یک هنرمند معتقد است، وقتی برگزارکنندگان اکسپو تهران عملکرد موفقی نداشتهاند، چطور میتوانیم به برگزاری «کریستی» در ایران خوشبین باشیم؟
نصرالله افجهای در گفتوگو با خبرنگار هنرهای تجسمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دربارهی امکان حضور حراجی کریستی در ایران اظهار کرد: امکان حضور این حراجی در ایران وجود دارد ولی عملکرد ایران با عنوان میزبان این حراجی هم بسیار مهم است. باید برگزار کنندگان این حراجی در ایران بتواند امکانات و شرایط لازم را برای حضور هنرمندان در کشور و البته فروش آثار هنری آنها فراهم کند.
او بیان کرد: اکنون ما در اکسپوی تهران میبینیم که برگزارکنندگان آن که گروه خاصی هستند، عملکرد موفقی ندارند. موفق بودن یک اکسپوی هنری به فروش آثار هنری در آن بستگی دارد. وقتی اکسپوی تهران فروش مناسبی ندارد در واقع عقیم است. ما میبینیم که هنرمندان به نام و مطرح، تعداد زیادی از کارهای خود را به این حراجی عرضه میکنند ولی آنها به فروش نمیروند.
افجهای ادامه داد: البته هنرمندان از حضور کریستی در ایران استقبال خواهند کرد، اگر این حراجی با مطالعه، تحقیق و بررسی به ایران آمده و اینجا برگزار شود، برای هنرمندان خوب است، مگر ما بدمان میآید که به جای نوکری برای مردم کشور همسایه، سرمان را بلند بگیریم؟
این هنرمند حوزهی نقاشیخط گفت: البته مشکلاتی مانند شکل آثار هنری خارجی که ممکن است از نظر فرهنگی ما هماهنگ نباشد هم وجود دارد که طبیعی است و مسلما بسیاری از آثار از صافی عبور میکنند و خارجیها هم که آثار خود را به ایران خواهند آورد هم به این موضوع توجه میکنند. کما این که میبینیم وقتی مقامات سیاسی مانند کاترین اشتون به ایران میآیند، خودشان را با شرایط حاکم وفق میدهند. در مورد نقاشی و سایر هنرهای تجسمی هم این اتفاق میافتد و البته ممکن است بخشی از آثار در این مرحله ریزش کند.
او همچنین گفت: البته یکی از موضوعات مهمی که مطرح میشود مسالهی رد و بدل کردن پول است . ما در تحریم قرار داریم و خیلی از هنرمندانی که آثار خود را در خارج از کشور میفروشند به سختی این کار را میکنند و در صورتی که این حراجی در ایران برگزار شود، قطعا مشکل رد و بدل کردن پولهای کلان را خواهیم داشت. در نتیجه مقامات ایرانی یکی از موضوعاتی که باید به آن توجه ویژهای کنند بحث رد و بدل کردن پول است.
او در پاسخ به این سوال که چقدر حراجیهایی مانند کریستی به هنر ایرانی جهت میدهند، گفت: من به عنوان یک هنرمند هیچ وقت تحت تاثیر کسی نبودهام و سفارش نگرفتهام.
همیشه موضوع کارهایم را خودم انتخاب میکنم و اگر مثلا یک عربستانی به من بگوید که چه اثری تولید کنم این کار را نخواهم کرد من تا کنون به عربها اجناس زیادی فروختهام اما این که به خواست آنها مثلا به سمت هنری مانند نقاشی خط رفته باشم، اتفاق نیفتاده است.
او افزود: معتقدم این خود هنرمندان هستند که انتخاب میکنند آثار خود را متناسب با شرایط بازاری وفق بدهند. گاهی هنرمندانی که کار رئال میکردند یا به خوشنویسی میپرداختند چون متوجه شدند که بازار نقاشیخط داغ است به سمت آن رفتند. در نتیجه کسی سفارشی نمیدهد این خود هنرمندان هستند که آثار خود را مطابق با سلیقه بازار وفق میدهند.
او در پاسخ به این سوال که چقدر با نظارت نهادهای دولتی و انجمنهای صنفی به نحوه شرکت کردن آثار ایرانی در این حراجی موافق است، گفت: لزومی ندارد نظارتی صورت بگیرد اگر نقاشی میتواند طرز فکرش را بینالمللی کند نیازی به سرپرست ندارد. من هیچ وقت زیر بار مالکیت کسی نمیروم و به عنوان یک هنرمند آزاد هستم و اگر دلم خواست کار میدهم و اگر نخواستم کار نمیدهم.
اگر این امکان برایم وجود داشت که آثارم توسط کسی معرفی بشود این کار را میکنم و اگر نتوانستم خودم آثارم را میبرم و میفروشم کما این که به آمریکا رفتم و نمایشگاهی گذاشتم و به ایران بازگشته و اینجا فعالیتهایم را ادامه دادم و این کار را کاملا به صورت قانونی کردم.
او در بخشی از سخنانش درباره خرید آثار هنری در ایران گفت: در ایران ارزشی به هنر و آثار هنری نهاده نمیشود. باید هنر جدی گرفته شود و این فقط وظیفه دولت نیست. کمپانیها، تولیدکنندگان، بانکها باید به خرید آثار هنری توجه کنند. خرید آثار هنری و تشویق این کار فقط به این منظور نیست که پولی به جیب هنرمندان ریخته شود اکنون در کشورهای پیشرفته آثار هنری پشتوانه اسکناس است.
افجهای گفت: بانک پاسگارد اکنون این ضرورت را خوب درک کرده است و خود مجموعهدار آثار هنری است و البته ضرر نکرده است. اگر مساله هنرمند و خرید آثار هنری جدی گرفته شود بسیاری از مشکلات هنرمندان حل میشود. متاسفانه قانون یک درصد خرید آثار هنری تعلیق شده در حالی که این قانون بسیاری مفید بود و میتوانست خونی در رگ هنر ما جاری کند.
او افزود: هنوز در کشور ما کسانی هستند که فکر میکنند نقاشی خریدن بوالهوسی است. متاسفانه اکنون میبینیم که تماشاچی تماشاگر گالری ما تعدادی دانشجو هستند در حالی که در کشورهای پیشرفته در افتتاح گالریها مردم موج میزنند. در کشور ما هنر خوب تعریف نشده است. من فکر میکنم که یکی از خدماتی که وزارت ارشاد میتواند به این حوزه ارائه بکند این است که جلسه بزرگی از هنرمندان و متخصصان تشکیل دهد و در آن مباحث مربوط به هنر را بررسی شود.
انتهای پیام
نظرات