رییس سازمان حج و زیارت تأکید کرد: تمام کسانی که برای حج امسال در کاروانها ثبت نام و مابهالتفاوت قیمت خود را واریز کردهاند، بدون استثنا به حج مشرف میشوند و 20 درصد کاهش شامل آنها نمیشود.
به گزارش خبرنگار سرویس حج و زیارت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حجتالاسلام والمسلمین سیداحمد موسوی در تشریح چگونگی عملیات حج امسال با توجه به درخواست عربستان برای کاهش 20 درصد از سهمیهی کشورهای اسلامی، یادآوری کرد: کشورهای متعددی برای افزایش سهمیه در سالهای گذشته درخواست میدادند. بنابراین عربستان مجبور شد ظرفیت مسجدالحرام و مسجدالنبی افزایش دهد؛ اما این کشور گمان میکرد تا رسیدن موسم حج، توسعه پایان یابد، برای همین ما در قراردادهای خود دنبال افزایش ظرفیت بودیم؛ ولی در ماه شعبان (حدود یکماه پیش) هنگامی که به این کشور سفر کردم، پیشبینی میکردم که تا آن زمان کار تمام نشود.
در سهمیهی حج امسال ریزش نداریم
موسوی اظهار کرد: با توجه به این شرایط، در ثبت نام حجاج در کاروانها احتیاط کردیم، در حالی که فشارهای زیادی وارد میشد و بعضیها هم استقبال نکردن مردم را به گرانی ربط میدادند. ثبت نامها وقتی به حد مورد نیاز رسید، سیستم را بستیم. در همین حال، عربستان به تمام کشورها نامه داد که 20 درصد از سهمیهی امسال را کم کنید.
وی گفت: اگر ما روی 75هزار یا 80هزار نفر سهمیه، ثبت نامها را انجام میدادیم در این شرایط با کاهش 20 درصد، 60هزار نفر زائر داشتیم و باید حالا به آن 15هزار نفری که ثبت نام کرده و پول داده بودند، میگفتیم نمیتوانید بروید و این معضلی برای مسوولان و نمایندگان مجلس میشد.
او افزود: ما طوری ثبت نامها را امسال انجام دادیم که هیچ ریزشی نداشته باشیم.
مشاور رییسجمهور یادآوری کرد: براساس مذاکرات صورتگرفته و توافق با وزارت حج عربستان، سهمیهی حج امسال ایران از 75هزار نفر به 79هزار و 409 نفر رسید که اگر آن 20 درصد درخواستشده را هم از سهمیهی امسال کم کنیم، به 63هزار و 900 نفر میرسیم که با توجه به کاهش جمعیت اعضای ستادی حج، امسال چهارهزار زائر بیشتر از سال قبل به عربستان اعزام میکنیم.
اشخاص بیمار اگر میتوانند امسال به حج نروند
رییس سازمان حج و زیارت در عین حال از افراد بیمار خواست تا اگر میتوانند امسال از سفر حج صرف نظر کنند، چراکه طرح توسعه در مسجدالاحرام سبب سختی در انجام اعمال میشود، البته آنها مطمئن باشند سهمیهشان برای سال آینده محفوظ است.
او سپس با اشاره به اینکه امسال با توجه به تغییر سهمیهها سهبار برای عملیات حج برنامهریزی شده است، گفت: اولینبار ما روی 75هزار نفر چینش کاروانها و بستن قرارداد با هتلها و شرکتهای حمل و نقل را انجام دادیم . بعد از مذاکره با عربستان روی 80هزار نفر برنامهریزی کردیم، کار که تمام شد، نامهی کاهش سهمیه آمد و ما دوباره برنامهریزی کردیم که در روزهای آینده به پایان میرسد.
وی ادامه داد: سایر کشورها بهخاطر خسارت سنگینی که متحمل میشدند، به این درخواست عربستان اعتراض کردند؛ ولی ما بیش از 14 هتل را بدون آنکه یک ریال به صاحبان آنها بدهیم، فسخ قرارداد کردیم. با برخی هتلها هم صحبت کردیم که اگر نخواهند قراردادشان را فسخ کنند، باید 20 درصد در قیمت کاهش دهند.
رییس سازمان حج و زیارت در ادامهی سخنانش که از برنامهی گفتوگوی ویژهی خبری تلویزیون پخش میشد، دربارهی هزینهی حج امسال، اظهار کرد: دو پارامتر خرید خدمات و ارز، قیمت حج را تعیین میکند، ما نهایت تلاش خود را به کار بردیم تا قیمتها را پایین آوریم. شمارهی حسابی را هم برای زوار در نظر گرفتیم تا هرچه کم شد به این شماره حساب واریز شود.
او یادآوری کرد: در بخش حمل و نقل درون و برون شهری، مشاعر، بار و اسکان، هزینهها مانند سال گذشته تثبیت شد؛ ولی آنچه قیمت حج امسال را تحت تأثیر قرار داد، اختصاص ارز مبادلاتی به جای ارز مرجع بود.
حذف 160میلیارد تومان هزینهی اضافی حج
وی در ادامه گفت: به عربستان فشار آوردیم و از قیمت بلیت هواپیماهای سعودی 80 دلار و از هواپیماهای داخلی 20هزار تومان کم کردیم. سالهای قبل برای نیروهای ستادی، لباس میخریدیم که حذف شد. بودجهی استانها را کم کردیم و در بخش خدمات تا جایی که امکان داشت، انقباضی عمل کردیم. بنابراین 160میلیارد تومان کاهش هزینه داشتیم که از کیسهی زوار بود.
او همچنین دربارهی آموزش حج توضیح داد: ما نظارت دقیقی روی این مسأله داریم و دلیلی برای فرستادن افراد ناتوان نداریم. بعضیها میگویند، بیست سی سال است که به حج رفتهایم، کافی است دیگر، باید راه برای جوانترها باز شود. ما امسال حتا مدرک لیسانس را به شاخصها اضافه کردیم و 80 درصد از افراد توانمند متقاضی را جذب کردیم.
اصلاح سود سپردهی حج و عمره در بانکها
موسوی دربارهی بانک و هواپیمای حج نیز گفت: موضوعی که ما را بیشتر زیر سوال میبرد، سپردههای مردم است که در اختیار بانکها است. در جلسهی مشترک با روسای بانک مرکزی، ملی و ملت درخواست کردیم بیشتر اطلاعرسانی کنند، چون مسوولیت مستقیم نگهداری سپردههای مردم را دارند. براساس این مذاکرات درصد سود این سپردهها که خطاهایی در آن صورت گرفته بود، اصلاح شد.
رییس سازمان حج و زیارت بیان کرد: دو طرح هواپیمایی و بانک حج آماده شده، ولی بهخاطر مشکلات ارزی در داخل کشور، حرکت کند شده است.
او همچنین دربارهی شروع دوبارهی ثبت نامها برای حج تمتع و عمره بدون آنکه پاسخ مشخصی بدهد، به طرح توسعه در مکه و مدینه و تأثیر آن در افزایش سهمیهها اشاره و اظهار کرد: عربستان به خواست کشورها برای افزایش سهمیه، چنین کاری را انجام داده است. بنابراین با افزایش ظرفیت حتما سهمیهی کشورها هم افزایش مییابد.
برای فروش فیشهای حج و عمره مسأله درست نکنیم
موسوی دربارهی خرید و فروش غیرمجاز فیش حج و عمره، گفت: شاید گاهی حساسیت به این موضوع به داغ شدن بازار آن دامن میزند، بهعنوان شخصی که مدرک دکتری حقوق دارد، مدعی شدهام که طبق آنچه در «زهر فیش» نوشته شده و حق شخص است باید عمل شود و بیش از آن، شرایطی قائل نشویم. در آنجا انتقال فیش حتی فیش حج تمتع به وابستگان درجهی یک با اجازه و نامهی سازمان حج منعی ندارد.
وی ادامه داد: در حال حاضر یکمیلیون و 400هزار نفر در نوبت حج تمتع و حدود هشتمیلیون نفر در نوبت عمره هستند. در عین حال، اشخاصی هم که پول دارند، راه برایشان بسته است. حالا برخی افراد به هر دلیلی میخواهند فیش خود را بفروشند. اگر سیاستهای سازمان اجازه میدهد چرا این کار اتفاق نیفتد.
او تأکید کرد: روزنههایی که شرع و اسلام باز کرده است، نبندیم و آنقدر مسأله درست نکنیم که کار خلاف شرع و قانون صورت گیرد. سیاست سازمان حج در قبال فروش فیش همان سیاست مدیران قبلی است.
11 درصد ظرفیت عمره، سهمیهی غیرمجاز است
رییس سازمان حج و زیارت در ادامهی این گفتوگو دربارهی سهمیههای غیرمجاز عمره نیز توضیح داد: وقتی به این سازمان آمدم، گفتند ششمیلیون نفر در نوبت عمره هستند، بعد هم گفتند هشتمیلیون نفر در نوبت هستند. در این میان، متوجه سهمیهها که تعداد آنها هم بالا است و شاید 11 درصد از ظرفیت را شامل میشود، شدم. بعضی از این سهمیهها مصوبهی شورای عالی حج و بعضی خارج از این مصوبات بودند.
او ادامه داد: خواستیم سهمیههای غیرمجاز را حذف کنیم که گفتند نمیشود، چون عادت شده است. مصوبهی شورای عالی حج مربوط به سهمیهی خانوادههای شهدا، آزادگان، دانشجویان، طلاب و ... میشود؛ ولی تعداد سهمیههای خارج از این مصوبه کم نبود. در ذهنم این بود که اگر 60 درصد این طرح در سال اول اجرا شود، خیلی خوب است؛ ولی حالا این سهمیهها به سفر رسیده است و همین مسأله باعث شد خیلی از مردم امسال به عمره مشرف شوند.
مشاور رییسجمهور یادآوری کرد: در سالهای گذشته معمول بود که 30هزار ویزا از سوی عربستان صادر نمیشد؛ اما امسال این مشکلات را در عمره نداشتیم و روند، عادی و خوب بود.
نزدیک بود راه عراق بسته شود
موسوی در بخش دیگری از سخنانش دربارهی سفر به عتبات عالیات عراق، به بحرانهایی اشاره کرد که سبب شده بود این سفر متوقف شود و گفت: طلب شرکتهای ایرانی به عراقیها بیش از 96میلیون دلار شده بود، آنها بداخلاقی و خدمات را کم میکردند، بعضی از همکاران ما هم دیگر نمیخواستند به عراق برگردند. به اینجا رسیده بودند که بهخاطر زیاد شدن طلبها راه سفر عتبات عالیات بسته شود.
وی یادآوری کرد: اکنون این طلبها به صفر رسیده است که با کمک دولت و رییسجمهور بود. ما همکاری با برخی از آن شرکتها را که با شبکههای ضد انقلاب همراه بودند نیز حذف کردیم و اعتراضها به تقدیر تبدیل شدهاند.
کاهش هزینهی سفر به عراق تا 210هزار تومان
او به خارج شدن سفر به عتبات عالیات عراق از انحصار شرکت «شمسا» اشاره و اظهار کرد: در حال حاضر چهار استان با سرمایهی شخصی وارد این رقابت شدهاند و این مسأله سبب شد شرکت شمسا هزینهی سفر عتبات عالیات عراق را 210هزار تومان کم کند و کیفیت را ارتقا دهد.
موسوی سپس از تغییر ساختار در سازمان حج و زیارت و ایجاد معاونتی برای عتبات عالیات بهمنظور توجه بیشتر به این موضوع خبر داد.
او همچنین خبر تعطیلی 15 روزهی اعزام به عراق را بهدلیل آغاز بازسازی و رفع نقایص در هتلهای مورد استفاده زائران اعلام کرد.
انتهای پیام
نظرات