يك راهنماي تورهاي طبيعت: تخريب جوامع محلي با سفرهاي غيراصولي به فاجعه رسيده است
يك راهنماي تورهاي طبيعت گفت: تخريب فرهنگ و زندگي اجتماعي جوامع محلي در ايران به دنبال انجام سفرهاي غيراصولي به مرحلهي فاجعه رسيده است.
محمد منتظر در گفتوگو با خبرنگار بخش گردشگري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دربارهي تاثير سفر بر جوامع محلي و فرهنگ آنها، اظهار كرد: سفرهايي كه در ايران انجام ميشود نه تنها تعامل و ارتباطي ميان فرهنگها برقرار نميكند، بلكه به تخريب جوامع محلي منجر ميشود، به ويژه سفرهايي كه از سوي جوامع شهري و با فرهنگهاي متفاوت صورت ميگيرد.
او ادامه داد: معمولا در اين سفرها هيچ توجهي به نيازهاي جامعهي محلي نميشود و بيشتر آژانسهايي كه اين تورها را برگزار ميكنند به فكر منافع خود هستند و تورهايشان را با توجه به نياز مشتري و بدون در نظر گرفتن خواستههاي جامعه محلي طراحي ميكنند كه اين مساله سبب تضاد ميشود.
وي افزود: اگرچه گاهي تورهاي خوبي هم براي آشنايي با جوامع و فرهنگهاي محلي برگزار ميشوند كه اثرگذاري مثبتي دارند؛ ولي تعداد اين تورها خيلي اندك است.
اين عضو جامعهي راهنمايان ايرانگردي و جهانگردي گفت: متاسفانه راهنمايان تور اطلاعات زيادي دربارهي جوامع و فرهنگهاي محلي و نيازهاي آنها ندارند و به خواستههاي مردم بومي توجه زيادي نميكنند. برخي مسافران هم كه به انگيزهي شادي كردن در تورهاي روستايي و طبيعت شركت ميكنند، معمولا رفتار و پوشش متناسب با فرهنگ جامعه محلي را ندارند كه اين خود تضاد ايجاد ميكند و سبب تخريب جامعهي محلي ميشود، مثلا در منطقهي شهرستانك در اطراف تهران، مردم روستا ديگر اجازه نميدهند مسافران به اين منطقه وارد شوند، چون فرهنگ آنها را خراب كردهاند و حتا در برخي مواقع به مرحلهي بحران رساندهاند.
او دليل اين اتفاقها را نبود نظارت سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري بر آژانسهايي كه حتا گاهي شعارهاي زيبا براي حفاظت از طبيعت و محيط زيست ميدهند، دانست و گفت: براي رفع اين معضل لازم است، بخشهاي مختلف از جامعهي محلي تا گردشگر آموزش داده شوند؛ ولي پيش از همه لازم است سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري بخش نظارت را به ويژه بر تورهاي غير مجاز تقويت كند.
منتظر افزود: در حال حاضر مؤسسههاي آموزشي گردشگري مانند قارچ در حال رشد هستند و با وجود آنكه مجوز تور ندارند؛ ولي خيلي راحت تور برگزار ميكنند، بي آن كه حتا در مقابل كارهايي كه ميكنند، بازخواست شوند.
اين راهنماي اكوتوريسم ادامه داد: يكي ديگر از عوامل مخرب جامعهي محلي، تبليغ بيرويه در برنامههاي تلويزيوني است كه مدام مردم را تشويق ميكنند به روستاها و طبيعت سفر كنند، بدون آن كه اصلا سطح گنجايش آن مناطق و حتا نوع فرهنگ آنها را در نظر بگيرند، براي همين ما شاهد تخريب سريع مناطق روستايي و طبيعي هستيم، مثل آن چه در مناطق اطراف تهران مانند امامه، لالان، آهار و شكراب اتفاق افتاده است.
او با بيان اينكه تاثير سفر مردم بر جوامع محلي از مرحلهي تخريب فراتر رفته و به مرحله فاجعه رسيده است، اظهار كرد: وقتي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري نظارت نكند اين وضع پيش ميآيد. تنگهواشي روزگاري يكي از مناطق بسيار زيباي تهران به شمار ميآمد كه حالا طبيعت آن منفجر شده و چيزي از آن زيبايي باقي نمانده است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات