حواشيهاي جشن خانه سينما، حذف بخش مستند، كوتاه و انيميشن از جشنواره فيلم فجر، برپايي هفت جشنواره سينمايي و انتخابات خانه سينما از مهمترين اتفاقات سينمايي در فصل پاييز سپري شده بود.
به گزارش خبرنگار بخش سينمايي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، سينماي ايران در فصل پاييز با راهيابي آخرين ساخته عباس كيارستمي به بخش رقابتي جشنواره فيلم «شيكاگو» آغاز شد و برگزاركنندگانچهلوششمين دوره اين جشنواره اعلام كردند، «كپي برابر اصل» براي دريافت هوگو طلايي با ديگر فيلمها به رقابت خواهد پرداخت.
در دومين روز مهرماه به يكباره خبر توقف فيلمبرداري «جدايي نادر از سيمين» به كارگرداني اصغر فرهادي اعلام شد و طي دو روز قبلش نيز خبرهايي مبني بر لغو پروانه ساخت اين فيلم منتشر شده بود.
فرداي آن روز معاون سينمايي كه به همراه رئيس جمهور در نيويورك به سر ميبرد در اين خصوص به اظهار نظر پرداخت و به ايسنا گفت:«اين موضوع به خاطر صحبتهايي است كه وي در مراسم جشن خانهي سينما داشت و حرفهايي كه ايشان زدند حرفهاي جالبي نبودند، پس از آن نيز به ايشان يك هفته فرصت ميدهند، حرفهايشان را اصلاح كنند اما اين كار را انجام نميدهند و سپس منجر به اين تصميمگيري ميشود.»
معاون سينمايي وزارت ارشاد در پاسخ به اينكه لغو مجوز ساخت يك فيلم در هنگام فيلمبرداري براي اولينبار اتفاق ميافتد به ايسنا پاسخ داد:«ما بطور كلي به سمتي ميرويم كه روشهايمان كاملا آشكار، شفاف باشد و سعي ميكنيم پنهانكاري نداشته باشيم. يعني ملت بدانند كه دليل تشويق يك فيلمساز و دليل منعي كه براي يك فيلمساز ايجاد ميشود، چيست.»
در ششم مهرماه هم اصغر فرهادي سكوتش را در اين خصوص شكست و در گفتگو با ايسنا دربارهي اينكه راهحلش به عنوان فيلمساز براي برطرف شدن کامل اين مشکل چيست؟ مطرح كرد: «فقط يک چيز. تعبيرهايي که من بدان معتقد نيستم از صحبتهايم استخراج نشود.من آرزو کردم شرايطي شود که سينماگر در کشور خودش فيلم بسازد چون شاهديم وقتي از مملکت ميروند،مسير حرفه ايشان چقدر تغيير ميکند. در حال حاضر براي من فيلم مهمتر از هر چيزي است، اين فيلم من تنها نيست، فيلم همهي کساني است که اين مدت با عشق در ساخته شدن آن شريک بودند.»
در همان روزها اعلام شد عليرضا اميني سخنگوي شوراي مركزي كانون كارگردانان سينما جايگزين مهديكرمپور شده است. كه در پي آن كامبوزيا پرتوي نايبرئيس، سعيد سهيلي رئيس شوراي صنفي نمايش و مهدي كرم پور سخنگو شوراي مركزي كانون كارگردانان سينماي ايران در نامهاي ضمن اعلام استعفا خود، خواستار تشكيل مجمع عمومي فوقالعاده براي انتخابات مجدد اين كانون شدند.
هفتم مهرماه جواد شمقدري پس از بازگشت از سفر آمريكا نسبت به حاشيههاي پيرامون جشن خانه سينما واكنش نشان داد و بيانيه تندي را منتشر كرد.
او در متن بيانيهاش با عنوان «انالله و انا اليه راجعون» از خانواده شهدا ، شهدا ، ايثارگران و جانبازان، ملت بزرگ و قهرمان ايران و محضر رهبر بزرگ انقلاب اسلامي بابت اتفاقات و صحبت هاي مطرح شده در جشن سينما عذر خواهي و در درگاه الهي و در پيشگاه امام حاضر مهدي موعود طلب عفو و بخشش كرد.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي هم در حاشيه نشستي خبري درباره مشكل بوجود آمده براي فيلم «جدايي نادر از سيمين» گفت: «نه با فرهادي، نه هيچكس ديگر بحثي نداريم. مقصر در اين مورد صحنهگردانان هستند كه فضا را براي مطرح كردن چنين جملاتي باز ميكنند. اميدواريم فرهادي با توجه به كارهاي خوبي كه قبلا داشته است، جبران كند.»
يك روز پس از مطرح شدن اين صحبت ها محمد مهدي عسگرپور، مديرعامل خانه سينما و رييس هيات مديره اين تشكل صنفي نامهاي را خطاب به وي منتشر كرد و به مطالب مطرح شده واكنش نشان داد.»
سرانجام دهم مهرماه روابط عمومي معاونت سينمايي اعلام كرد كه منعي براي ادامه توليد فيلم «جدايي نادر از سيمين» وجود ندارد.
ودر همان روز نامه ديگري در پاسخ به نامه عسگرپور از سوي معاونت سينمايي منتشر شد.
به گزارش ايسنا،در شامگاه نهم مهرماه با برپايي سومين جشن مستقل انيميشن، چهاردهمين جشن سينماي ايران رسما به پايان رسيد.
توليد فيلم «خيابان هاي آرام» كمال تبريزي هم كه با مشكل مواجه شده بود با صدور مجوز از سوي معاونت سينمايي، از سر گرفته شد.
انتخاب شوراي مركزي جديد انجمن منتقدان و نويسندگان سينمايي ايران از ديگر خبرهاي پاييز سينما بود كه در اولين جلسه شورا علي علايي بهعنوان رييس و جعفر گودرزي به عنوان نايب رييس انتخاب شدند.
در پي مسائل مطرح شده در خصوص خانه سينما و مديرعامل آن جمعي از سينماگران با انتشار يك متن يك خطي اعلام كردند:«براي حفظ سينماي ارزش مدار ايران و جامعه اصناف سينمايي در كنار مدير عامل منتخب خود(خانه سينما)ايستادهايم.»
جمع زيادي از سينماگران طي سه نوبت اسامي شان ذيل اين جمله اعلام كردند.
در پاييز سپري شده؛بر اساس حکمي از سوي سيد احمد ميرعلايي مدير عامل بنياد سينمايي فارابي، پژمان لشکريپور بهعنوان معاون فرهنگي فارابي منصوب و جايگزين مجيد رضابالا شد.
بيست و چهارمين جشنواره بينالمللي فيلم كودك هم شامگاه 16 مهرماه با گراميداشت مرتضي احمدي، عليرضا خمسه، اكبرعبدي و محمدباقر آشتياني در ورزشگاه قدس همدان رسما آغاز شد و طي پنج روز ادامه پيدا كرد.
در 18 مهرماه بهروز افخمي در گفتگويي با ايسنا شرط پخش فيلم «فرزند صبح» به اسم خود را دور ريختن صداگذاري و موسيقي انجام شده براي اين فيلم اعلام كرد و در ادامه اين صحبتها محمدرضا شرفالدين تهيهكننده اين فيلم تاكيد كرد:خواستههاي افخمي را در حد معقول ميپذيرد و اميد دارد كارهاي نهايي فيلم با نظر كارگردان انجام شود تا «فرزند صبح» به (جشنواره) فجر برسد.
در اوايل آبان ماه پرديس سينمايي «شكوفه» با سه سالن مجهز در ميدان شهدا افتتاح شد.
اولين جلسه شوراي سياستگذاري بيستونهمين جشنواره بينالمللي فيلم فجر هم به رياست معاون امور سينمايي و سمعي وبصري و با حضور اعضا برگزار شد و در پي آن تصميم به حذف بخش فيلم کوتاه، انيميشن و مستند از جشنواره فيلم فجر گرفته شد كه اين تصميم با واكنش فيلمسازان اين سه حوزه همراه بود.
همچنين زمان آغاز جشنواره بيست و نهم فجر، 16 بهمن پس از پايان ماه صفر، تا 26 بهمن اعلام شد.
اضافه كردن 8 ديپلم افتخار در بخش نگاه نو و آثار ويدئويي ديگر تصميم اتخاذ شده براي جشنواره فجر امسال بود.
و امسال مسعود جعفري جوزاني، ژاله علو و مجيد انتظامي از هنرمنداني بودند كه به ترتيب در سينما، دوبله و موسيقي به عنوان چهره هاي ماندگار انتخاب شدند.
در اوايل آذر ماه شوراي صنفي نمايش رئيس ديگري در راس خود قرار داد و اين بار قرعه بنام محمد درمنش افتاد، او اولين گام شوراي صنفي نمايش در آينده را بازنگري در آييننامهي شورا اعلام كرد كه بايد با كمك اعضا تا جشنوارهي فجر انجام شود.
دهم آذر ماه فيلمبرداري «اخراجيها3» در تهران آغاز شد و مسعود دهنمكي كارگردان اين فيلم آنرا با
«اخراجيها1و2» از لحاظ مضمون بسيار متفاوت دانست و گفت: «اخراجيها3» طنز سياسي است و به شرايط بعد از جنگ برميگردد و فيلمنامه آن بر اساس مطالبات مردم نوشته شده و اميدوارم بعد از ساخت فيلمهايي كه با مردم شوخي شده، اين بار كه با سياست شوخي ميشود، سياستمداران طاقت آن را داشته باشند.
فيلم «ديگري» ساخته مهدي رحماني جايزه بهترين فيلم بلند كودك را از جوايز سينمايي آسيا-پاسيفيك دريافت كرد.
همچنين فيلمنامه «جدايي نادر از سيمين»، جديدترين ساخته اصغر فرهادي هم برنده جايزه فيلمنامه منتخب آسياپاسفيك شد.
برگزيده شدن حميد فرخنژاد و دريافت جايزهي بهترين بازيگر مرد از جشنوارهي فيلم «آسياپاسيفيك» تايوان براي فيلم «شب واقعه» از ديگر جوايز سينماي ايران در فصل پاييز بود.
سرانجام پس از پنج سال؛ اعلام شد «عصر جمعه» به كارگرداني مونا زندي از 28 آذر ماه در سينماهاي تهران به نمايش درميآيد.
جهانگير كوثري تهيهكننده فيلم گفت: «عصر جمعه» پروانه نمايش مشروط گرفته است، بنابراين درشهرستانهاي قم،تبريز، مشهد و اصفهان نميتواند به نمايش عمومي درآيد.
عبدالرضا كاهاني فيلمبرداري «اسب حيوان نجيبي است» را كه در سكوت خبري انجام داده بود در 20 آذرماه به پايان رساند.
به گزارش ايسنا،سرانجام در آذر ماه مجمع عمومي خانه سينما براي انتخاب هيات مديره جديد عصر 21 آذر برگزار شد و طي آن فرهاد توحيدي، مريلا زارعي، امير اثباتي، تورج منصوري، ابراهيم مختاري، محمدرضا مويني و محمد سرير به عنوان اعضاي اصلي هيات مديره جديد خانه سينما معرفي شدند.
سپس هيات مديره جديد تشكيل جلسه دادند و ضمن انتخاب فرهاد توحيدي به عنوان رئيس و سخنگوي هيات مديره، به اتفاق آراء محمد مهدي عسگرپور را به عنوان يازدهمين مديرعامل خانه سينما برگزيدند.
در اواخر آذر ماه؛ حميد فرخنژاد در گفتگو با ايسنا از حل مشكل فيلم «سفرسرخ» اولين ساخته سينمايياش پس از 10 سال خبر داد و اعلام كرد:«با مساعدت و موافقت رئيس صداوسيما و رئيس شبكه يك سيما، «سفرسرخ» امسال در جشنواره فيلم فجر اكران خواهد شد.»
و اما حكم جعفر پناهي" كارگردان سينما هم در آخرين روزهاي پاييز اعلام شد؛ شش سال حبس تعزيري و 20 سال محروميت از ساختن فيلم، نوشتن هر نوع فيلمنامه و مسافرت به خارج از كشور و "محمد رسولاف" ديگر كارگردان سينماي ايران نيز به شش سال حبس تعزيري محكوم شد.
در پاييز شاهد حجم زيادي از برگزاري جشنوارههاي سينمايي بوديم. رشد، حقيقت، فيلم كوتاه تهران، رويش بوديم.ضمن آنكه پس از سالها وقفه سرانجام يازدهمين جشنواره فيلم دفاع مقدس نيز در تهران و 8 استان برگزار شد.
در فصل خزان طبيعت، سينماي ايران هنرمنداني را نيز از دست داد. رضا خندان بازيگر، منوچهر حقاني پرست كارگردان، محمد راز دشت عكاس و مستند ساز، اسماعيل رياحي كارگردان، مهدي آرياننژاد بازيگر و محمود قبهزرين بازيگر از سفركردگان سينما در پاييز سپري شده بودند.
انتهاي پيام
نظرات