• یکشنبه / ۵ مرداد ۱۳۹۳ / ۰۲:۱۷
  • دسته‌بندی: تجسمی و موسیقی
  • کد خبر: 93050502199
  • خبرنگار : 71410

وقتی تنها مشکل موسیقی شجریان است

وقتی تنها مشکل موسیقی شجریان است

ضیافت و دیدار رییس‌جمهور با اهالی فرهنگ و هنر در حالی برگزار شد که بار دیگر شنیده شدن صدای استاد آواز ایران ازسوی یک هنرمند مطرح شد و حسن روحانی هم با «ربّنا»ی شجریان افطار کرد. بر این اساس می‌توان گفت نمود موسیقی در این دیدار، بر «ربنا»ی شجریان تمرکز یافت و این پرسش را به‌وجود آورد که آیا این مساله، همه‌ی مشکل موسیقی امروز ماست؟

ضیافت و دیدار رییس‌جمهور با اهالی فرهنگ و هنر در حالی برگزار شد که بار دیگر شنیده شدن صدای استاد آواز ایران ازسوی یک هنرمند مطرح شد و حسن روحانی هم با «ربّنا»ی شجریان افطار کرد. بر این اساس می‌توان گفت نمود موسیقی در این دیدار، بر «ربنا»ی شجریان تمرکز یافت و این پرسش را به‌وجود آورد که آیا این مساله، همه‌ی مشکل موسیقی امروز ماست؟

به گزارش خبرنگار بخش موسیقی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)،‌ در دیدار جمعی از برگزیدگان عرصه فرهنگ و هنر با رییس‌جمهور، تهمینه میلانی به نمایندگی از سینماگران، فرهاد آییش به نمایندگی از اهالی تئاتر، حمیدرضا نوربخش به نمایندگی از اهالی موسیقی، فاضل نظری به نمایندگی از اهل قلم و حبیب‌الله صادقی به نمایندگی از اهالی هنرهای تجسمی به سخنرانی در این مراسم پرداختند.

این دومین بار است که حمیدرضا نوربخش مدیر عامل خانه موسیقی به نمایندگی از هنرمندان موسیقی در دولت تدبیر و امید به سخنرانی می‌پردازد تا مطرح‌کننده دغدغه‌های این قشر هنرمند باشد. بدیهی است، این انتظار به‌وجود می‌آید، نماینده‌ای که از سوی معاونت هنری انتخاب و از طرف نهاد ریاست جمهوری تایید شده است، چنین فرصتی را غنیمت بشمارد و سخنرانی دقیق و حساب‌شده‌ای را با طرح منطقی یک موضوع ارایه دهد.

نوربخش در انتهای سخنرانی کوتاه خود در این ضیافت، خطاب به رییس‌جمهور گفت: «شما در جریان فعالیت‌های انتخاباتی‌تان دوبار از هنرمندی نام بردید که صدایش جاودانه این ملت است؛ استاد محمد رضا شجریان. بعد از یک سال از استقرار دولت همه منتظرند که این صدا بار دیگر در این مملکت طنین انداز شود.»

مدیرعامل خانه موسیقی بخش دیگری از صحبت‌های خود را نیز به موضوع دیپماسی فرهنگی اختصاص داد.

در اینکه محمدرضا شجریان در عرصه آواز و موسیقی ایران، هم نزد اهل فن و هم عموم مردم جایگاه ویژه‌ای دارد، شکی نیست. در اینکه نوای سحرانگیز«ربّنا»یش جزئی از فرهنگ و هنر مملکت است، تردیدی وجود ندارد اما آیا دغدغه موسیقی کشور تنها در نوای استاد محمدرضا شجریان خلاصه می‌شود؟ این پرسشی است که پس از این برنامه، بیشتر نمود یافت و ایضا این پرسش که آیا این‌گونه، به بیراهه نرفته، خواست آنان را که طرفدار اعتلای موسیقی در کشور نیستند، بیشتر تامین نمی‌کنیم؟

بخش موسیقی ایسنا، این نقد را در حالی وارد می‌کند که در آغازین روزهای ماه مبارک رمضان علاوه بر گزارشی مبسوط، نوای «ربّنا» با صدای این استاد آواز را با شرح و تفصیل روی خروجی‌اش قرار داد و حتی با انتشار یادداشتی از مصطفی مستور - نویسنده - نوشت: «ربّنای شجریان حق‌الناس است». اما آیا به نمایندگی از جامعه موسیقی کشور، در کنار این دغدغه، مسائل متنوعی را که موسیقی کشور امروز با آن‌ها دست به گریبان است، نمی‌توان مطرح کرد؟

در این‌که پخش صدای شجریان به سمبلی برای تغییر در شرایط تبدیل شده، شکی نیست اما ازسوی دیگر، ارکستر سمفونیک تهران و ارکستر موسیقی ملی ایران بیش از یک سال است که به تعلیق درآمده‌اند و کسی از شرایط آن‌ها خبر ندارد. بودجه‌ای که برای موسیقی کشور در نظر گرفته می شود، ناچیز است. نیروهای خودسر به نام پاسداری از ارزش‌ها به کنسرت‌ها هجوم می‌برند و باعث لغو آن‌ها می‌شوند. تدریس موسیقی در فرهنگسراها درگیر ممنوعیت و حاشیه است. موسیقی نواحی ایران به دلیل نداشتن حامی رو به نابودی است و هزار مشکل دیگر که اهالی موسیقی با آن دست و پنجه نرم می‌کنند.

اما در چنین ویترین و تریبونی، با نادیده گرفتن تمام دغدغه‌ها، تنها به طرح یک موضوع احساسی پرداختن، اگر آدرس غلط دادن نباشد، فرصت‌سوزی نیست؟

آیا بهتر نبود که برای انجام چنین سخنرانی با تعدادی از هنرمندان موسیقی (غیر از اعضای هیئت‌ مدیره خانه موسیقی) مشورت می‌شد تا بتوان، سخنرانی جامع‌تر و کامل‌تری ارایه داد تا رییس‌جمهور کشور تصور نکند که معضلات موسیقی یک کشور تنها در یک موضوع خلاصه می‌شود؟

این سخنرانی در حالی ارایه شد که هنرمندانی چون ، فرهاد فخرالدینی، منوچهر صهبایی، لوریس چکناواریان، عبدالحسین مختاباد، سیمون آیوازیان، مصطفی کمال پورتراب، پری ملکی، سوسن اصلانی و امین‌الله رشیدی در این مراسم حضور داشتند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۳-۰۵-۰۵ ۱۰:۴۷

عقل و منطق ايجاب مي‌کند در چنين شرايطي از سمبل هايي که مي‌توانند گره‌گشا باشند صحبت کرد چه آن که به قول معروف چون که صد آيد، نود هم پيش ماست. در ضمن فکر کرديد در آن جلسه اگر از مشکلات ارکسترهاي ما مي گفتند از فردا مسوولان پيگر حل مشکلات آن ها مي شدند. اين ارکستر ها تا دولتي و نيمه دتولتي باشند وضعيت به همين منوال است. در ضمن موسيقي ما تا به امروز هم هر چه دارد از شجريان ها، ناظري ها، مشکاتيان ها و ... است که با دغدغه شخصي در راستاي حفظ و اشاعه ان موسيقي غني کار کرده اند. وگرنه اگر به دست مسوولان بود با 4تا موسيقي پاپ سطحي دم دستي سر و ته موسيقي اين مملکت را هم مي آوردند. تنها و تنها ساربان کاروان اين موسيقي، دل سوزان و تاج‌داران موسيقي فاخر اين مرز و بوم مي توانند باشند

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۰۵ ۱۱:۰۴

يادداشت خوبي بود دستتون درد نکنه

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۰۵ ۱۲:۱۵

درست است. تمام مشکل موسيقي ما عدم پخش صداي استاد شجريان نيست. ولي آيا دغدغه ديگري که در بخشي از صحبتهاي آقاي نوربخش مطرح شد و ساليان سال است دغدغه اهالي موسيقي است براي مسوولين توجهي را برانگيخته؟ ايشان در بخشي از صحبتها گفتند موسيقي در اين مملکت تکليفش راجع به حلال يا حرام بودن هنوز که هنوزه معلوم نيست. هنرمندان و بخصوص قشر جوان آينده اي را در موسيقي براي خود متصور نيستند؟ آيا اينها به نظر شما دغدغه‌هاي کمي‌ است؟ آيا کسي هست که به اين دغدغه‌ها پاسخ بگويد؟

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۰۵ ۱۲:۱۵

درست است. تمام مشکل موسيقي ما عدم پخش صداي استاد شجريان نيست. ولي آيا دغدغه ديگري که در بخشي از صحبتهاي آقاي نوربخش مطرح شد و ساليان سال است دغدغه اهالي موسيقي است براي مسوولان توجهي را برانگيخته؟ ايشان در بخشي از صحبتها گفتند موسيقي در اين مملکت تکليفش راجع به حلال يا حرام بودن هنوز که هنوزه معلوم نيست. هنرمندان و بخصوص قشر جوان آينده اي را در موسيقي براي خود متصور نيستند؟ آيا اينها به نظر شما دغدغه‌هاي کمي‌ است؟ آيا کسي هست که به اين دغدغه‌ها پاسخ بگويد؟

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۰۵ ۱۲:۲۷

هر ايراني حتي انهايي که با شما ساز مخالف ميزنند روزگاري با ربناي سرشار از احساس شما در ماه مهماني خدا منتظر اذان بودند و پس از نماز افطار ميکردند. ولي اي کاش قدر بدانيم . حيف!! بدانيم که تندروي ميتواند حتي به مذهب هم اسيب بزند. ربنا لا تزغ قلوبنا ..

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۰۵ ۱۲:۲۷

هر ايراني حتي انهايي که با شما ساز مخالف مي‌زنند روزگاري با ربناي سرشار از احساس شما در ماه مهماني خدا منتظر اذان بودند و پس از نماز افطار مي‌کردند. ولي اي کاش قدر بدانيم . حيف!! بدانيم که تندروي مي‌تواند حتي به مذهب هم اسيب بزند. ربنا لا تزغ قلوبنا ..

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۰۵ ۱۴:۴۱

احتمالا هرکدام از اين مشکلاتي که بيان شده و به حق درست است را نشستهاي بعدي با رئيس‌جمهوري‌هاي بعدي حل خواهد کرد فقط مشکل اينجاست که بعضي از اين حوزه هاي موسيقي ممکن است بدليل زمان از بين بروند

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۰۵ ۱۴:۴۷

شان هنر ايران را اين نمايندگان هنري گويا حفظ نکرده‌اند.اين يکي دو روزه تو آموزشگاه موسيقي حرف سر اينه که مي‌بايست حرفاي سنگين و متين مي‌گفتند مقابل رييس‌جمهور. راستي مشکل موسيقي مملکت ما آقاي شجريان هستند؟؟؟؟!!!! واي به حال و روز موسيقي ايراني ...عده‌اي هم کارشان شده مردم را وادار به دست زدن بکنند...

avatar
۱۳۹۳-۰۵-۰۶ ۰۷:۵۳

حرفهاي ايسنا هم از جنس حرفهاي برادران جبهه پايداري است