاخ ناصری بسته است و گردشگران از در و دیوار آن بالا می‌روند تا راهی به داخل کاخ پیدا کنند. از الحاقات کاخ هم چیزی جز خرابه‌های آجری باقی نمانده است. فواره‌های سنگی حوض آب هم هر کدام به امان خدا رها یا تکه‌تکه شد‌ه‌اند و گردشگران از آنها برای پایه‌های بساط کباب‌شان استفاده می‌کنند.

در هر قسمتی از این بنای تاریخی با حجمی از زباله برمی‌خورید. ناودان‌های ساخته شده هم به جای آنکه مسیر آب را به بخشی هدایت کنند که به بنا آسیب نرساند، آب را دقیقا به پای آن هدایت می‌کند تا جایی که خاک بخشی از بنا را شسته است.

در بخشی از این عمارت نزدیک رودخانه کتیبه‌ای وجود دارد که به خاطر قارچ‌ها و گل‌سنگ‌هایی که رویش را گرفته‌اند متن روی آن خوانا نیست. ای کاش به جای تجهیزات خریداری و رها شده‌، حفاظ شیشه‌ای یا طلقی روی این کتیبه نصب می‌کردند تا حداقل از بارش باران و برف آن منطقه در امان بماند.

یکی از محلی‌های منطقه می‌گوید: ما شنیده‌ایم یکی از زنان ناصرالدین شاه در این کاخ دفن شده است.

به گزارش ایسنا، ناصرالدین شاه از راه توچال و جاده شاهی به شهرستانک می‌آمده و بسیاری از خدمتکارانش را از مسیر رودخانه به شهرستانک می‌فرستاده که برخی از آنها به داخل رودخانه می‌افتادند و می‌مُردند.

ناصرالدین شاه در شهرستانک هر سال مراسم آشپزان راه می‌انداخت. «اعتمادالسلطنه» در کتاب خاطرات خود در این‌باره می‌نویسد: هر سال در یک روز معین ناصرالدین شاه به اتفاق وزرا و رجال و شاهزادگان و دیگر نزدیکان خود به شهرستانک می‌آمد و مراسم مخصوص آشپزان را به راه می‌انداخت.

حرمسرای کاخ ناصرالدین شاه

معاون سابق میراث فرهنگی استان البرز درباره کاخ ناصری شهرستانک به ایسنا می‌گوید: عمارت ناصری در یک محوطه 8000 متری ساخته شده و دارای ساختمان دیوانی(اداری) و حرمسراهای اطراف آن است که ناصرالدین شاه در ایام تابستان که هوای تهران گرم بوده، از طریق جاده کالسکه‌رو شاهی در دوآب و گردنه آهار به شهرستانک نقل مکان می‌کرده است.

«علیرضا دهقان مهرجردی» ادامه می‌دهد: یک ساختمان دو طبقه (دیوانی) و یک ساختمان یک طبقه (حرمسرا) در شهرستانک ساخته شد که از طریق یک دیوار از هم جدا شده بودند. این حرمسرا با گذشت زمان در زیر خاک مدفون و در سال 87 پایه‌های آن از خاک بیرون کشیده و مرمت می‌شود، اما به دلیل آنکه ساختمان دیوانی در اختیار سازمان تربیت بدنی وقت قرار داشت، بدون مرمت می‌ماند و پایگاه کوهنوردان آن منطقه می‌شود.

او اضافه می‌کند: به مرور زمان و در دوره پهلوی دوم که کاخ تخریب می‌شود، فدراسیون کوهنوردی و سازمان تربیت بدنی یک سقف شیروانی به روی باقی‌مانده‌ی ساختمان می‌زنند و آنجا را تبدیل به پایگاهی برای کوهنوردان می‌کنند تا اینکه گزارش ثبتی از وضعیت کاخ ناصری تهیه و این بنا در سال 77 ثبت ملی می‌شود.

وی بیان می‌کند: در واقع این کاخ بین دو رودخانه‌ای که از آب شدن برف کوه (برفاب) و آب قرار گرفته، ساخته شده است. زمانی که ناصرالدین شاه به آن منطقه می‌رفته حدود 1500 خدمتکار با خودش می‌برده که در چادرهایی در اطراف کاخ ساکن می‌شدند. در سال 80 کل حرم‌سرا از خاک بیرون کشیده شد و قسمتی از دیوارهای دور که تخریب شده بود مرمت شد و فقط ساختمان اصلی دست نخورده ماند و قرار شد به بخش خصوصی واگذار شود تا با نظارت سازمان تبدیل به مجموعه گردشگری شود.

حمام عمارت و مصالح رها شده

مهرجردی ادامه می‌دهد: در سال 87 حدود 300 میلیون تومان برای مرمت این بنا هزینه شد. دو سال پیش هم مرمتی با بودجه‌ی حدود 30 میلیون تومان روی آن انجام گرفت که به علت کمبود اعتبار نیمه کاره رها شد.

او درباره زیرساخت‌هایی که در این منطقه وجود دارد بیان می‌کند: سال 91 آلاچیق‌هایی در اطراف رودخانه نصب شد و چون گردشگرانی که به آن محدوده می‌رفتند داخل رودخانه زباله می‌ریختند، سطل زباله‌هایی نیز نصب و برای این کار حدود 60 میلیون تومان هزینه شد. اما به نظر می‌رسد به دلیل نبودن برق و راه مناسب و سختی رفت و آمد برای ادامه کار نیاز به بودجه‌ای کلان دارد.

تابلوهای نصب شده در مسیر

فواره‌های رها شده

تعمیرات انجام شده

در کاخ که بسته است

گردشگرانی که دنبال راه ورود به کاخ هستند

زیرساخت‌های اطراف کاخ

کتیبه نزدیک کاخ

تجهیزات رها شده

کاخ ناصرالدین شاه در زمان قدیم

نمایی از کاخ ناصرالدین شاه در آن زمان

انتهای پیام

گزارش از خبرنگار ایسنا: کبریا حسین‌زاده

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۴-۰۵-۱۲ ۱۰:۴۸

براي هرکاري سليقه لازم است. اين کاخ را تعمير بکنند دور و برش رستوران مرکز اقامتي درست بکنند آنقدر در مي آورد که يکسال نشده هزينه بر مي گردد.

avatar
۱۳۹۴-۰۵-۱۲ ۱۵:۲۱

هر وقت اثرش به سرقت رفت هزارتا صاحب و دلسوز پيدا ميکنه

avatar
۱۳۹۴-۰۵-۱۳ ۲۲:۱۵

روزي ناصرالدين شاه در جلوي چادرش در ييلاق مشغول تماشاي چريدن اسبها بود از اميرکبير سوال کرد کجا رفتند آن شبديزها و رخش‌ها. امير پاسخ داد آنها را سواراني که لياقت سواري با آنان را داشتند با خود بردند