• دوشنبه / ۱۶ بهمن ۱۳۹۱ / ۱۰:۲۹
  • دسته‌بندی: دین و اندیشه
  • کد خبر: 91111609519

گفت‌وگوی ایسنا با یک نابغه 15 ساله قرآنی

گفت‌وگوی ایسنا با یک نابغه 15 ساله قرآنی

امروز نام محمدمهدی حق‌گویان برای جامعه قرآنی و حتی بسیاری از مردم قرآن دوست نامی آشناست. حافظ کل قرآن کریم که به 62 روش قرآن را حفظ کرده و امروز در 15 سالگی دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه تهران است و تسلط کافی بر تفسیر و معانی قرآن دارد.

امروز نام محمدمهدی حق‌گویان برای جامعه قرآنی و حتی بسیاری از مردم قرآن دوست نامی آشناست. حافظ کل قرآن کریم که به 62 روش قرآن را حفظ کرده و امروز در 15 سالگی دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه تهران است و تسلط کافی بر تفسیر و معانی قرآن دارد.

این نابغه و حافظ کل قرآن کریم در گفت‌وگو با خبرنگار دین و اندیشه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، درباره شروع حفظ قرآن کریم و زندگی خود چنین گفت: متولد تهران هستم و از سن هشت سالگی شروع به حفظ قرآن کردم که در مدت دو سال کل قرآن را به لطف خداوند در آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) حفظ کردم و از 10 سالگی تاکنون به مفاهیم، معانی و تفسیر قرآن پرداختم و اکنون دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه تهران در رشته علوم قرآن و حدیث هستم.

حق‌گویان با بیان این‌که «برای اولین بار در جهان اسلام به 62 روش قرآن کریم را حفظ کرده‌ام» افزود: به نظر من حافظ قرآن وظیفه سنگین‌تری نسبت به سایر افراد دارد. اگر کسی قرآن را بدون تدبر حفظ کند مطمئنا یکسری رذائل اخلاقی سراغ او می‌آید زیرا نفس حفظ قرآن کاری نمی‌کند بلکه آن عمل به قرآن است که کارساز می‌شود و باعث می‌شود یک قاری یا حافظ قرآن دروغ نگوید، غیبت نکند، حسادت و تکبر و ... نداشته باشد و این تقوا به واسطه تدبر در قرآن به وجود می‌آید.

وی در پاسخ به این سوال که برگزاری رقابت‌های قرآنی چقدر می‌تواند در اخلاق و منش یک قاری و حافظ قرآن تاثیرگذار باشد؟ گفت:‌ در ارتباط با قرآن کریم سه دسته افراد داریم یک عده به حفظ قرآن اکتفا می‌کنند و تنها حفظ را اصل می‌دانند، گروه دیگری هستند که توقع دارند در قرآن تدبر کنند و آن را بفهمند، اما بدون حفظ قرآن به آن عمل کنند و گروه سوم هم کسانی هستند که قرآن را حفظ می‌کنند و آن را مقدمه‌ای برای تدبر و فهم و عمل به قرآن می‌دانند.

این نابغه و حافظ کل قرآن کریم ادامه داد: بنابراین باید حفظ قرآن مقدمه‌ای برای تدبر و فهم آیات الهی و عمل به آموزه‌های قرآنی باشد به طوری که خود قرآن هم از ما تدبر را خواسته است و این تدبر به وسیله حفظ آیات نورانی الهی محقق می‌شود.

حق‌گویان با بیان این‌که «اگر کسی قرآن را با این هدف حفظ کند، بفهمد و عمل کند در دنیا و آخرت سعادتمند می‌شود» تصریح کرد: کسی که در قرآن تدبر می‌کند قفل‌های دلش باز می‌شود و راه سعادت را پیدا می‌کند.

وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این‌که "در سایه انس با قرآن چه رذائل اخلاقی از انسان دور می‌شود؟" گفت: به نظر من وظیفه حافظ قرآن سنگین‌تر است، زیرا وقتی اسم خود را حافظ قرآن می‌گذاریم ممکن است یکسری رذائل اخلاقی سراغ ما بیاید به عنوان مثال کسانی که امیر مومنان را می‌شناختند و بعد ایشان را به شهادت رساندند خود حافظ قرآن بودند و از شدت سجده و عبادت پیشانی و زانوهایشان پینه بسته بود، بنابراین اگر کسی حفظ تدبری نداشته باشد مطمئنا یکسری رذائل اخلاقی سراغ او می‌آید، اما آنچه انسان را از گناه باز می‌دارد تقواست که به واسطه تدبر در آیات الهی به وجود می‌آید.

این حافظ کل قرآن کریم افزود: در صدر اسلام خیلی‌ها حافظ کل قرآن بودند، اما همه مرتد شدند جز سه نفر که کنار رسول خدا (ص) باقی ماندند پس اثرگذاری قرآن و دوری از رذائل به واسطه تقواست که حفظ همراه با تدبر در قرآن به تقوای انسان کمک می‌کند.

حق‌گویان با تاکید بر این‌که «قرآن کریم سراسر نور است و اگر کسی با نور مانوس شود مطمئنا از اشاعات آن نور به او هم می‌رسد» اظهار کرد: اگر کسی با قرآن مانوس شد و به گفته‌های آن عمل کرد مطمئنا خداوند برکات خود را بر آن شخص نازل می‌کند و من این آثار و برکات را به شخصه در زندگی، درس و حافظه‌ام دیده‌ام.

وی در بخش دیگری از گفت‌وگوی خود با ایسنا با اشاره به برخی از شاخص‌ترین و برجسته‌ترین روش‌هایی که او در حفظ قرآن کریم ابداع کرده است، گفت: ابتدا باید بگویم شاید برخی این فکر را بکنند که حفظ قرآن با این روش‌ها به چه درد می‌خورد؟ من هم می‌گویم شاید به درد نخورد اما این نبوغ و لطفی است که خداوند به من داشته و باز تاکید می‌کنم همه اینها مقدمه‌ای است که ما در قرآن تدبر کنیم.

این نابغه قرآنی در توضیح این روش‌ها ادامه داد: یکی از روش‌ها این است که من کلمه به کلمه و یا آیه به آیه قرآن را بالعکس می‌خوانم مثلا آیه 50، 49، 48، 47 و ... یا کلمه به کلمه مثل این‌که آیه "غیرالمغضوب علیهم ولا الضالین" را به صورت "الضالین لا و علیهم المغضوب غیر" می‌خوانم.

حق‌گویان افزود: روش دیگر به این شکل است که شما یک صفحه را انتخاب می‌کنید و بعد می‌گویید مثلا 270 صفحه قبل و بعد آن را بخوانم یا اینکه یک صفحه را انتخاب می‌کنید بعد می‌پرسید 300 صفحه بعد آن کلمه آخر یا آیه آخر آن صفحه چیست؟

وی خاطرنشان کرد: روش دیگر روش پروانه‌ای است مثلا اول کلمه صفحه 53 و 54، اولین کلمه صفحه 51 و 56، اولین کلمه صفحه 49 و 58، 47 و 60 را می‌خوانم.

این حافظ کل قرآن کریم در توضیح روش دیگر که آن را به صورت کلمه به کلمه در هر صفحه می‌خواند، گفت: در این روش آخرین کلمه هر سوره یا آخرین آیه هر سوره را از اول قرآن تا آخر یا از آخر تا اول می‌خوانم.

حق‌گویان همچنین با اشاره به این‌که «به لطف خداوند به تفاسیر و معانی آیات نیز مسلط هستم» گفت: همه این روش‌ها را خودم یاد گرفتم و خیلی از آنها ابداعی است. همچنین مقام‌های مختلفی در مسابقات متعدد به دست آوردم که رتبه اول مسابقات بین‌المللی سال 91 بوده و امسال نیز در بخش شکوفه‌ها یعنی زیر 16 سال در مسابقات سراسری قرآن کریم شرکت کردم.

این نوجوان 15 ساله قرآنی در پاسخ به این سوال که چه توصیه‌ای برای هم و سن سالان خود دارید، گفت: توصیه من این است که حفظ قرآن خیلی خوب است، اما باید توجه کنیم که حفظ بدون عمل به قرآن به درد نمی‌خورد و عمل به قرآن بدون حفظ هم مثمرثمر نخواهد بود زیرا حفظ قرآن کمک می‌کند تا بهتر و راحت‌تر به آن عمل کنیم.

وی یادآور شد: اگر تنها حافظ باشیم و به قرآن عمل نکنیم افرادی مثل ابن‌ملجم و امثال آنها می‌شویم که حافظ قرآن بودند و در حال سجده اما بصیرت نداشتند. باید سعی کنیم به واسطه قرآن بصیرت را در خود ایجاد کنیم که قرآن منبع خوب و یک غذای آماده است که با عمل به آن می‌توانیم سعادتمند شویم.

حق‌گویان در پایان درباره ثبت نبوغ و ابداعات خود در بنیاد ملی نخبگان گفت: برای ثبت روش‌های ابداعی و نبوغ خود بنا دارم که در بنیاد ملی نخبگان نسبت به این کار اقدام کنم.

حقگویان

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha