در نشست «مسيحاي پارسي» بررسي شد: «كهنالگو؛ پلي ميان شاهنامه و شعرهاي مولانا»
هشتمين نشست طرح ملي «مسيحاي پارسي» ويژه گراميداشت هزاره سرايش شاهنامه روز گذشته (يكشنبه، 25 ارديبهشتماه) در تالار جابربن حيان دانشگاه صنعتي شريف برگزار شد.
به گزارش خبرنگار بخش ادب خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، حسينعلي قبادي در اين نشست در رابطه با موضوع «كهنالگو؛ پلي ميان شاهنامه و شعرهاي مولانا» سخن گفت و اظهار كرد: براي شناخت عميقتر لايههاي هويت ايراني، مهمترين سند، آثار ادبي است و در اين ميانه، آثار ادبي كه شاهكارهاي تراز اول هستند، بيشتر به ما كمك ميكنند.
عضو هيأت علمي دانشگاه تربيت مدرس در ادامه افزود: شاهنامه و اشعار مولانا در قله شاهكارهاي ادب فارسي قرار گرفتهاند و آنچه محقق را به همسانيهاي ميان شاهنامه و مولوي ميرساند، حضور نمادهاي مشترك ميان اين دو اثر است.
او با اشاره به اينكه جلوههاي نمادهاين مشترك در اين دو اثر به حدي است كه پژوهشگر را به آبشخورهاي اسطورهيي و كهنالگويي مشترك در آنها ميرساند، گفت: ميتوان از طريق ديدگاه نقد كهنالگويي به تشابهات شاهنامه فردوسي و ديوان شمس رسيد.
اين پژوهشگر ادامه داد: به طور مثال، عناصر اسطورهيي مشتركي مانند رستم كه در شاهنامه و غزليات شمس وجود دارد و همچنين عناصر ديگر كهنالگويي همانند عنصر سفر، پير خردمند و نحوه نگاه اسطورهيي مولوي به آفتاب، آب و دوباره زاده شدن پس از مرگ، تمامشان كهنالگوهاي مشتركي هستند كه در هر دو اثر وجود دارند.
قبادي تأكيد كرد: چنانچه در شاهنامه هم مشاهده ميشود، پس از مرگ سياوش، از خونش گياهي روييده ميشود و اشاره دارد به زندگي دوباره. در اشعار مولانا نيز همينگونه است.
در ادامهي مراسم، نماد فدراسيون ورزشهاي پهلواني و زورخانهيي به دليل برگزاري مراسم و نشستهايي براي گراميداشت هزاره سرايش شاهنامه، به جهاد دانشگاهي اهدا شد.
در پايان نيز مراسم نقالي و ضرب زورخانهيي انجام شد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات