/الگوي اسلامي - ايراني پيشرفت/ يك استاد دانشگاه: اثبات ناكارآمدي الگوهاي غربي از الزامات طراحي اين الگو است
يك استاد دانشگاه يزد گفت: اثبات عدم مشروعيت و ناكارآمدي الگوهاي رايج غربي، يکي از الزامات اساسي براي طراحي الگوي اسلامي ايراني پيشرفت است، اما اولين و ضروريترين مرحله براي اثبات اين عدم مشروعيت، داشتن فهم و درک درست از نظريه غرب است.
رسول بخشي دستجردي در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، منطقه يزد، به تبيين ضرورت دستيابي به الگوي اسلامي - ايراني پيشرفت از طريق نقد عالمانه الگوهاي غربي توسعه و اثبات ناكارآمدي آنها در خود غرب و جهان (با آمار و ارقام) و نيز اثبات عدم مشروعيت و ناكارآمدي الگوهاي رايج غربي در جامعه اسلامي به دليل تغاير جهان بينيها و به تبع آن احكام و ارزشها تاكيد كرد.
وي افزود: در الگوي غربي توسعه، ملاک، بهرهمندي مادي بيشتر بشر از زندگي، با هر وسيله و از هر روش و هر تلقي که ممکن باشد، است كه در اين بينش، نسبيگرايي کاملاً مشهود است. بسياري از مواقع، روشهاي علمي که در طول حاکميت نظام سرمايه داري براي نيل به هدف مذکور استفاده شده است، بارها و بارها متناقض هم بودهاند. نمونههاي متعددي را ميتوان سراغ گرفت که در علم طرز تلقيها و نگرشها نسبت به پديدهها تغيير يافته است. اين تغيير ناشي از نگاه ابزارگونه ايدئولوژي غرب، به همه چيز است.
اين استاد اقتصاد با بيان اينكه ناکارآمدي اين الگوها در عمل بارها اثبات شده است، تاكيد كرد: اثبات عدم مشروعيت و ناكارآمدي الگوهاي رايج غربي، يکي از الزامات اساسي براي طراحي يک الگوي پيشرفت است، اما اولين و ضروريترين مرحله براي اثبات اين عدم مشروعيت، داشتن فهم و درک درست از نظريه غرب است. در اين خصوص بايد و بايد در اين عرصه، يک نهضت عظيم که اينجانب آن را "جهاد فهم" نام ميگذارم، رخ دهد.
وي در خصوص تبيين جامعيت و ظرفيت اسلام در ارائه الگوي توسعه عنوان كرد: اسلام به عنوان کاملترين دين در خصوص روش پيشرفت، دربردارنده دقيقترين مباني و اصول علمي است. بسياري از اکتشافات علمي در حوزه علم اقتصاد، که غربيها به آن ميبالند، 1400 سال قبل از اين، در قرآن کريم آمده است و ميتوان آنها را در بيانات پيامبر اسلام و ائمه معصومين يافت. حدود يک پنجم آيات قرآن به طور مستقيم و يا غير مستقيم از اقتصاد سخن گفته است.
وي ادامه داد: براي نمونه، امروزه ضرورت نيل به اشتغال کامل و تخصيص بهينه منابع در نظر بسياري از اقتصاددانان بزرگ سرمايهداري، برقراري نرخهاي بهره اسمي و واقعي صفر (نرخ وام) است. اين درحالي است که در اسلام، ربا به شدت حرام شده است البته بايد گفت که نظريه حرمت ربا بسيار مترقي و پيشرو است و نظريه نرخ بهره صفر هنوز فاصله بسياري تا نظريه اسلام دارد.
وي در راستاي تبيين موضوع دستيابي به الگو به عنوان يكي از اهداف و آرمانهاي اصولي انقلاب و خواست اكثريت مردم، گفت: سي سال از انقلاب اسلامي ايران گذشته است. اين انقلاب با اتکا بر آموزههاي اسلام، يک نگرش جدي رقيب براي نگرشهاي موجود در عرصه جهاني به ميدان آورده است. در فضايي که نظام سرمايهداري مدام در جهت تکميل، گسترش و تعميق مباني نظريه خويش ميباشد و در اين عرصه منابع هنگفتي هزينه ميکند، ضرورت دارد تلاش همهگير در عرصه نظريه پردازي براي يک الگوي پيشرفت اسلام مدار صورت گيرد.
وي با پذيرش تبيين قدرت تئوريك و عملي انقلاب در تدوين الگو با عنايت به تجارب علمي و مديريتي 32 سال گذشته به عنوان يكي از ملزومات ضرورت ارائه الگوي اسلامي ايراني پيشرفت اشاره كرد و افزود:يکي از بارزههاي اصلي الگوي پيشرفت، وجه اقتصادي آن است. براي تقويت وجه اقتصادي اين الگو بايد نظريه پردازي کرد و براي نظريه پردازي بايد نظريات نظام سرمايه داري را به خوبي فهميد. اين توان به طور بالقوه در اين کشور که از لحاظ خصوصيات جمعيتي، يکي از جوانترين کشورهاي جهان هستيم و علاقه مندي بسيار بالايي در جمعيت جوان به تحصيل علم داريم، وجود دارد که بايد آن را به حالت فعليت درآورد.
بخشي دستجردي ادامه داد: اما به دليل جو حاکم بر برخي محافل علمي، زمينه بروز و ظهور براي آن فراهم نشده است. لازم است يک انقلاب نظري در عرصه مقالات اقتصادي رخ دهد. بايد گفتمان نظري شکل گيرد. اما فضاي موجود در کشور حداقل در حوزه علم اقتصاد تا آنجايي که بنده اطلاع دارم، به گونهاي است که به مقالات و پژوهشهاي بنيادين فرصت ظهور و طرح داده نميشود و تأکيد، بيشتر بر فعاليتهاي دست چندمي و به اصطلاح کاربردي است.
اين استاد دانشگاه يزد تاكيد كرد: بايد به نقد علمي در عرصه نظريه اجازه داد و اشکالات و نقاط ضعف احتمالي آن را از طريق انتشار نقدهاي بعدي متذکر شد و بايد نظام داوري مطالعات و پژوهشهاي عرصه نظريه پردازي را چابک نمود.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات