معرفي پتانسيلهاي گردشگري مذهبي تهران بهعنوان مقاصد گردشگري
مديركل ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران با اشاره به وجود بيش از 300 امامزاده و بقعهي متبركه در اين استان، بر اين مسأله كه گردشگري مذهبي در ايران قدمت دارد، تأكيد كرد.
محمدابراهيم لاريجاني در گفتوگو با خبرنگار بخش حج و زيارت خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، بيان كرد: گردشگري زيارتي از گذشتههاي دور و حتا پيش از ورود دين اسلام، در ايران رواج داشته است و مردم از اديان مختلف به قصد زيارت مكانهاي مختلف مذهبي و برگزاري آداب و رسوم مذهبي سفر ميكردند.
او ادامه داد: در دورهي اسلامي نيز با توجه به موضوع اسلام و تشيع در ايران، جايگاه امني براي دوستداران ائمه ايجاد شده بود. به همين دليل، تعداد زيادي از امامزادهها به ايران كوچ كردند و اكنون شاهد وجود تعداد زيادي مقبره و بقعهي متبركه به نام امامزاده هستيم.
وي با تأكيد بر اينكه استان تهران نيز از قاعدهي حضور امامزادهها مستثنا نبوده است، به وجود بيش از 300 امامزاده و بقعهي متبركه در سطح اين استان اشاره و اظهار كرد: از اين تعداد، 42 بقعهي متبركه در ورامين، 26 بقعه در لواسانات، 15 بقعه در كن، 32 بقعه در فيروزكوه، 24 بقعه در شهرري، 28 بقعه در شهريار، 8 بقعه در رباط كريم، 40 بقعه در دماوند، 16 بقعه در پاكدشت، پنج بقعه در اسلامشهر و 25 بقعه در شهر تهران قرار دارند.
لاريجاني با اشاره به پراكندگي مناسب امامزادهها در سطح استان تهران و تشرفهاي زيادي كه هر سال زائران به اين امامزادهها دارند، گفت: برخي از امامزادگان بهدليل اهميت بالايي كه در تشيع دارند يا رابط بلافصل با ائمه معصوم هستند، پذيراي گردشگران مذهبي بيشتري هستند كه اين سبب افزايش گردشگران مذهبي فرااستاني نيز شده است. بهعنوان مثال، سالانه بيش از چهارميليون نفر زائر در حرم حضرت عبدالعظيم حسني (ع) حضور مييابند.
او وجود امامزادگاني مانند امامزاده «هاشم» در حوزهي دماوند با سالانه حدود 5 / 1ميليون نفر زائر يا امامزاده «اسماعيل» در مسير فيروزكوه با سالانه 500 تا 700هزار زائر يا امامزاده صالح با استقبال حدود چهار تا پنجهزار نفر زائر در ايام مناسبتي از اين امامزاده را نمونهاي ديگر از اين پتانسيل دانست و اظهار كرد: اين ظرفيت نشان ميدهد، مسافرت بخش عمدهاي از مردم به تهران با هدف زيارت است.
وي با تأكيد بر اينكه بقاع متبركهي استان تهران نخستين پتانسيل حوزهي گردشگري در اين استان هستند، دومين ظرفيت اين بخش را اماكن مذهبي مانند مقبرهي «شيخ كليني» در شهرري، مساجد جامع برخي شهرستانها يا مقبرهي «شيخ رجبعلي خياط» و گورستانهاي قديمي و سقاخانهها در سطح استان دانست.
لاريجاني اماكن مذهبي اقليتهاي ديني را يكي ديگر از ظرفيتهاي گردشگري مذهبي در سطح استان تهران ارزيابي و بيان كرد: معابد، كنيسهها و آتشكدهها از جمله اماكن مذهبي اقليتهاي ديني هستند كه زائران اقليتهاي ديني را از سراسر كشور به تهران ميكشانند.
او مقبرهي شخصيتهاي برجستهي عصر معاصر را در تهران مانند حرم امام خميني (ره) و مقابر شهيدان مطهري و رجايي و برخي شعرا از ديگر ظرفيتهاي گردشگري مذهبي در استان تهران دانست و گفت: اين شخصيتهاي برجستهي معاصر يكسري مخاطب دارند كه به اين فضاي مذهبي وارد ميشوند.
مديركل ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران ادامه داد: اكنون بخشهايي از اين چهار پتانسيل در سطح استان شكوفا شدهاند و برخي اقدامات روي آنها در دست انجام است.
او تأكيد كرد: اميدواريم در درازمدت، چهار پتانسيل گردشگري مذهبي مطرحشده در سطح استان تهران به جاذبههايي اصلي استان تبديل و سپس بهعنوان مقاصد گردشگري معرفي شوند. همچنين با سوق دادن بخش خصوصي بهطور هدفمند به اين سمت، در آينده رونق را در فضاي كسب و كار دفاتر خدمات مسافرتي كه با گرايش زيارتي فعاليت ميكنند، ببينيم.
وي با اشاره به برگزاري تورهاي شبانه و روزانهي تهرانگردي در سطح استان، بيان كرد: اين تورها بهدليل استقبال مردم، مسيرهاي گردشگري خود را بيشتر به سمت مسيرهاي مذهبي سوق دادهاند. حتا در تورهاي گردشگري نيز در كنار مسيرهاي طبيعي، تاريخي، فرهنگي و تفريحي، مسيرهاي زيارتي تعريف شدهاند. اين مسيرها توسط دفاتر خدمات مسافرتي با يكسري برنامههاي جانبي همراه شده و پرمخاطبترين مسيرها شناخته شدهاند.
لاريجاني ادامه داد: اگر امسال قصد اجراي اين طرح را داشته باشيم، بخش خصوصي را براي رفتن به سمت جاذبهها و مسيرهاي مذهبي تقويت ميكنيم.
او با تأكيد بر حساسيت مردم نسبت به مكانهاي مذهبي و بقاع متبركه در سطح استان تهران، گفت: بحث فرهنگسازي براي گردشگري مذهبي در اين استان، مسألهاي حلشده است، چون مردم با توجه به اعتقادات خود به اين سمت ميروند، ولي امامزادههاي شاخص استان مانند امامزاده «هاشم»، «اسماعيل» و «شاه عبدالعظيم حسني» و همچنين حرم امام خميني (ره) پتانسيل ورود گردشگران مذهبي را از ديگر استانهاي كشور دارند.
وي بر لزوم اطلاعرسانيها براي معرفي امامزادههاي سراسر كشور توسط اداره كل اوقاف تأكيد كرد و افزود: اين موضوعي است كه اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران دربارهي آن آمادگي انجام همكاري دارد تا براي چاپ بروشور، كتاب و كاتالوگ با محوريت گردشگري مذهبي و معرفي اين بقاع متبركه اقدام كند.
لاريجاني همچنين با اشاره به همكاريهاي مشتركي كه اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران با اداره كل اوقاف دارد، اظهار كرد: برخي از اين بقاع متبركه قدمت تاريخي و ارزشهاي معماري و تزيينات دارند و علاوه بر گردشگران مذهبي، يكسري بازديدكنندهي فرهنگي نيز از آنها ديدن ميكنند.
او با اشاره به همكاريهاي مشترك ادارهي اوقاف و ادارهي ميراث فرهنگي در مرمت بناهاي تاريخي بقاع متبركه، گفت: اميدواريم اين كار قوت بگيرد و هر دو اداره، اعتبارهاي لازم را در اين زمينه بگذارند تا نخست، اين بقاع بهعنوان پتانسيل، مقصد و ظرفيت گردشگري مرمت شوند.
وي بيان كرد: اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران در طول چند سال گذشته، با هدف توسعهي گردشگري زيارتي زيرساختهاي اطراف اين اماكن را ايجاد كرده است، بهعنوان مثال، زيرساختهايي مانند پاركينگ، كمپينگ و سرويس بهداشتي در مسير جادههاي امامزادگان «داوود»، «صالح» و «هاشم» با هدف خدمترساني به زائران ايجاد شده است. همچنين در بودجههاي سال 90 براي ساخت چند كمپينگ و سرويس بهداشتي در حاشيهي برخي امامزادگان كه تردد زيادي دارند، درخواست اعتبار داشتهايم.
لاريجاني بحث معرفي امامزادهها و بقاع متبركه در سطح استان تهران و انجام اقدامات فرهنگي در آنها را جزو وظايف ادارهي اوقاف دانست و اضافه كرد: فكر ميكنم، اوقاف بهخوبي از عهدهي اين كار برآمده است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات