طرح تشكيل سازمان سينمايي كشور از اواخر سال گذشته مطرح شد و سرانجام امسال در تير ماه تشكيل سازمان سينمايي مصوب شد و چهار روز بعد نيز اين مصوبه براي اجرا، توسط رئيس جمهور ابلاغ شد.
به گزارش خبرنگار بخش سينمايي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، از دي ماه سال قبل كه طرح تشكيل سازمان سينمايي كشور به جاي معاونت سينمايي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي مطرح شد، سينماگران ارزيابيهاي خود را از اين سازمان ارائه دادند.
اواخر دي ماه سال گذشته خبر رسيد در جلسه شوراي عالي اداري به رياست معاون اول رييس جمهور؛ «طرح تشكيل سازمان سينمايي مورد بحث و بررسي قرار گرفت و پس از جمع بندي پيشنهادات و موضوعات مربوطه در خصوص آن تصميم گيري شد و به تصويب رسيد. »
علياكبري:
تشكيل سازمان سينمايي به نفع سينماست
محسن علياكبري در همان مقطع به عنوان يكي از اعضاء شوراي عالي سينما در گفتوگو با ايسنا با اشاره به اينكه تبديل معاونت به سازمان باعث گسترش دايره اختيارات ميشود، مطرح كرد: اكنون پنج هزار نفر در رشتههاي مختلف سينمايي فعال هستند كه به عبارتي ميتوان گفت كه پنج هزار خانوار از راه سينما امرار معاش ميكنند و همين موضوع موجب ميشود كه سينما مورد اهميت و توجه بيشتري قرار بگيرد و در اين راستا تبديل معاونت به يك سازمان سينمايي ميتواند باعث گسترش دايره اختيارات اين بخش شود.
وي در ارزيابي خود از تبديل معاونت سينمايي به يك سازمان اظهار كرد: شك نداشته باشيد كه اين موضوع به نفع سينما خواهد بود، چرا كه به هر حال يك سازمان از امكانات بيشتري برخوردار خواهد بود و ارتباط مستقيمتري با مقامات عالي كشور خواهد داشت و شايد اين استقلال كمك كند كه نتايج بهتري در سينما داشته باشيم.
اسعديان:
صرف تغيير نام باعث ارتقاء نميشود
اما همايون اسعديان ـتهيهكننده و كارگردان سينماـ نيز پس از انتشار اخباري درباره ايده تشكيل اين سازمان اواخر سال گذشته گفت:صرف تغيير نام باعث ارتقاء سينما نميشود، علاوه بر اين دلايلي كه براي اين تغيير عنوان شده براي شخص من قانع كننده نيست، ضمن اينكه فكر ميكنم ما در سينما بيش از تغيير ساختمان و نام، نياز به تغيير نگاه و رويه داريم.
وي ادامه داد: به هر حال انجام چنين اموري نيازمند طي مقدماتي چون بهرهگيري از ساختماني مجزا، داشتن چارت مشخص، بودجه جداگانه و بسياري موارد ديگر است و با توجه به تمام اين موارد براي شخص من بسيار سوال برانگيز است كه چطور قرار است اين همه اتفاق در مدت كوتاه بيفتد؟!
محمدي:
نميدانم چرا اطلاعرساني بيشتري نميشود
منوچهر محمدي يكي از تهيهكنندگان سينما هم در همان مقطع دي ماه سال گذشته مطرح كرد: خبر تصويب سازمان سينمايي به جاي معاونت سينمايي، مانند ساير خبرهايي كه اين روزها ميشنويم بدون هيچ پيشزمينهاي مطرح شد و در ارائهي آن تنها به يك خبر كلي بسنده شد كه اين مساله نشانهاي از برخوردهاي شتابزده در عرصهي فرهنگ است.
وي همچنين با بيان اينكه به نظر ميرسد اكنون ظرفيت بهرهمندي از يك سازمان مستقل در سينماي ايران وجود دارد، عنوان كرد: با توجه به نقش مهم اين سازمان به شخصه دليل خست مديران در زمينهي اطلاعرساني را درك نميكنم و نميدانم چرا دربارهي موضوعي به اين مهمي اطلاعرساني بيشتر نميشود؟!
وزير ارشاد:
سازمان سينمايي،ارتقاء جايگاه است
پس از چند روز و پيش از آغاز جشنواره فيلم فجر، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در برنامه «هفت» حاضر شده و توضيحاتي را درباره سازمان سينمايي داد.
حسيني با بيان اينكه «تشكيل سازمان سينمايي باعث ميشود بتوانيم گامهاي بيشتر و بهتري را برداريم و در عرصه بين المللي رقابت كنيم» بيان كرد: «وقتي كه معاونت به سازمان تبديل ميشود به نوعي ارتقاء جايگاه خواهد داشت و امكانات اختصاصي آن هم مشخص خواهد شد. در بحث تعاملاتي كه اين سازمان در عرصه بينالملل و داخلي دارد اهتمام بيشتري به مسئله سينما خواهد داشت. اين سازمان به عنوان يك شخصيت حقوقي مورد توجه و اعتبارت بيشتري هم به آن اختصاص مييابد. درحال حاضر بيش از 50 ميليارد تومان به سينما اختصاص نمييابد، درحالي كه توانمنديها و انتظارات بيش از گذشته است.»
عسگرپور:
بايد سازمان سينمايي تشكيل شود نه يك سازمان دولتي
در ادامه اظهارنظرها درباره سازمان سينمايي توسط سينماگران، محمد مهدي عسگرپور ـ مديرعامل خانه سينما ـ در نشست خبري خود با بيان اينكه «بايد سازماني سينمايي تشكيل شود نه يك سازمان دولتي» گفت: «زماني كه مشكلات زيادي در سينما وجود دارد اگر ما مشكلات را حل نكرده باشيم به نظر ميرسد كه بايد تغيير حالت بدهيم و همينطور كه اكنون هم ميبينيم، ميگويند تمام مشكلات دنيا به واسطهي تشكيل اين سازمان قابل حل خواهد بود و به اين ترتيب ما بايد بايستيم و ببينيم كه با اين تفاسير با تشكيل اين سازمان چه اتفاقي ميافتد. به هر حال آنچه مهم است، بايد سازماني تشكيل شود كه سينمايي باشد نه يك سازمان دولتي.»
وزارت ارشاد موظف شد نمودار سازماني بدهد
به گزارش ايسنا،بالاخره پس از گذشت، بيش از 5 ماه در جلسه سوم شوراي عالي سينما كه در تيرماه سال جاري برگزار شد، تشكيل سازمان سينمايي به تصويب رسيد و چهار روز بعد با ابلاغ رئيس جمهور؛ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي موظف شد «طي مدت سه ماه نمودار سازماني و تشکيلات تفصيلي سازمان مشتمل بر اهداف، وظايف، تعداد و عناوين پستهاي سازماني را تهيه و براي تاييد به معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني رئيس جمهور ارايه کند.»
همچنين بر اساس اين ابلاغ، «سازمان مذکور زير نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي فعاليت خواهد کرد و رديف بودجه آن به صورت مستقل در لايحه بودجه سنواتي کل کشور پيشبيني ميشود.»
پس از آنكه تشكيل سازمان سينمايي براي همه سينماگران قطعي شد، اظهارنظرها نيز شكل جديتري به خود گرفت.
تسليمي:
جزييات سازمان سينمايي منتشر شود
سيروس تسليمي ـتهيهكننده و فيلمنامه نويسـ درباره سازمان سينمايي معتقد است: اگر جزئيات تشكيل سازمان سينمايي كشور منتشر شود، سينماگران و مطبوعات ميتوانند نظرات كارشناسي بسيار خوبي داشته باشند.
وي ادامه داد: اساسنامه سازمان سينمايي هنوز منتشر نشده كه بتوانيم در مورد آن صحبت كنيم. حتي ما نميدانيم كه اين سازمان قرار است زير نظر چه ارگاني فعاليت كند. اما در مجموع سازمان خيلي قويتر از معاونت خواهد بود. به عنوان مثال اگر معاونت بخواهد خط مشي را پيگيري كند، ممكن است در ردههاي مختلف با آن مخالفت شود اما سازمان قدرت بيشتري دارد. البته ميزان قدرت سازمان سينمايي به چارت آن نيز بستگي دارد.
اين تهيهكننده سينما با بيان اينكه بهتر است جزئيات فعاليتهاي سازمان سينمايي قبل از تشكيل آن منتشر شود، گفت: بهتر است رئوس مطالب پيرامون سازمان سينمايي قبل از تشكيل آن مطبوعاتي شود تا بتوان آن را نقد و بررسي كرد. اگر اين كار انجام شود ممكن است مطبوعات و سينماگران بتوانند پيشنهادات بسيار خوبي ارائه دهند.
داودي:
قانوني كردن يك طرفه برخي مسائل به صلاح سينماگران نيست
اما ابوالحسن داودي تشكيل چنين سازماني را از پايه و اساس داراي مشكلات زيادي ميداند.
وي دربارهي تشکيل سازمان سينمايي کشور گفت: در شرايطي که تعاريف عام پذيرفته شدهاي در فضاي فرهنگي کشور از قوانين وجود ندارد، قانوني کردن و متعهد كردن يک طرفه برخي مسائل در قالب يک سازمان دولتي به صلاح سينماگران نيست.
اين كارگردان سينما ادامه داد: از زماني كه من مسئوليت خانه سينما را داشتم، حتي به عنوان يك سينماگر حقيقي به شدت مخالف شكل گرفتن نظام سينمايي مدون يك طرفه در شرايط آن زمان بودم. شرايطي كه تعهدات يك جانبه سينماگران، در مقابل شكل نگرفتن فرهنگ عمومي جامعه نسبت به پيچيدگيهاي عرصه فرهنگي سينما، آماده نيست.
داودي، تشکيل سازمان سينمايي را باعث ايجاد محدوديتهاي بيشتر دانست و خاطرنشان كرد: سينما عرصه فرهنگ و فرهنگ هم عرصه برداشتهاي شخصي است. زماني عرف جامعه تا حدي قوي است كه آن عرف به قانون مورد قبول همه تبديل ميشود، اما اينكه يك عده بخواهند عرفي را تعريف كرده و سايران نيز حتما از آن تبعيت كنند فايدهاي ندارد. اين مساله تنها سينماگران را تحت محدوديتهاي بيشتري قرار ميدهد. به نظر ميرسد به جاي اينكه دوستان همه توانشان را به كار ببرند تا همه چيز را در سينما انحصاري كنند بايد به فكر اين باشند كه نوعي رقابت سالم را ايجاد نمايند.
اين كارگردان سينما با اشاره به اينكه انحصار فعاليتها در دست يك ارگان باعث ايجاد كانونهاي قدرتمندي پيرامون آن سازمان ميشود، گفت: به نظر من در حال حاضر قانون هيچ مشكلي نداشته و اين عملكردهاست كه مشكل دارند. واقعا نميدانم كه چرا آقايان اصرار دارند كه همه مسائل را در سينما انحصاري كنند. همان طور كه در برخي صنوف و سازمان ها ميبينيم، انحصار سبب ميشود كه كانونهاي قدرتمندي پيرامون مباحث انحصاري شده شكل گيرد كه به هيچ وجه جالب نيست.
وزير ارشاد:
در حال تهيه مقدمات تشكيل سازمان سينمايي هستيم
به گزارش ايسنا، وزير ارشاد هم چندي قبل در برنامه «هفت» به تشريح مصوبات شوراي عالي سينما و مصوبه تشكيل سازمان سينمايي كشور پرداخت.
سيد محمد حسيني با گلايه از برخي از سينماگران كه در مورد اين سازمان و مصوبات شوراي عالي سينما ترديد ايجاد ميكنند، خاطر نشان كرد: به جاي آنكه برخي از دوستان، همكاران و اهالي سينما اظهار نظرهايي كنند كه گاهي در بعضي از افراد ترديد ايجاد ميكند ابهامات و سوالات را مطرح كنند. البته شايد مقداري از كوتاهي ما باشد كه بايد اطلاع رساني بيشتري انجام ميداديم.
وي در ادامه سخنانش با اشاره به برخي از انتقادات مطرح پيرامون تشكيل سازمان سينمايي كشور گفت: به عنوان مثال عزيزي گفته بود كه سازمان سينمايي باعث ايجاد محدوديت ميشود، اما واقعا آيا اين سازمان چه محدوديتي ميخواهد ايجاد كند؟ يا به عنوان مثال يكي از دوستان ديگر گفته بودند كه اين يارانههايي كه بحث آن در شوراي عالي سينما پيگيري شد را لازم نيست اصلا بپردازيد. اما بايد پرسيد چرا؟ اين بودجه و يارانهها كمك به رونق اقتصاد و سينماست.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در بخش ديگري از سخنانش مطرح كرد:متاسفانه گاهي اظهارنظرهايي طرح ميشود كه نشان ميدهد مصوبات شوراي عالي سينما و تشكيل سازمان سينمايي كشور هنوز براي بسياري ابهامات و سوالات زيادي دارد.به همين دليل نيز ما بايد جلساتي گذاشته و موضوعات را يك به يك طرح و در مورد آن صحبت كنيم. اما در هر صورت مصوبه تشكيل سازمان سينمايي به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي ابلاغ شده است و ما مكلف به پيگيري آن هستيم.
وي در ادامه سخنانش در پاسخ پرسشي درباره اينكه كه اولين قدمها براي تشكيل سازمان سينمايي كشور چيست و آيا از دوستاني كه نظرات مخالف تري نسبت به تيم سينمايي فعلي دارند استفاده ميشود؟ گفت: در حال حاضر در حال تهيه مقدمات تشكيل سازمان سينمايي هستيم. وزارت ارشاد و معاونت منابع انساني رياست جمهوري بايد براي چارت تشكيلاتي سازمان سينمايي كشور تصميم گيري كنند. در كل معاونت سينمايي و معاونت اداري مالي ارشاد در تعامل با معاونت منابع انساني رياست جمهوري جزئيات اين سازمان را مشخص خواهند كرد و ما از ايدههاي همه سينماگران استقبال ميكنيم.
و در ادامهي بحثها پيرامون مصوب تشكيل سازمان كشور، سيد غلامرضا موسوي ـ رييس شورايعالي تهيهكنندگان سينما ـدر ارزيابياش از تشكيل سازمان سينمايي كشور در بخشهايي از يادداشتي كه منتشر كرده بود، نوشت: «سازمان سينمايي كشور تاسيس ميشود. اما اين سازمان براساس كدام قانون شكل خواهد گرفت؟ سازماني در درون تشكيلات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي يا سازماني با داشتن بالاترين مقام اجرائي و عنوان معاون رئيس جمهور. به نظر ميرسد براساس آنچه تا كنون به طور پراكنده گفته و اعلام شده است، هدف سازمان سينمايي نوع دوم، يعني سازماني با داشتن بالاترين مقام اجرائي به عنوان معاون رئيس جمهور است. اما راهكارهاي قانوني، دومي را در كوتاه مدت دست نيافتني نشان ميدهد و شايد سازمان سينمايي در همان وزارت ارشاد بماند لااقل براي مدتي نه چندان كوتاه چرا؟ نگاهي دارم به راهكارهاي قانوني آنچه ميخواستند و آنچه خواهد بود.»
وي در اين يادداشت ادامه ميدهد: «براساس قوانين كنوني، سازمان سينمايي كشور به دو شكل ميتواند تشكيل شود:
1-سازماني در داخل تشكيلات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي كه بالاترين مقام آن بدليل سلسله مراتب اداري وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي است و بنابراين او رئيس سازمان را تعيين ميكند.
2-سازماني كه رئيس آن توسط رئيس جمهور وبه عنوان معاون رئيس جمهور فعاليت ميكند.
سازمان نوع اول- يعني در داخل تشكيلات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در حقيقت نه تنها گامي به بيش نيست- بلكه به اعتبار قوانين موجود، مرتبه كمتري از معاونت سينمايي دارد. براساس آنچه گفته ميشود، هدف تشكيل اين سازمان نيست چرا كه در بهترين شرايط بجز نام ،عملا هيچ ويژگي ديگري ندارد و كليه مكاتبات آن و در نتيجه طي كليه مراحل اداري بايد از طريق وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي باشد.
در شكل دوم: هيات وزيران بايد لايحهاي براي تشكيل سازمان سينمايي تقديم مجلس نمايد. اين لايحه ميتواند دو فوريتي، يك فوريتي يا به صورت معمول باشد. به گمان من با توجه به شرايط كنوني و لوايح و طرحهايي كه در مجلس در حال كارشناسي هستند تا به صحن علني مجلس راه يابند، لايحه تقديمي روالي معمول را پيش خواهد گرفت. يعني پس از تقديم هيات رئيسه مجلس شوراي اسلامي آن را به كميسيون فرهنگي مجلس به عنوان كميسيون اصلي و چندكميسيون ديگر به عنوان كميسيونهاي فرعي احاله خواهد داد. كميسيونها قاعدتا اين لايحه را در نوبت خواهند گذاشت و پس از رسيدن نوبت آن لايحه براي طرح كليات به صحن علني مجلس شوراي اسلامي – به هيات رئيسه مجلس ارجاع خواهد شدو هيات رئيسه نيز با توجه به اولويت لايحه و طرح هاي آماده لايحه را در نوبت خواهد گذاشت به گمان نگارنده كه از طريق مسئوليت سابقم در سرويس سياسي كيهان با چند و چون آن آشنا هستم ، حتي طرح كليات چنين لايحهاي به عمر مجلس كنوني نخواهد رسيد.»
عضو كميسيون فرهنگي مجلس:
تبديل معاونت به سازمان با كوچكشدن دولت مغاير است
اما عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي در گفتوگويي با ايسنا با بيان اينكه تبديل معاونت سينمايي به سازمان سينمايي با موضوع كوچك شدن دولت مغاير است،مطرح كرد:فكر نميكنم تفاوتي ميان معاونت يا سازمان سينمايي وجود داشته باشد آنچه اهميت دارد، جايگاه بودجه و مديريت حاكم بر معاونت سينمايي است.
سيدعلي حسيني، در خصوص تبديل معاونت سينمايي وزارت فرهنگ وارشاد اسلامي به سازمان سينمايي ارشاد مطرح كرد:آنچه در وزارتخانهها اتفاق ميافتد، اگر شرح وظايف آنها تغيير پيدا نكند و صرفا تغيير معاونتها، ساختار و تشكيلات را درپي داشته باشد، در حوزه اختيارات دولت و رييس جمهور است و اين موضوع تنها زماني درحيطه وظايف مجلس است كه شرح وظايف و ساختاري تغيير يابد.
عضو كميسيون فرهنگي مجلس خاطرنشان كرد: همچنين معاونت برنامهريزي و نظارت راهبردي رياست جمهوري ميتواند تصويب كند كه وزارتخانهاي ، معاونت داشته باشد و يا نداشته باشد.
حسيني با بيان اينكه تفاوت زيادي ميان معاونت و يا سازمان سينمايي وجود ندارد، اظهار كرد: اين در حالي است كه سازمانها و بنيادهاي وابسته به معاونت سينمايي مانند بنياد فارابي وجود دارند كه جزو سازمانهاي مستقل بوده و در عين حال از حمايت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي برخوردارند.
نماينده مردم نيشابور در مجلس اضافه كرد: معتقدم اين تبديل، كار خاصي را نميتواند انجام دهد بلكه مهم، جايگاه، بودجه و مديريت حاكم بر معاونت سينمايي است وگرنه چه سازمان باشد يا معاونت چندان فرقي نميكند.
حسيني همچنين در پاسخ به اين سوال كه آيا اين كار به مصوبه مجلس نياز دارد؟ ابراز كرد: فكر نميكنم نياز به مصوبه مجلس داشته باشد، اما اگر شرح وظايف، اهداف تغيير پيدا كند و يا مساله جديدي اضافه شود، در اين صورت حتما نياز به مصوبه مجلس دارد؛ البته اگر تغيير در ردههاي سازماني باشد، به عنوان مثال معاونتي را حذف و معاونت ديگري را به وجود آورند و يا به سازمان تبديل كنند جز مواردي است كه توسط دولت صورت ميگيرد، همچنين معاونت برنامهريزي و نظارت راهبردي رييس جمهور و يا هيات دولت، ميتوانند اين كار را تصويب كنند.
وي همچنين معتقد است: موضوعاتي از قبيل تبديل معاونت به سازمان سينمايي با بحث كوچك كردن و يا تجميع وزارتخانهها مغايرت دارد.
انتهاي پيام
نظرات