• چهارشنبه / ۷ آبان ۱۳۹۳ / ۱۲:۴۰
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 93080703787
  • خبرنگار : 71365

چه چیزهایی در جایزه جلال تغییر کرده است؟

چه چیزهایی در جایزه جلال تغییر کرده است؟

دبیر اجرایی هفتمین دوره جایزه جلال آْل احمد با تشریح روند و تغییرات این جایزه، هدف برگزارکنندگان این دوره را شفاف‌سازی عنوان کرد.

دبیر اجرایی هفتمین دوره جایزه جلال آْل احمد با تشریح روند و تغییرات این جایزه، هدف برگزارکنندگان این دوره را شفاف‌سازی عنوان کرد.

به گزارش خبرنگار ادبیات ایسنا، نشست خبری هفتمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد هفتم آبان‌ماه در بنیاد ادبیات داستانی برگزار شد. در این نشست مهدی قزلی - دبیر اجرایی این جایزه - گفت: جایزه جلال یکی از مهمترین جوایز حوزه ادبیات داستانی است و دلیل آن هم حداقل به سه اعتبار است. نخستین اعتبار به دلیل مصوبه داشتن از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی است. اعتبار دوم مقدار جایزه و سومین اعتبار هم به خاطر وجود بحث‌های مختلف حول و حوش آن است.

مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی در ادامه گفت: امیدواریم در این دوره از جایزه اتفاقات خوبی رخ ‌دهد و به این واسطه هم جایزه جلال و هم بنیاد ادبیات داستانی از همدیگر اعتبار بگیرند.

او در ادامه توضیحاتی درباره روند انتقال جایزه جلال آل احمد از موسسه خانه کتاب به بنیاد ادبیات داستانی ارائه کرد و سپس درباره انتخاب اعضای هیأت علمی این جایزه گفت: انتخاب اعضای هیأت علمی به پیشنهاد سیدعباس صالحی - معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی - و با تأیید اعضای شورای هنر و معماری شورای عالی انقلاب فرهنگی انجام شده است. رایزنی‌ها در این شورا برای معرفی اعضای نیز کار آسانی نبوده است و سرانجام پس از نهایی شدن اسامی بالاخره حکم اعضای هیأت علمی از سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی امضا شد.

او به برگزاری شش جلسه با حضور اعضای هیأت علمی جایزه جلال اشاره کرد و گفت: در آخرین جلسه این شورا درباره تنظیم یک شیوه‌نامه داوری بحث شد، همچنین اعضای هیات علمی درباره تأیید داوران بخش‌های مختلف جایزه بحث‌های مختلفی داشتند.

قزلی با بیان این‌که دبیر اجرایی جایزه جلال است، گفت: آقای دکتر مهدوی راد همچنین من را به عنوان سخنگوی جایزه معرفی کرده است.

دبیر اجرایی جایزه جلال سپس شفاف‌سازی در این دوره از برگزاری جایزه جلال را از اهداف مهم این جایزه خواند و گفت: در این دوره سعی داریم با اعلام نام داوران و مشخصات و رزومه‌های آنان در جهت شفاف‌سازی گام برداریم، چون در دوره‌های گذشته مشاهده می‌شد که برخی از داوران به این شرط داوری در جایزه را می‌پذیرفتند که نام‌شان اعلام نشود.

او همچنین به تغییرات این دوره از جایزه اشاره کرد و گفت: در زمینه تغییرات ما بخش مجموعه داستان کوتاه را به جایزه اضافه کرده‌ایم، زیرا با توجه به اینکه آیین‌نامه جایزه بر ادبی بودن آن تأکید داشت بنابراین بخش مربوط به آثار روایت تاریخی دیگر برگزیده نخواهد داشت و در این بخش آثاری برگزیده می‌شود که دارای ادبیات باشد. این جایزه در این دوره در بخش‌های رمان و داستان بلند، مجموعه داستان، نقد ادبی و مستندنگاری و نریتور آثار را داوری کند.

قزلی در ادامه به مراحل طی‌شده داوری در این دوره از جایزه اشاره کرد و گفت: چیزی که من به عنوان یکی از اعضا می‌دانم این است که سطح کتاب‌ها که مراحل مختلف را طی کرده به هم نزدیک و قابل اعتناست. فکر می‌کنم امسال آثار قابل اعتنایی بالا می‌آیند و امیدوارم در نهایت در این دوره از جایزه کتابی نظر داوران را جلب کند و ما بتوانیم آن را در دوره هفتم مطرح کنیم.

او همچنین گفت: در این دوره با داوران و اعضای هیأت علمی بنا را به احترام متقابل گذاشته‌ایم و از داوران خواسته‌ایم که دقت زیادی برای انجام کارها به خرج بدهند. همچنین یک مرام‌نامه داوری تنظیم کرده‌ایم که در آن ملاک‌های داوری مشخص شده است. این مرام‌نامه در روزهای آینده بر روی سایت جایزه جلال قرار خواهد گرفت. در این مرام‌نامه از داوران خواسته شده سلیقه شخصی را در نظر نگیرند و همچنین در حوزه اجرایی و مسائل داخلی جایزه اظهار نظر نکنند، از رأی داوران حمایت کنند و اگر نظر مخالفی با دیگر داوران دارند نگویند که نظرشان نسبت به کتابی با دیگر داوران اختلاف داشته است.

دبیر اجرایی جایزه جلال درباره چشم‌انداز کلی این دوره از جایزه افزود: هیأت علمی هفتمین دوره نظرش این است که جایزه برای دادن است نه ندادن. اما با توجه به اینکه جایزه یک گذشته‌ دارد و حساسیت‌هایی بر روی آن است ما خود را موظف به تبعیت از آن می‌دانیم.

او افزود: در مجموع امیدواریم امسال در جایزه جلال اثر برگزیده داشته باشیم که این هم به نفع جایزه و هم به نفع ادبیات ماست. با این حال هیأت علمی معتقد است که اثر برگزیده باید از حداقل امتیاز برای برگزیده شدن برخوردار باشد.

دبیر جایزه جلال همچنین متذکر شد: فهرست اولیه‌ای که از آثار مرتبط با جایزه جلال منتشر شد، فهرست بلندبالایی است که البته اشتباهاتی هم در آن وجود داشت، از جمله اینکه نام برخی مجموعه شعرها در آن دیده می‌شد و یا نام سه چهار اثر جدی که هم‌اکنون در مرحله داوری قرار گرفته‌اند‌ ذکر نشده بود.

قزلی درباره تعداد آثار اولیه‌ای که به جایزه رسیده‌اند، گفت: چیزی حدود 192 مجموعه داستان کوتاه، 1644 رمان، 357 اثر در حوزه نقد ادبی و 1333 اثر در حوزه تاریخ‌نگاری به جایزه رسیده که در ادامه داوری‌ها بخش زیادی از این آثار ریزش کرد.

او درباره مبلغ جایزه نیز گفت: آیین‌نامه جایزه صراحت دارد که مقدار جایزه چقدر باشد. با این حال ما در این زمینه بحث‌های مفصلی انجام داده‌ایم و با اعضای هیأت علمی و دبیران آن مشورت کرده‌ایم تا ببینیم چگونه می‌توانیم نکات مربوط به آیین‌نامه را دربیاوریم. امیدواریم با کمک اعضای هیأت علمی و دیگر صاحب‌نظران شیوه‌نامه را تنظیم کنیم و برای پیشبرد اهداف جایزه‌ آن را به عنوان یک سند بالادستی درآوریم. در این تغییرات آیین‌نامه صحبت‌هایی مطرح شده که بخشی از آن نیز ممکن است مقدار جایزه باشد.

قزلی درباره موضوعاتی که در این شیوه‌نامه درباره داور‌ی‌ها مطرح شده است، اضافه کرد: در رابطه با داوری‌ها مسیری را در نظر گرفته‌ایم و در آن پیشنهادات برخی گروه‌ها و آدم‌های مرتبط با جایزه مطرح شده است. از جمله این پیشنهادات این است که برگزیده دیگر جوایز ادبی که معتبر، مستمر و داخلی باشند بدون بررسی در مرحله اول و دوم به مرحله سوم راه پیدا کنند و از آن به بعد داوری شوند.

او درباره معرفی داوران نیز گفت: طبق شیوه‌نامه تنظیم‌شده و برای اینکه فشار درونی و بیرونی بر روی داوران نباشد اسامی آنان تا زمان برگزاری جایزه اعلام نمی‌شود اما پس از برگزاری جایزه نام آنان اعلام خواهد شد.

دبیر اجرایی جایزه جلال نو بودن و تازگی، دارای ظرفیت و جریان‌ساز بودن و بهره‌گیری اثر از فرهنگ ملی و دینی را از جمله ملاک‌های داوری‌ها در آیین‌نامه جایزه جلال ذکر کرد.

قزلی با اشاره به اینکه بنیاد ادبیات داستانی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مضیقه مالی قرار دارند، گفت: ما سعی داریم برای برگزاری این جایزه و همچنین جایزه شعر فجر و جایزه ادبی پروین اعتصامی از کمک هر مرکزی که به حوزه فرهنگ و ادبیات علاقه‌مند است، بهره مند شویم و از آن استقبال می‌کنیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha