به گزارش ایسنا، نروژ سرگرم بررسی محدود کردن صادرات انرژی به اتحادیه اروپاست و چنین اقدامی، تاثیر منفی چشمگیری بر امنیت انرژی این بلوک خواهد داشت.
اروپا در چند سال گذشته، به منظور تقویت استقلال و امنیت انرژی، حرکت به سوی انرژیهای تجدیدپذیر را شتاب بخشیده است. روسیه در فوریه سال ۲۰۲۲، جنگ در اوکراین را آغاز کرد. در آن زمان، اروپا برای روشن نگه داشتن چراغها و سر پا نگه داشتن اقتصاد خود، به شدت به کرملین متکی بود. از سال ۲۰۲۰، اروپا برای ۲۰ درصد از مصرف انرژی این قاره، به واردات انرژی روسیه متکی بود و حتی، بیش از نیمی از گاز طبیعی و یک سوم نفت مصرفی آلمان که بزرگترین اقتصاد اروپا است، از روسیه تامین میشد.
اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، در مجمع جهانی اقتصاد در ژانویه سال ۲۰۲۵ گفت: انرژی ارزان به نظر میرسید، اما ما را در معرض باج گیری قرار داد.
کشورهای اتحادیه اروپا در تلاشی دیوانه وار برای کاهش نفوذ روسیه بر سیاست و اقتصاد اروپا و در عین حال پیشرفتهای بزرگ در تحقق اهداف اقلیمی اتحادیه اروپا، ظرفیتهای تولید انرژیهای تجدیدپذیر خود را به شدت افزایش داده اند و رکوردهای ایجاد ظرفیت تولید نیروی خورشیدی و بادی را شکسته اند. اما اکنون به نظر میرسد که این بازارها ممکن است با سرعت بیش از حد سریعی رشد کرده باشند و بازارهای انرژی اروپا اکنون از پیامدهای این رشد سریع، آسیب دیده اند.
تکیه بر انرژیهای متغیر برای بخش عمده ای از سبد انرژی یک بلوک، برای آب و هوا عالی است، اما در صورت سوء مدیریت میتواند برای پایداری شبکه خطرناک باشد. در مقالهای که به تازگی برای بلومبرگ منتشر شده، آمده است: امروزه شبکه برق آلمان بیش از هر زمان دیگری، به آب و هوا وابسته است. برلین بدون تولید بار پایه کافی در ۲۴ ساعت و هفت روز هفته و نیروگاههای آماده ورود به مدار تولید که میتوانند در صورت تقاضا فعال شوند، برای رفع کمبود تولید برق در فصلهای طولانی زمستان که هوا تاریک و بدون باد است، به واردات از کشورهای همسایه متکی است.
این امر به نوبه خود، به بازارهای انرژی نروژ به شدت آسیب زده است. همچنان که میزان بیشتری از انرژی نروژ به شبکه های آلمانی جریان مییابد، قیمت انرژی برای مردم نروژ هر روز بالاتر میرود. نروژ به لطف منابع عظیم برق آبی، انرژی ارزان و فراوانی دارد و مردم این کشور از فدا کردن قیمت ارزان انرژی خود برای روشن نگه داشتن چراغ آلمان، خوشحال نیستند.
خاویر بلاس برای بلومبرگ نوشت: کشورهای اسکاندیناوی به طور فزاینده ای احساس میکنند که هزینه سیاست انرژی شکست خورده آلمان را میپردازند؛ سیاستی که با آنها مشورت نشده است.
این نارضایتی منجر به شکاف جدی در دولت نروژ شده است. نروژ که بخشی از اتحادیه اروپا نیست، اخیرا شاهد سقوط دولت ائتلافی خود تحت فشار تصمیم گیری درباره نحوه واکنش به اقدامات انرژی اتحادیه اروپا بوده است. حزب «یورو سپتیک» (مخالف یکپارچگی اروپا)، به طور کامل از دولت ائتلافی نروژ خارج شد و یوناس گهر استور، نخست وزیر نروژ را با یک دولت اقلیت رها کرد.
اسلاگسولد ودوم، رهبر این حزب و وزیر دارایی نروژ، در بیانیه ای، ضمن درخواست از نروژ برای کنترل ملی قیمت برق، گفت: تاثیر قیمت از طریق دو کابل اخیر، قیمتها را بالا و ناپایدار کرده است و اتحادیه اروپا ما را از اجرای اقدامات موثر برای کنترل صادرات برق به خارج از نروژ باز میدارد.
دولت نروژ اکنون در حال بررسی مکانیزم کنترلی برای محدود کردن صادرات است. اگر نروژ تصمیم بگیرد جریان انرژی خود به اتحادیه اروپا را محدود یا به طور کامل محدود کند، برای این بلوک، فاجعه بار خواهد بود. نروژ، سال گذشته، سومین صادرکننده بزرگ انرژی به اتحادیه اروپا بود.
بر اساس گزارش اویل پرایس، نخست وزیر نروژ، میگوید اگر نگاهمان را بلند کنیم و منتظر اتفاقاتی باشیم که در اطراف دریای شمال روی میدهد، تاکید زیادی بر انرژیهای تجدیدپذیر از سوی همه کشورها وجود دارد. اما پس از آن هر کشوری باید بنشیند و در نظر بگیرد که سهمش از چنین امکانی چیست و کسی نیست که قرار باشد کاری انجام دهد که به نفعش نیست.
انتهای پیام
نظرات