يك استاد دانشگاه گفت: اگر انساني از اخلاق و باور خالي باشد، از حيات معقول و حيات انساني برخوردار نيست اگرچه ممكن است حيات نباتي و يا حيات حيواني داشته باشد.
حجتالاسلام مرتضي واعظ جوادي در گفتوگو با خبرنگار دين و انديشه خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اينكه «خداي عالم انسان را با ويژگيهايي تعريف ميكند كه سرآمد آن ويژگيها اعتقاد و اخلاق است» اظهار كرد: اخلاق حد فاصل بين انسان و حيوان است و اگر كسي ويژگي اخلاقي را در خود تامين نسازد از مرز انسانيت به مرز حيوانيت ساقط خواهد شد.
وي ادامه داد: اخلاق كه جمع خلق است ناظر بر ملكات نفساني و ويژگيهايي است كه در حوزه نفس انساني صادر ميشود همانطوري كه معارف و اعتقادات در حوزه عقل و قلب شكل ميگيرد و عمل هم در حوزه بدن و جوارح اخلاق در حوزه نفس انساني نقش ميبندد.
اين استاد دانشگاه گفت: ممكن است انسان كار خوبي انجام بدهد اما اگر اين عمل ريشه در اخلاق نداشته باشد و در حوزه نفس انساني اين ويژگي از ابتدا آغاز نشده باشد آن عمل نفساني است.
واعظ جوادي خاطرنشان كرد: اگر اخلاق انسان حسنه و نيكو بود عمل صالح و شايسته از او صادر ميشود و اگر اخلاق غيرحسنه بود چيزي كه از او صادر ميشود عبارت است از عمل ناشايست. بنابراين جامعه اخلاقي آن جامعهاي است كه نهادهاي اصلي آن به اوصاف و ملكات متصل شود.
وي گفت: متخلق به اخلاق به آن انساني گفته ميشود كه اخلاق در درون نفس او راسخ شده باشد و به ملكوت وجودي او راه پيدا كرده و در ملك هستي ظاهر ميشود.
اين استاد دانشگاه عنوان كرد: اخلاق در هر بعدي از ابعاد انساني چه در شغل و شئونات اخلاقي خود را نشان ميدهد و بايد همواره اخلاق ديني توليد شود و بر اساس اخلاق، هر فردي كه در هر مقام و پستي است بايد اخلاق تخصصي خود را داشته باشد.
وي افزود: سخن حكيمانه و فقيهانه گفتن، شرح صدر داشتن، تحمل سخنان ديگران و آرام صحبت كردن با ديگران اينها ابزارهاي اخلاقي است كه سياستمداران و مسوولان بايد داشته باشند.
واعظ جوادي گفت: اخلاق در جامعه ما اهميت زيادي دارد و جامعهاي كه اخلاق داشته باشد راحتتر ميتواند از سختيها عبور كند و اگر اخلاق نداشته باشد هنگام تنگنا و فشار خيلي از اصول اخلاقي را زير پا ميگذارد، اگر جامعهاي را به رفتار و كردار و گفتار نيك دعوت كنيم براي آن است كه خود را به حيات معقول برسانيم و بتوانيم شان انسانيت را به درگاه الهي نزديك كنيم.
اين استاد دانشگاه در پايان با اشاره به سخن پيامبر اكرم (ص) گفت: طبق سخن پيامبر (ص) شبيهترين مردم به پيامبر كسي است كه رفتار نرم و آرام داشته و خوش اخلاق باشد و خشم خود را بپوشاند و از گناهان ديگران چشمپوشي كند و ما بايد در جامعه اهل عفو و بخشش باشيم و جانب حق را بگيريم و اخلاق را در حوزه انفاق رعايت كنيم.
انتهاي پيام
نظرات