مراسم تودیع رییس پیشین و معارفه رییس جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی با حضور چشمگیر چهرههای سیاسی برگزار شد.
به گزارش خبرنگار کتاب خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مراسم تودیع رییس پیشین و معارفه رییس جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی روز دوشنبه، پنجم اسفندماه، با حضور چهرههای سیاسی چون محمد نهاوندیان؛ رییس دفتر رییسجمهور، آجرلو؛ از شخصیتهای سپاه، علی یونسی؛ دستیار ویژه رییسجمهور در امور اقوام و اقلیتهای دینی، حسین فریدون؛ برادر رییسجمهور، محمدباقر نوبخت؛ معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور و سخنگوی دولت، هاشمیطبا؛ رییس کمیته ملی المپیک، یاسر هاشمی، سردار رادان، حسامالدین آشنا؛ مشاور رییسجمهور، علی مهرعلیزاده، مرتضی طلایی، همچنین اسحاق صلاحی؛ رییس پیشین سازمان و کتابخانه ملی و سیدرضا صالحی امیری؛ رییس جدید این سازمان برپا شد.
وعده نوبخت به کتابخانه ملی
معاون رییسجمهور و سخنگوی دولت وعده داد که با وجود خزانه در مضیقه، مشکلات مالی کتابخانه ملی را در حد توان حل کند.
به گزارش ایسنا، در این مراسم، محمدباقر نوبخت گفت: جناب آقای صالحی (رییس جدید کتابخانه ملی) بدانند به تأسی از نگاه ریاست محترم جمهوری و هیأت محترم وزیران برای فراهم کردن رشد و تعالی فرهنگ اصیل ایرانی که بخشی از اسناد آن در این سازمان گرد آمده و کتابهای نفیسی از مفاخر فرهنگی ما اینجا جمعآوری میشود، به عنوان خدمتگزاری کوچک از دولتی بزرگ به شما اطمینان میدهم هرچند با خزانه در مضیقه آنچه را بتوانم تا قبل از پایان سال مالی جاری و آنچه باقی مانده، برای سال آتی به انجام برسانم.
فعالان اقتصادی را به حمایت از کتاب تشویق کنیم
رییس دفتر رییسجمهور گفت: دولت تدبیر و امید با جهتگیریهایی که آقای روحانی دنبال میکند، حتماً به اولویت فرهنگ و مأموریت گسترش فرهنگ ایرانی - اسلامی توجه خواهد کرد.
در بخش دیگری از مراسم نیز محمد نهاوندیان، رییس دفتر رییسجمهور، با بیان اینکه باید به طور جدی حق دسترسی آزاد به اطلاعات را مورد حمایت قرار دهیم، گفت: کتابخانه ملی میتواند مرکز این حرکت باشد. حرکتی که درباره اسناد دیجیتال در اینجا و کتابخانه مجلس مورد توجه قرار گرفته باید به صورت جدی گسترش یابد. دسترسی به اسناد نباید منوط به حضور فیزیکی باشد. اما این به این معنا نیست که اینجا مرکز امید اهل تحقیق نباشد. سیاست آزادسازی اسناد باید به طور روشن و گسترده مورد توجه و اقدام قرار گیرد. اسناد ملی باید در دسترس همگان قرار گیرد و از صورت انحصاری خارج شود.
او سپس با بیان اینکه با تحرک دیپلماتیکی که خوشبختانه دولت تدبیر و امید آغاز کرده، در اولین گام بخشی از محدودیتها از سر راه برداشته شده است، عنوان کرد: نیروهای فرهنگی ما باید به سرعت از این فضا استفاده کنند. دیپلماسی فرهنگی با معرفی چهره واقعی ایران و انقلاب اسلامی میتوانند معجزه بیافرینند. دیپلماتهای ما راه را باز میکنند اما رهروان اصلی ما چهرههای فرهنگی هستند. در این راه کتابخانه ملی هم وظیفه مهمی بر عهده خواهد داشت. حفظ و نگهداری میراث فرهنگی از وظایف مهم این کتابخانه است.
او همچنین اظهار کرد: نکته دیگری که باید به آن توجه کرد، اقتصاد کتاب است. این حوزهای است که میتوان فعال اقتصادی را به آن کشاند. فعالان اقتصادی باید احساس کنند با حمایت از پروژههای کتاب و میراث فرهنگی میتوانند دین خود را به کشورشان ادا کنند. سخن گفتن بین اهل فرهنگ و اقتصاد از کلیدهای حل مشکلات ماست. باید فعالان اقتصادی را به حمایت از کتاب و کتابخانهها و گسترش آنها تشویق کنیم.
دولت به اولویت فرهنگ توجه میکند
نهاوندیان با بیان اینکه انجام مأموریتهای این مرکز جز با حمایت دولت امکانپذیر نیست، افزود: دولت تدبیر و امید با جهتگیریهایی که آقای روحانی دنبال میکند، حتما به اولویت فرهنگ و مأموریت گسترش فرهنگ ایرانی - اسلامی توجه خواهد کرد، اما امروز به دلیل شرایط اقتصادی اقتضای مدیریت کشور این بوده که در بحث بودجه تدبیری کنیم که مردم کمتر فشار تورم را احساس کنند. به لطف خداوند فشار این تورم کاسته شده است. انشاءالله در سال آینده شاهد رونق هم باشیم و با رونق و شکوفایی اقتصادی بوستان کتاب هم رونق بیابد.
رسیدگی به اسنادی که در گونی نگهداری میشوند
علی یونسی با اشاره به وضعیت بد نگهداری اسناد در قوه قضائیه، وزارت اطلاعات و سایر نهادها خواستار انتقال همه این اسناد به سازمان اسناد و کتابخانه ملی و استفاده از آنها شد.
به گزارش ایسنا، علی یونسی، دستیار ویژه رییسجمهور در امور اقوام و اقلیتهای دینی و مذهبی، نیز در مراسم تودیع و معارفه رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، گفت: در وزارتخانههای ما اسناد مختلفی هست که یا با بیاطلاعی و یا براثر تعصب به اینجا منتقل نمیشوند. میلیونها سند در قوه قضائیه موجود است که الان برای آنها هیچ فایدهای جز اشغال مکان ندارد و در گونیها در جاهای نمور از بین میروند. برگبرگ آنها ارزشمند است.
او ادامه داد: در ارتش جمهوری اسلامی ایران، وزارت خارجه و همه وزارتخانههای دیگر بسیاری از اسناد از دوران قاجاریه و پس از آن در بایگانیها در حال از بین رفتن است. اینها باید شناسایی و منتقل شوند و در اینجا درست نگهداری شوند. این حرکت چند سال پیش شروع شد، اما با مقاومت وزارتخانهها مواجه شد. مهمتر از اینها در وزارت اطلاعات و وزارت دفاع و... هم دریایی از اسناد وجود دارد که همه آنها باید به اینجا منتقل شوند. این اسناد تا کی باید در بایگانیها نگهداری و منتشر نشوند؟ تا کی باید سند محرمانه تلقی شوند؟ بر هر سندی مهر محرمانه و سری میزنیم و جامعه، محققان و پژوهشگران از آن محروماند.
درخواست و اعتراف اسحاق صلاحی در مراسم تودیعش
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در مراسم تودیعش با بیان اینکه اعتراف میکند به کارکنانش ظلم کرده، از مسؤولان خواست حقوق کارکنان سازمان را افزایش دهند.
به گزارش ایسنا، اسحاق صلاحی در این مراسم گفت: از همه عزیزانی که آمدهاند تا بگویند «آقای دکتر رضا صالحی شما تنها نخواهید بود و آقای صلاحی هر چند شما خطاکار بودهاید و در کارتان اشتباه داشتهاید، آمدهایم تا بگوییم خسته نباشید»، تشکر میکنم. از همه همکاران عزیز تشکر میکنم. اعتراف میکنم که در این دوره فشار مضاعفی بر آنها وارد کردم. من به همکارانم در این مدت ظلم کردم و فشار مضاعفی بر آنها وارد شد.
صلاحی همچنین عنوان کرد: اعتبارات ما از 55 میلیارد تومان به 44 میلیارد تومان تقلیل پیدا کرده است. این منابع پاسخگوی اداره این سازمان با رسالت حاکمیتی نیست. در بین کارمندان دولت کسانی که در مراکز فرهنگی فعالیت میکنند، کمتر از بقیه حقوق میگیرند. امروز تعدادی از همکاران ما آرتروز بندهای انگشت و کمر دارند. همکاران در زیرزمینهایی کار میکنند که در روز 10 دقیقه هم نور نمیگیرد، اما سختی کار نمیگیرند و پیگیریهای ما در این زمینه به نتیجه نرسیده است. خواهش میکنم به افزایش حقوق کارکنان توجه جدی شود.
اداره ایران بدون نفت با تکیه بر میراث فرهنگی
همچنین رییس جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به اهمیت میراث فرهنگی ایران و نقش اقتصادی آن گفت: میراث فرهنگی ما، میتواند ایران بدون نفت را اداره کند.
به گزارش ایسنا، رضا صالحی امیری، رییس جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی، در مراسم معارفه خود، گفت: متأسفانه میزان اسناد و کتب خطی فارسی در هند بیش از میزان این اسناد در کتابخانه ملی است. با ادله علمی قابل اثبات است که میراث فرهنگی در کشور ما حتی به لحاظ بار مادی جایگزینی ندارد. امروز ترکیه از کوزهای که از دل خاک بیرون آمده در موزه استانبول، به اندازه 100 هزار بشکه نفت درآمد دارد. میراث فرهنگی ما میتواند ایران بدون نفت را اداره کند. ما حتما بیش از اسپانیا و فرانسه دارای ظرفیت میراث فرهنگی هستیم، اما این میراث یا در دل خاک مدفون است یا در خارج از کشور نگهداری میشود. فرهنگ ایرانی در بیرون از این سرزمین هم ریشه دارد.
او ادامه داد: همه اندیشمندان با هر گرایش فرهنگی باید این مرکز را خانه دوم خود بدانند. اینجا باید محل امن اندیشهها باشد. مراکز نقد و کرسیهای آزاداندیشی باید در این مرکز برپا شود. من به مجموعهای از انسانهای بزرگی که به دلیل کدورت از ما انزوا گزیدهاند، پیام میدهم که درهای این مجموعه به روی همه باز است.
حضور صالحی با اکسیژن در محل کار
علیاکبر صفیپور، معاون سابق کتابخانه ملی، هم در این مراسم در سخنانی از همکارانش در کتابخانه ملی و اسحاق صلاحی، رییس سابق سازمان اسناد و کتابخانه ملی، سپاسگزاری و از مرحوم عباسی، رییس اسبق کتابخانه، و همچنین عباس حری، معاون پیشین پژوهش کتابخانه ملی، یاد کرد.
او همچنین ضمن تبریکگویی به رضا صالحی امیری، رییس جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی، گفت: این انتخاب نشان از تدبیری است که دولت تدبیر و امید میرود و امیدی است که در این سازمان همیشه پایدار خواهد بود.
صفیپور سپس درباره اسحاق صلاحی عنوان کرد: در نزدیک به سه سالی که آقای صلاحی در سازمان حضور داشتند در حد توان از جان مایه گذاشتند و امروز سازمان را به پرچمدار بعدی میسپارند. حضور طولانیمدت ایشان در سازمان به صورت روزانه، نرفتن به حج تمتع در ایام مسؤولیت، حضور در محل کار با اکسیژن و حضور ایشان بعد از عمل جراحی در محل کار همه نشان از تعهد کاری ایشان بوده است.
هدیه به زنان سرپرست خانوار
به گزارش ایسنا، در بخش پایانی این مراسم، محمد نهاوندیان حکم ریاست رضا صالحی امیری بر سازمان اسناد و کتابخانه ملی را به او اعطا کرد. اسحاق صلاحی، رییس سابق سازمان اسناد و کتابخانه ملی، هنگام دریافت هدیهای که برای او تهیه شده بود، گفت: این تابلو را میپذیرم که زینتبخش خانهام خواهد بود، اما هدیه مالی را به آقای صالحی (رییس جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی) میسپارم تا به زنان سرپرست خانوار سازمان اهدا شود.
انتهای پیام
نظرات