• دوشنبه / ۶ آبان ۱۳۹۲ / ۱۷:۳۷
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 92080603603
  • منبع : مطبوعات

درخواست ایران از یونسکو برای ثبت چوگان به‌عنوان پرونده‌ای چندملیتی

درخواست ایران از یونسکو برای ثبت چوگان به‌عنوان پرونده‌ای چندملیتی

رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در نامه‌ای به دبیرکل سازمان علمی، آموزشی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) درخواست کرد که پرونده‌ی تسلیمی از سوی جمهوری آذربایجان با عنوان «چووقان، یک بازی سنتی با اسب متعلق به منطقه قره‌باغ» را به این کشور بازگرداند.

رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در نامه‌ای به دبیرکل سازمان علمی، آموزشی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) درخواست کرد که پرونده‌ی تسلیمی از سوی جمهوری آذربایجان با عنوان «چووقان، یک بازی سنتی با اسب متعلق به منطقه قره‌باغ» را به این کشور بازگرداند.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، محمدعلی نجفی در این نامه آورده است: نامه‌ی حاضر در ارتباط با پرونده‌ی شماره‌ی 00905 ارسال می‌شود که با عنوان «چووقان، یک بازی سنتی با اسب متعلق به منطقه قره‌باغ» توسط کشور جمهوری آذربایجان، برای ثبت در فهرست میراث فرهنگی ناملموس سال 2013 نیازمند پاسداری فوری به یونسکو تسلیم شده است.

معاون رییس‌جمهور در ادامه‌ی این نامه، با اشاره به حق کشورها در چارچوب کنوانسیون سال 2003 مبنی بر پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس، بررسی و اعلام نظر درباره‌ی محتوای پرونده‌های نامزد ثبت تسلیم‌شده به یونسکو، به ذکر دغدغه‌های خود در این رابطه پرداخته و آورده است: در سال‌های اخیر، شاهد افزایش تدریجی شمار ثبت‌های کشوری عناصر میراث فرهنگی ناملموس مشترک و چندملیتی توسط برخی کشورهای عضو کنوانسیون 2003 هستیم. چنین نگرشی واکنش‌هایی منفی را در جمع اجتماعات محلی حاملان این مواریث و تشکل‌های مردمی درپی داشته، جمهوری اسلامی ایران تنها یک نمونه از این دست است.

او تصریح کرده است: چنانچه سیاست‌های بایسته، تدوین و عملیاتی نشوند، پیامد این رخداد، دور شدن کمیته‌ی بین‌الدول کشورهای عضو کنوانسیون 2003 از اهدافی است که دنبال می‌کند. این مسأله، بویژه در ارتباط با رویکرد جدید یونسکو معنا می‌یابد که دهه‌ی 2013-2012 را دهه‌ی «تقارب فرهنگ‌ها» نامیده است.

نجفی یکی از راه‌های نهادینه‌سازی تقارب فرهنگ‌ها را ترغیب کشورها به ثبت‌های چندملیتی دانسته و افزوده است: ثبت‌های چندملیتی به نحوی تعیین‌کننده به ارتقای فلسفه‌ی یونسکو کمک می‌کند که مایل است صلح و ثبات را در میان کشورها نهادینه سازد. به علاوه، ثبت چندملیتی نقشی اساسی را در ایجاد شناخت نسبت به مفهوم میراث فرهنگی ناملموس بشری ایفا می‌کند.

رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در این بخش از نامه به دبیرکل یونسکو، آورده است: پرونده‌ی تسلیم‌شده توسط جمهوری آذربایجان، واکنش گسترده‌ای را در ایران به‌دنبال داشته است، شماری از تشکل‌های مردمی، اجتماعات محلی، گروه‌ها و همچنین حاملان منفرد این عنصر میراثی، مراتب نگرانی عمیق خود را از این موضوع ابراز کرده‌اند.

وی اظهار داشته است: جمهوری اسلامی ایران قویا درخواست دارد که پرونده‌ی تسلیمی از سوی کشور جمهوری آذربایجان به این کشور عودت داده و این کشور ترغیب شود با توجه به آنچه مطابق مستندات موجود و ارائه‌شده به یونسکو، عنصر نامزد ثبت یک دارایی میراث فرهنگی ناملموس چندملیتی کاملا زنده و معرف است، به جای تسلیم کردن پرونده به‌شکل یک پرونده‌ی کشوری، با دعوت از کشورهای دیگری که صاحب گونه‌های سنتی این بازی هستند و با مشارکت این کشورها به تسلیم یک پرونده‌ی چندملیتی مشترک برای ثبت در فهرست معرف میراث فرهنگی ناملموس یونسکو در چرخه‌ای دیگر اقدام کند.

رئیس سازمان میراث فرهنگی، پای بندی جمهوری اسلامی ایران به روح کنوانسیون 2003 برای پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس را امری اثبات شده دانسته و آورده است: ایران به‌عنوان یک کشور عضو، وظیفه‌ی خود می‌داند بر همین منوال عمل کند، جمهوری اسلامی ایران همواره به‌دنبال راه‌های ارتقای صلح و ثبات با همسایگان خود بوده، تجربه‌ی موفق به‌دست آمده در سال 2009 با ثبت نوروز که در آن ایران و جمهوری آذربایجان، با همراهی پنج کشور دیگر همکاری صمیمانه‌ای را برای تحقق نخستین ثبت چندملیتی یونسکو داشتند، مثالی درخشان در این زمینه است.

نجفی در پایان، اطمینان داده است که بازگرداندن و تسلیم دوباره‌ی پرونده‌ی ثبت جهانی چوگان به‌عنوان یک پرونده‌ی چندملیتی، تلاش مشترک درخشان دیگری را به یونسکو و کشورهای عضو کنوانسیون 2003 عرضه خواهد کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha