با نزديك شدن به پنجاهمين سالروز نخستين سفر انسان به فضا، تب فضا بسياري از رسانهها را در بر گرفته است.
به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، سايت «اسپيس» نيز در گزارشي به معرفي برترين ركوردهاي پروازهاي فضايي انسان پرداخته است.
در تاريخ 12 آوريل 1961 با سفر 108 دقيقهاي يوري گاگارين، فضانورد روسي به فضا، انسان وارد دوره جديدي از زندگي خود شد.
از اين رو گاگارين اولين ركورد را از خود به جا گذاشته كه همان اولين حضور انسان در فضا است؛ اما در 50 سال گذشته و پس از باز شدن پاي انسان به فضا، انسانها توانستهاند ركوردهاي بيشتر ديگري از خود به جاي بگذارند كه در اينجا با برخي از آنها، از پيرترين فضانورد تا بيشترين روزهاي سپري شده در فضا آشنا ميشويم.
پيرترين فضانورد
جان گلن، سناتور آمريكايي در زمان پرواز با ماموريت STS-95 در شاتل ديسكاوري در اكتبر 1998، 77 سال داشت. اين دومين پرواز وي به فضا بود، گلن در فوريه 1962 به عنوان اولين فضانورد آمريكايي به فضا سفر كرده بود.
از اين رو ميتوان براي وي يك ركورد ديگر نيز در نظر گرفت: طولانيترين زمان بين دو سفر فضايي (36 سال)
جوانترين فضانورد
گرمان تيتوف، فضانورد روسي در زمان اولين پرواز خود به فضا با فضاپيماي ووستوك 2 شوروي در اوت 1961 تنها 26 سال داشت. وي دومين انساني است كه در فضا به دور زمين گردش كرده كه طي اين سفر 25 ساعته 17 بار دور زمين چرخيد.
تيتوف، همچنين اولين انساني است كه در فضا به خواب رفته و همچنين اولين انساني كه دچار بيماري فضازدگي (ناخوشي بدليل حركت در فضا) شده است.
بيشترين زمان متوالي سپري شده در فضا
والري پالياكوف، فضانورد روسي حدود 438 روز متوالي را از تاريخ ژانويه 1994 تا مارس 1995 بر روي ايستگاه فضايي مير در فضا گذراند.
از اين رو وي ركورد طولانيترين سفر فضايي تك نفره را داراست.
كوتاهترين ماموريت فضايي
در ماه مه 1961 آلن شفرد به عنوان اولين فضانورد آمريكايي 15 دقيقه را در فضا گذراند.
پرواز شفرد به مدار زير زمين در فضاپيماي فريدم 7 ناسا تنها 15 دقيقه طول كشيد و وي را تا ارتفاع 185 كيلومتري بالا برد. شفرد سپس در اقيانوس اطلس در 486 كيلومتري جنوب سايت پرواز خود در فلوريدا فرود آمد.
البته شفرد بعدها توانست مدت بيشتري را در فضا بگذراند. در سال 1971 وي با ماموريت آپولو 14 ناسا به ماه سفر كرد. در اين ماموريت، شفرد كه 47 سال داشت توانست ركود ديگري از خود به جاي بگذارد و آن ركورد پيرترين انساني كه بر سطح يك جهان ديگر قدم گذاشته بود.
بيشترين فاصله انسان از زمين
ركورد دورترين فاصله از زمين بيش از چهار دهه است كه دست نخورده ماندهاست. در آوريل 1970 فضانوردان ماموريت آپولو 13 ناسا به سوي ديگر ماه در ارتفاع 254 كيلومتري پرواز كردند كه 400 هزار و 171 كيلومتر از زمين فاصله داشت. اين بيشترين فاصلهاي است كه تاكنون انسانها از زمين داشتهاند.
بيشترين زمان سپري شده در فضا
سرگئي كريكالف، فضانورد روسي اين ركورد را با مدت زمان كلي بيش از 803 روز در فضا طي شش سفر فضايي در دست دارد. اين مدت به اندازه بيش از دو سال و دو ماه گردش دور زمين با سرعت 28 هزار و 146 كيلومتر در ساعت است.
به گزارش ايسنا، در بين زنان اين ركورد در اختيار پگي ويتسون، فضانورد ناسا قرار دارد كه بيش از 176 روز را در فضا گذرانده است.
البته كريكالف عنوان ديگري را نيز از آن خود كرده كه زياد رسمي نبوده و آن آخرين شهروند شوروي سابق است.
اين فضانورد در زمان تجزيه كشورش در دسامبر 1991 در ايستگاه فضايي «مير» حضور داشت. هنگامي كه وي در مارس 1992 به زمين بازگشت به جاي شوروي، به خانه خود در روسيه وارد شد.
طولانيترين سفر فضاپيماي مسكوني
اين ركورد در حال حاضر به ايستگاه بينالمللي فضايي تعلق داشته و هرروز نيز بيشتر ميشود. اين ايستگاه 100 ميليارد دلاري از دوم نوامبر 2002 به طور مستمر داراي سرنشين بوده است. چرا كه اولين فضانوردان ايستگاه در 31 اكتبر 2000 وارد آن شدند. همچنين نشانگر طولانيترين حضور انسان در فضا است.
طولانيترين ماموريت شاتل فضايي
شاتل فضايي كلمبيا، فضانوردان ماموريت STS-80 را در 19 نوامبر 1996 به فضا برد. اين شاتل قرار بود در پنجم دسامبر به زمين فرود بيايد اما به دليل بد بودن آبوهوا، فرود را دو روز به تعويق انداخت. كلمبيا در زمان بازگشت به زمين حدود 17 روز و 16 ساعت را در فضا گذرانده بود و ركورد بيشترين زمان طي شده حضور شاتل در فضا را از آن خود كرد.
بيشترين زمان سپري شده بر روي ماه
در دسامبر 1972، هريسون اشميت و يوجين كرنان از ماموريت آپولو 17 ناسا حدود 75 ساعت را در سطح ماه گذراندند. آنها در اين زمان سه راهپيمايي در ماه انجام دادند كه روي هم بيش از 22 ساعت به طول انجاميد.
ماموريت آپولو 17 نشانگر آخرين باري است كه انسان به ماه يا حتي خارج از مدار پايين زمين سفر كرده است.
سريعترين سفر فضايي انسان
به گزارش ايسنا، فضانوردان حاضر در ماموريت آپولو 10 ناسا در زمان بازگشت به زمين در تاريخ 26 مه 1969 به حداكثر سرعت معادل 39 هزار و 897 كيلومتر در ساعت دست يافتند. اين سريعترين ميزاني است كه انسان توانسته سفر كند.
بيشترين ميزان پرواز فضايي توسط يك فضانورد
اين ركورد بين دو فضانورد ناسا مشترك است:
فرانلين چانگ دياز و جري راس هردو هفت بار با شاتلهاي فضايي ناسا به فضا پرواز كردهاند. چانگ دياز پروازهاي خود را در سالهاي 1986 تا 2002 انجام داد، در حالي كه راس اين ميزان پرواز را در سالهاي 1985 تا 2002 به انجام رسانده است.
بيشترين تعداد راهپيمايي فضايي
آناتولي سولوويف، فضانورد روسي تعداد 16 راهپيمايي فضايي را در طول پنج ماموريت در دهههاي 1980 و 90 انجام داد. وي همچنين در ركوردي ديگر بيش از 82 ساعت را دراين راهپيماييها در خارج از فضاپيماي خود سپري كرده است.
طولانيترين راهپيمايي فضايي انسان
در يازدهم مارس 2001، جيم واس و سوزان هلمز، فضانوردان ناسا حدود هشت ساعت و 56 دقيقه را در خارج از شاتل ديسكاووري و ايستگاه فضايي بينالمللي طي مامورت STS-102 گذراندند و طي اين راهپيمايي به اصلاح و آمادهسازي ايستگاه براي فرود يك فضاپيماي ديگر پرداختند. اين ميزان طولانيترين راهپيمايي فضايي در تاريخ است.
در اوت 2010، دوگ ويلاك و تريسي كالول دايسون، فضانوردان ناسا، مدت هشت ساعت و سه دقيقه را بدون حضور شاتل در ايستگاه در خارج آن انجام دادند.
بزرگترين گردهمايي فضايي
اين ركورد براي بزرگترين اجتماع انساني در فضا 13 تن است كه در زمان ماموريت STS-127 ناسا در فضاپيماي اندوور در سال 2009 اتفاق افتاده است.
در جولاي 2009 فضاپيماي اندوور در ايستگاه فضايي فرود آمد. هفت فضانورد حاضر در اين فضاپيما به شش ساكن ايستگاه فضايي پيوستند كه اين اجتماع 13 نفره، بزرگترين گردهمايي انساني در فضا در يك زمان بودهاست.
بيشترين تعداد زنان در فضا در يك زمان
اين ركورد به تعداد چهار زن فضانورد در فضا تعلق دارد. در آوريل 2010، تريسي كالدول دايسون، فضانورد ناسا با فضاپيماي سايوز روسيه به ايستگاه فضايي پرواز كرد. پس از مدت كوتاهي، استفاني ويلسون و دروتي متكاف ليندربرگر از ناسا و نائوكو يامازاكي از ژاپن با شاتل ديسكاوري به وي در ايستگاه پيوستند.
گرانترين فضاپيما
اين ركورد با هزينه 100 ميليارد دلار كنوني به ايستگاه فضايي بينالمللي تعلق دارد كه ساخت آن در سال 1998 آغاز شده و به اندازه يك زمين فوتبال است. به گفته ناسا اين هزينه همچنان افزايش خواهد داشت چراكه اين ايستگاه تا پايان 2012 تكميل نخواهد شد.
بزرگترين فضاپيما
اين ركورد نيز به ايستگاه فضايي بينالمللي تعلق دارد. اين ايستگاه توسط پنج سازمان فضايي به نمايندگي از 15 كشور ساخته شدهاست. در حال حاضر شش فضانورد در اين ايستگاه حضور دارند اما تعداد آنها بين 9 تا 13 نفر به دليل حضور فضانوردان ساير فضاپيماها در ايستگاه متغير است.
انتهاي پيام
نظرات