مهدي ربي: ميزان پرداختن به طنز خيلي كم شده است
مهدي ربي گفت: بايد يك خانهتكاني اساسي در نظام آموزشي ما به منظور جبران عقبافتادگيها در زمينه ادبيات و از جمله آن، طنز صورت گيرد.
اين داستاننويس در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در خوزستان، بيان كرد: با وجود پيشينه بسيار، طنز در كشورمان رشد چنداني نداشته است. در حقيقت، نوعي طنازي در ادبيات دنيا وجود دارد كه در ادبيات ما احساس نميشود. شايد بتوان علت آن را درگيري هميشگي زندگي با نيازهاي اوليه، زيست در منطقه گرم و خشك و جدي بودن همه چيز در جامعه دانست.
او افزود: در چنين فضاهاي جدي، طنازي بسيار اندك اتفاق ميافتد و اگر هم باشد، خيلي مواقع سرخوشانه نيست؛ زيرا نميتواند به صراحت بيان شود و يا اينكه در قالب لفافه عنوان و از حالت طنز خارج ميشود.
ربي خاطرنشان كرد: به نظر من، كوتاه بودن گفتوگوها، قطع شدن سريع آن و نبود تمرين صحبت كردن انسانها با يكديگر، يكي از دلايل نپرداختن به طنز است. با اين حال، معتقدم ميزان پرداختن به طنز در اين سالها نسبت به سالهاي گذشته بسيار كمتر شده است؛ حداقل در نوشتهها كه اينطور بوده؛ زيرا حس نااميدي اجتماعي در ميان انسانها افزايش يافته و باعث فرار بسياري از افراد از مشكلات شده است.
اين داستاننويس معتقد است: لازم است در نظام آموزشي ما خانهتكاني اساسي صورت گيرد كه يكي از راه حلهاي عمده آن، آموزش تخصصي بچهها از سن دبستان به يكي از زبانهاي زنده دنيا به منظور ارتباط با فرهنگ، بدون واسطههاست. اين راه حل شايد يك شروع براي جبران عقبافتادگيها باشد.
او ادامه داد: از جمله راه حلهاي زنده شدن دوباره طنز در ادبيات، خارج شدن آن از حالت جدي، خودمحوري و گفتوگو كردن انسانها با يكديگر است. در حقيقت، ارتباط ما با ساير كشورها به دلايل مختلف سياسي و اجتماعي كم بوده و علاوه بر آن، مسلط نبودن افراد به زبانهاي خارجي باعث فرورفتن هر چه بيشتر در خودمان ميشود و عامل فاصله گرفتن هرچه بيشتر از طنز است.
ربي يادآور شد: به نظر من، نسل جديد جوانان نسبت به گذشتگان بسيار طنازانهترند و راحتتر ميتوانند به احياي دوباره طنز كمك كنند. همه دوست دارند بخندند؛ هر چند كه خيلي مواقع خندههايمان به همديگر است و هنوز ياد نگرفتهايم كه به هم نخنديم.
او همچنين اظهار كرد: به نظر من، مردم ما اصلا انسانهاي غمگيني نيستند؛ چرا كه اگر زمينه پيش آيد، شادي ميكنند. آنقدر ميزان شاديهاي دستهجمعي كم شده كه تا اسم اين نوع شادي ميآيد، به ياد شادي دستهجمعي پيروزي تيم فوتبال ايران در مقابل استراليا ميافتيم كه اين نشاندهنده شاد بودن مردم و تمايل آنها به طنز است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات