آیین تودیع منصور واعظی و معارفه محمدحسین ملکاحمدی به عنوان دبیرکل جدید نهاد کتابخانههای عمومی کشور با تشکر واعظی از محمود احمدینژاد و تشکر ملکاحمدی از مسجدجامعی، پورنجاتی و رضوانی برگزار شد.
به گزارش خبرنگار کتاب خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، آیین تکریم منصور واعظی و معارفه محمدحسین ملکاحمدی به عنوان دبیران پیشین و فعلی نهاد کتابخانههای عمومی کشور روز شنبه (26 بهمنماه) با حضور علی جنتی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی؛ معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، اسحاق صلاحی؛ رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، مهدی چمران، حمید رسایی، محمدعلی رامین، عباس شیبانی و تعدادی از اعضای شورای شهر تهران در کتابخانه مرکزی پارک شهر برگزار شد.
اعتراف وزیر ارشاد درباره حقوق اندک کتابداران
وزیر ارشاد با اذعان به اینکه کتابداران بهره کمی از حقوق و مزایا دارند، وعده داد به سهم خود برای رفع این تنگناها تلاش کند.
به گزارش ایسنا، علی جنتی - وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رییس هیأت امنای کتابخانههای عمومی کشور - در آیین تودیع و معارفه دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی، با اشاره به اهمیت کتاب و کتابخوانی در طول تاریخ ایران، گفت: نهاد کتابخانههای عمومی یک نهاد ملی و فراگیر است که نقش موثری در ترویج کتابخوانی و ذائقهسازی، آسانسازی دسترسی به کتاب و ایجاد رابطه بین نیاز مخاطب و کتاب متناسب با آن دارد. نهاد کتابخانههای عمومی نهاد گستردهای است که با افزایش بهرهوری و با همت کارکنان و اعضای فعالش میتواند نقش مهمی در جهش کتابخوانی داشته باشد. نگاه ما به کتابخانههای عمومی باید از خدماترسانی به اعضا فراتر رود و هر کتابخانه به کانون ترویج مطالعه، کتابشناسی و نقد کتاب تبدیل شود.
جنتی سپس اظهار کرد: برای افزایش اعضای کتابخانهها به وسایل ارتباط جمعی و سایر ابزارهایی که میتوانند در رشد کتابخوانی مؤثر باشند، نیاز داریم. کتابداران خدوم کشور ما منادیان نهضت کتابخوانی هستند و نقش آنها در مهندسی علم انکارناپذیر است. اینکه در این ترافیک چاپ و نشر چه باید خواند مسألهای است که کتابخانهها و کتابداران متخصص میتوانند آن را حل کنند و با شناساندن کتابهای خواندنی، مراجعان را از سردرگمی درآورند.
او افزود: چه در ساخت کتابخانه و چه در تأمین کتابهای مورد نیاز باید علاوه بر اعتباراتی که مجلس به این موضوع اختصاص داده است از کمکهای قابل توجه مردمی استفاده بهینه کرد. توجه به وظایف اصلی که بر عهده نهاد قرار داده شده نیز نکته مهم دیگری است که در این زمینه باید براساس قانون و اولویتها حرکت کرد. در رأس این اولویتها، ساخت کتابخانه در مناطق مختلفی است که نیاز دارند و تأمین کتابهای مورد نیاز برای آنها.
جنتی در بخش دیگری از سخنانش گفت: این جلسه به منظور تکریم برادر عزیزمان جناب آقای مهندس واعظی برگزار شده است. اعتراف میکنم که مهندس واعظی در سالهای گذشته منشأ آثار و خدمات گستردهای در حوزه نهاد کتابخانههای عمومی بودهاند و تلاش ایشان قابل تقدیر است. امیدوارم جناب مهندس واعظی نیز در آینده در هر جایی قرار گرفتند به همین ترتیب در خدمت نظام، اسلام و مقام معظم رهبری باشند. اقدامات آقای واعظی در جهت برنامهریزی و افزایش دانش کتابداران قابل توجه است. از نظر بودجه هم علیرغم محدودیتها، نهاد کتابخانههای عمومی توانسته است بهره بیشتری از اعتبارات دولتی و نهادهای عمومی بگیرد. امیدواریم دولت بتواند در سالهای آینده با گشایش در بودجه کمک بیشتری در تأمین بودجه نهاد داشته باشد.
وزیر ارشاد درباره محمدحسین ملکاحمدی، دبیرکل جدید نهاد کتابخانههای عمومی، نیز گفت: آقای ملکاحمدی را خوب میشناسیم. یکی از علل انتخاب ایشان آشنایی با این مقوله بوده که در گذشته در این زمینه صاحب تجربه بودند. امیدوارم با حضور ایشان همان برنامههایی که در گذشته تصویب شده و آقای واعظی آنها را دنبال میکرده با جدیت بیشتر پیگیری شوند.
جنتی سپس گفت: در حوزه مسائل رفاهی من اذعان دارم که کتابداران ما جزو اقشاری هستند که بهره کمتری از حقوق و مزایای دولت میبرند و زمانی که میانگین حقوق آنها را دیدم احساس کردم نیاز است دولت قدمهای بلندتری برای تأمین امور رفاهی آنها بردارد. امیدواریم با رفع تنگناها این مسائل هم برطرف شوند. وظیفه دولت این است که به خادمان فرهنگ کمک کند تا با فراغ بال وظیفه خود را به انجام رسانند. من به سهم خود در این زمینه تلاش خواهم کرد.
وضعیت مالی عالی و بودجه 120 میلیارد تومانی نهاد
منصور واعظی در مراسم تودیع خود، وضعیت مالی نهاد کتابخانههای عمومی را عالی توصیف کرد و از محمود احمدینژاد تشکر کرد.
به گزارش ایسنا، منصور واعظی - دبیرکل پیشین نهاد کتابخانههای عمومی کشور و دبیر سابق شورای فرهنگ عمومی - در آیین تودیع خود با اشاره به حضور عباس شیبانی در مراسم گفت: هشت سال گذشت و من از این دوره راضی هستم. البته تجارب جدیدی برای من حاصل شد و اگر یک عمر مجدد داشتم شاید بهتر مدیریت میکردم. اما در مجموع توانستیم در این هشت سال گامهایی در شورای فرهنگ عمومی و نهاد کتابخانههای عمومی برداریم.
او درباره شورای فرهنگ عمومی عنوان کرد: در دوره جدید کار با یک مبنای تئوریک جدید شروع شد و تلاش کردیم گفتمان جدیدی در حوزه علوم اجتماعی عرضه کنیم. در دوره هشتساله اخیر توانستیم در دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی مدیریت فرهنگی جدیدی تدوین کنیم. یکی از محصولات این کار طراحی شاخصهای فرهنگ عمومی بود و اینکه این شاخصها در موجهای مختلف به نتیجه رسیدند. در این مدت در پنج موج، وضعیت فرهنگ عمومی را سنجش کردیم. در 15 موج وضعیت حجاب و عفاف بررسی شد و در دو موج وضعیت گذران وقت سنجیده شد. این کار نمونه ایرانی و خارجی نداشت و حاصل این مجموعه در 197 جلد کتاب منتشر شد.
واعظی سپس گفت: من از سال 86 یعنی دو سال بعد از آغاز دولت نهم مسؤولیت نهاد را بر عهده گرفتم. در طول این بیش از شش سال به جایی رسیدهایم که امروز نهاد یک سازمان بابرنامه است و تا سال 1404 به روشنی مشخص است که چه میخواهد بکند و برنامههای آن به تصویب هیأت امنای نهاد رسیده است. اصول این برنامه نیز تحت عنوان «نهضت مطالعه مفید» به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده است.
واعظی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه نهاد یک ساختار با نیروی انسانی متخصص است، گفت: میانگین تحصیل در نهاد 15.9 سال است، یعنی یک دهم مانده که به میانگین لیسانس برسد. زمانی که من مسؤولیت را تحویل گرفتم این شاخص 12.5 سال بود. نهاد از نظر سطح دانش در حال حاضر در صف اول همه دستگاهها قرار دارد.
او همچنین عنوان کرد: امروز وضعیت مالی در نهاد عالی است و این ناشی از حمایت و توجه مسؤولان بوده است. آقای احمدینژاد همیشه از بودجه ما حمایت خاصی میکرد و مجلسیها هم به آن اضافه میکردند، غیر از امسال که دولت چیزی به بودجه نهاد اضافه نکرد، اما مجلس 20 میلیارد تومان به آن افزود و امروز بودجه نهاد به بیش از 120 میلیارد تومان رسیده است. نهاد تنها دستگاهی بود که در این شش - هفت سال مورد حمایت جدی دولت و مجلس بود.
واعظی ادامه داد: سال گذشته ما جشن دوبرابر شدن شاخصهای کتابخوانی را برگزار کردیم. اما تجارب این سالهای بیانگر این واقعیت است که کتابداران، کارشناسان و مدیران نهاد تجلی عینی فرهنگ «ما میتوانیم» هستند که دستیابی به آنچه را پیش از ما در یک قرن حاصل شده بود، در شش سال ممکن کردند.
او همچنین در بخش دیگری از سخنانش عنوان کرد: آقای احمدینژاد وعده داده بودند که 100هزار تومان به حقوق کتابداران اضافه شود که این پرداخت دو سال انجام شد، اما بعد رها شد. از آقای جنتی میخواهم از آقای روحانی وعده بگیرند که ایشان هم 100 هزار تومان به حقوق کتابداران اضافه کنند.
واعظی در ادامه متنی خواند و در بخشهایی از آن از کارکنان نهاد، محمود احمدینژاد (رییس دولتهای نهم و دهم)، علی لاریجانی (رییس مجلس) و وزیران ارشاد دولتهای احمدینژاد سپاسگزاری کرد.
تشکر از مسجدجامعی، پورنجاتی و رضوانی
محمدحسین ملکاحمدی از تلاش احمد مسجدجامعی، احمد پورنجاتی و آیتالله رضوانی برای استقلال نهاد کتابخانههای عمومی تشکر کرد.
به گزارش ایسنا، محمدحسین ملکاحمدی در آیین معارفهاش به عنوان دبیر کل هیأت امنای کتابخانههای عمومی کشور، با تشکر از واعظی گفت: اسفندماه 82 زمانی بود که قانونی برای استقلال نهاد تصویب شد. در این زمینه لازم است از سه شخصیت بزرگوار یاد کنم که اگر تلاش آنها نبود امروز این دستاوردها را نداشتیم. یکی آقای مسجدجامعی که اصرار داشتند نهاد کتابخانهها مستقل و از وابستگی رها شود. دیگری آقای پورنجاتی رییس کمیسیون فرهنگی آن زمان که از نهاد حمایت جدی داشتند و دیگری زندهیاد آیتالله رضوانی که درباره ایرادهایی که شورای نگهبان به قانون مصوب مجلس گرفته بود با یک نظر بلند کوشیدند از کنار بسیاری از آن ایرادها بگذرند و این قانون تصویب شد.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور سپس گفت: در این سالها قدمهای زیادی برداشته شده است، مخصوصا از سال 83 بعد از اینکه آییننامه توسط دولت به تصویب رسید و هیأت امنا کارش را شروع کرد ما جلسات متعددی داشتیم و خوشحالم که در این مجموعه طرحهای مصوب، عملیاتی و اجرایی شدند. تلاش من در این دوره این است که فعالیتهایی را که در دوره قبل داشتیم البته با نگاه به فعالیتهای هشت سال گذشته، در عین بازنگری، ادامه بدهیم. در این راه چند نکته مهم است. رویهای که من داشتهام و ادامه دارد این است که هیأت محترم امنا مورد بهرهبرداری کامل باشند. بنابراین هیأت امنا محوریت خود را خواهند داشت. سیاستگذاری شأن هیأت امنا است.
او ادامه داد: در این راه تلاش خواهیم کرد با بهرهگیری حداکثری از ظرفیتهای قانونی، جلب مشارکت خیران، همکاری انجمنهای علمی خصوصا انجمن کتابداری و اطلاعرسانی، همکاری دستگاههای ذیربط و توجه خاص به نیاز مخاطبان خصوصا با توجه به فرهنگ مناطق و در کنار همه اینها شاید به عنوان یک بحث محوری، همکاری و مشارکت کتابداران محترم، فعالیتها را پیش ببریم.
ملکاحمدی همچنین گفت: کتابداران از نظر من محور اصلی فعالیتهای ما خواهند بود. من معتقدم بدون تلاش کتابداران عزیز نمیتوانیم کار را پیش ببریم. فکر میکنم این وظیفه همه ماست که به مسائل مادی و مشکلات همکاران توجه وافی داشته باشیم اما آنچه پیش از آن مهم است روحیه و انگیزه کتابداران عزیز و ارتقای علمی روزافزون همکاران است و این فعالیتی است که به عنوان تلاش محوری در برنامههای من لحاظ خواهد شد.
او ادامه داد: نکته دیگر تلاش من برای برقراری ارتباط با رسانههاست و معتقدم در دولت تدبیر و امید، رسانهها نقش تأثیرگذار و سازندهای در پیشبرد برنامهها خواهند داشت. نکته پایانی این است که تلاش خواهم کرد اسناد بالادستی؛ یعنی سند چشمانداز نظام، رهنمودهای رهبر معظم انقلاب اسلامی، نقشه جامع علمی کشور، الگوی اسلامی - ایرانی پیشرفت و برنامههای پنجساله نظام سرلوحه فعالیتها، تلاشها، پیشنهادات و تصمیمسازیهای ما برای هیأت محترم امنا باشد.
سخنرانی کوتاه عباس شیبانی
در بخش دیگری از این مراسم عباس شیبانی در سخنان کوتاهی گفت: من وظیفه خود میدانم از زحماتی که دوستان در فعال کردن کتابخانهها میکشند، تشکر کنم. این کاری است که لازم است ادامه پیدا کند.
کتابخانهها را به انجمنهای حرفهیی متصل کنید
رضایی شریفآبادی، رییس انجمن کتابداری و اطلاعرسانی، نیز در سخنانی گفت: من به عنوان مسؤول انجمن کتابداری و اطلاعرسانی ایران با پشتوانه چندهزار فارغالتحصیل کتابداری و اطلاعرسانی وعده میدهم که در خدمت نهاد هستیم. این سابقه خوب را از آقای ملکاحمدی داریم که همیشه با انجمن رابطه خوبی داشتهاند و امیدواریم این همکاریها بیشتر شود. از آقای جنتی نیز درخواست میکنیم که حلقه وصل کتابخانهها را با انجمنهای حرفهیی تقویت و نهادینه کنند.
تکریم و معارفه در یک سالن شلوغ و کوچک
همچنین در این مراسم حمیدرضا چاکری، مشاور دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی، به نمایندگی از کارکنان نهاد متنی را خواند.
آیین تکریم و معارفه دبیر کل هیأت امنای کتابخانههای عمومی کشور با اجرای علی درستکار برگزار شد.
در این مراسم که در سالن آمفیتئاتر کتابخانه مرکزی پارک شهر برگزار شد، تعداد زیادی از حاضران و خبرنگاران در تمام طول مراسم جایی برای نشستن نداشتند.
انتهای پیام
نظرات