• دوشنبه / ۸ بهمن ۱۴۰۳ / ۰۸:۳۳
  • دسته‌بندی: پژوهش
  • کد خبر: 1403110805471
  • خبرنگار : 71974

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تهران در گفت‌وگو با ایسنا مطرح کرد

نقش مهم تأمین بودجه در پیشبرد اهداف پژوهشی/لزوم استفاده نهادها از ظرفیت پژوهشی دانشگاه‌ها برای حل بهتر مشکلات

نقش مهم تأمین بودجه در پیشبرد اهداف پژوهشی/لزوم استفاده نهادها از ظرفیت پژوهشی دانشگاه‌ها برای حل بهتر مشکلات

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تهران گفت: دستاوردهای بزرگ علمی حاصل یک پژوهش بزرگ است و برای انجام این پژوهش‌ها نیازمند سرمایه‌گذاری هستیم. بسیاری از همین پژوهش‌ها در زمان انتخاب موضوع به دلیل نیاز به بودجه کلان انتخاب نمی‌شوند و حتی در برخی موارد به دلیل هزینه‌های بالای نیمه‌کاره رها می‌شوند. تأمین بودجه نقش مهمی در پیشبرد اهداف پژوهشی در سطح کلان ایفا می‌کند.

منوچهر مرادی، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تهران در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به برخی موانع در روند فعالیت‌های پژوهشی بیان کرد: یکی از مهم‌ترین مشکلات، تأمین هزینه شرکت پژوهشگران در کنفرانس‌های بین‌المللی است که نقش مهمی در رتبه‌بندی جایگاه دانشگاه‌ها ایفا می‌کند. شرکت در این کنفرانس‌های علمی در منطقه نیز حدود ۲۵۰۰ دلار هزینه دارد و این رقم برای کشورهایی با مسافت بیشتر افزایش خواهد یافت. با توجه به محدودیت‌های منابع، امکان شرکت در تمام این کنفرانس‌های بین‌المللی وجود ندارد.

وی ادامه داد: دستاوردهای بزرگ علمی حاصل یک پژوهش بزرگ است و برای انجام این پژوهش‌ها نیازمند سرمایه‌گذاری هستیم. بسیاری از همین پژوهش‌ها در زمان انتخاب موضوع به دلیل نیاز به بودجه کلان انتخاب نمی‌شوند و حتی در برخی موارد به دلیل هزینه‌های بالای نیمه‌کاره رها می‌شوند. تأمین بودجه نقش مهمی در پیشبرد اهداف پژوهشی در سطح کلان ایفا می‌کند.

به گفته وی، در حالی که بسیاری از پژوهشگران با حمایت دانشگاه خود اقدام به چاپ مقالات می‌کنند، تغییرات اخیر باعث شده است که هزینه چاپ مقاله در مجلات بین‌المللی بر عهده نویسنده قرار گیرد. این موضوع هزینه‌های فراوانی را به پژوهشگران تحمیل می‌کند. از سوی دیگر، عدم چاپ مقاله نیز دایره ارتباطی پژوهشگران و معرفی آن‌ها را در سطح بین‌المللی با مشکلات متعددی روبه‌رو می‌سازد.

مرادی با بیان اینکه حمایت صنعت از فعالیت‌های پژوهشی نیازمند مشوق‌هایی است، افزود: مشوق‌هایی همچون حذف یا کاهش مالیات برای واحدهای صنعتی، از جمله اقدامات ارزشمندی است که می‌تواند از بخش‌های پژوهشی حمایت کند. حذف معافیت مالیاتی از درآمد ناشی از پژوهش، باعث کاهش استقبال صنایع برای مشارکت در این بخش شده است.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تهران ادامه داد: با توجه به اینکه فرآیند پژوهش یک فرآیند زمان‌بر است، پیشرفت برنامه‌های پژوهشی نیازمند تأمین منابع مالی و ایجاد مشوق‌هایی برای پژوهشگران است. در صورت فراهم نبودن این دو عامل، نمی‌توان در این زمینه شاهد دستاوردهای چشم‌گیری بود.

وی بیان کرد: پژوهش در کشور هزینه‌بر است. در کنار هزینه‌های مرسوم، افزایش برخی هزینه‌ها همچون افزایش سهم توازن به ۵ درصد و همچنین حذف معافیت مالیاتی در این بخش، باعث کاهش استقبال سرمایه‌گذاران به بخش خصوصی شده است. از سوی دیگر، شرکت‌های بیمه نیز چندان به سرمایه‌گذاری در این بخش اشتیاق ندارند. مجموع این شرایط باعث افزایش هزینه پژوهش و کاهش میزان سرمایه‌گذاری در این بخش شده است.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تهران با بیان اینکه ظرفیت‌های مناسبی در فضای دانشگاهی برای حل مشکلات کشور، مانند ناترازی انرژی وجود دارد، تصریح کرد: دانشگاه تهران نزدیک به دو هزار استاد دارد و بیش از ۵۰ استاد در زمینه هوش مصنوعی فعالیت می‌کنند. این ظرفیت می‌تواند در بسیاری از مشکلات کشور به کمک مسئولان بیاید. باید اذعان کرد که استفاده از بخش دانشگاهی در مسائل اجرایی تناسبی با ظرفیت علمی کشور ندارد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha