پژوهشگران دانشكده مهندسي هستهيي و فيزيك دانشگاه صنعتي اميركبير موفق به طراحي و ساخت نوعي حسگر گاز بر اساس فناوري نانولولههاي اكسيد روي شدند.
به گزارش سرويس پژوهشي ايسنا، مسعود مهرابيان، دانشجوي دوره دكتري و پژوهشگر طرح با اشاره به واردات حسگرهاي گاز به كشور گفت: اساس اين حسگرها بر پايه فيلمهاي حس كننده گاز يعني سطوح پليمري است كه روي آنها با مواد شيميايي حساس پوشانده شده است. در اين طرح از فناوري نانو با حساسيت بالاتر استفاده شده و دانش فني ساخت نيز به دست آمده است.
وي، روش ساخت اين نوع حسگر را رشد نانوميلههاي «اكسيد روي» بر روي زيرلايه شيشه در دماهاي مختلف و تشكيل كريستالهاي اين ماده عنوان و خاطرنشان كرد: روي اين كريستالها لايهاي از طلا يا نقره پوشش داده شد و براي بررسي ميزان تشخيص گازهاي مختلف مورد بررسي قرار گرفت.
مهرابيان، دقت اين حسگر را حدود 50 پيپيام در زمان پنج ثانيه ذكر كرد و گفت: از اين وسيله براي تشخيص نشتي گاز در منازل و خودروها، آشكارسازي گاز دياكسيد نيتروژن براي مينيابي و همچنين نشان دادن ميزان پرتو فرابنفش در محيط كه ميزان زياد آن ميتواند براي چشم و پوست خطرناك باشد، استفاده كرد.
پژوهشگر طرح، دستيابي به فناوري ساخت، ارزاني توليد و دقت بالاتر در مقايسه با نمونههاي تجاري موجود در بازار را از برتريهاي حسگر نانوميلههاي اكسيد روي ذكر كرد و افزود: در سامانه طراحي شده، نوع گاز قابل تشخيص بر مبناي ميزان حرارت حسگر تعيين ميشود به اين صورت كه حسگر روي سطح گرم كنندهاي قرار ميگيرد كه بر اساس نوع گاز مورد نياز براي آشكارسازي، دماي معيني را به حسگر اعمال ميكند.
مهرابيان تصريح كرد: جريان عبوري از حسگر اندازهگيري و ميزان تغيير آن نشان دهنده وجود گاز و غلظت آن است.
از اين طرح، چهار مقاله علمي و دو اختراع نيز حاصل شده است.
انتهاي پيام
نظرات