درپي تخريب بندر ساساني «مهروبان» در خوزستان اعلام شد: از فرماندار خواسته شد پروژههاي واقع در حيطهي ميراث فرهنگي متوقف شود
مديركل ميراث فرهنگي و گردشگري خوزستان گفت: در حال بررسي تخريب بندر ساساني «مهروبان» در هنديجان هستيم. اكنون به فرماندار گفته شده است كه پروژههاي اين شهرستان را كه در حيطهي كارهاي ميراثي هستند، متوقف كند.
پرويز پورفرخي در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در خوزستان، بيان كرد: پس از آگاهي از تخريب بندر مهروبان هنديجان نزديكترين يگان در منطقه به محل اعزام شد. يكبار ديگر نيز از نيروهاي يگان حفاظت خواسته شد تا اوايل هفته دوباره از منطقه ديدن و در صورت نياز، كار را متوقف كنند.
او در پاسخ به اين پرسش كه چرا در چند ماه اخير، تخريبها در استان خوزستان شدت گرفته است، اظهار كرد: من شدتي را به اين معني كه شما ميگوييد، نميبينم. براي ما تفاوت نميكند كه يك مورد در يك سال باشد يا بيشتر، بايد سريع پيگيري شود. متأسفانه برخي دستگاهها يا از قوانين بيخبرند يا آنها را به پيمانكاران منتقل نميكنند و بدون استعلام عمل ميكنند.
وي گفت: لازم است هر كجا كه پروژهاي ميخواهد اجرا شود، در مطالعات اوليه، دستگاه متولي و كارفرما، سازمان ميراث فرهنگي را مطلع كنند. در مراحل بعدي نيز بايد پيمانكار پروژه به سيستم كارشناسي سازمان معرفي شود تا اگر نكتهاي هست، بلافاصله موارد قانوني تفهيم شود.
مديركل ميراث فرهنگي و گردشگري خوزستان توضيح داد: بيشتر پيمانكاران اطلاعات قانوني كافي ندارند. اين در حالي است كه سازمان ميراث فرهنگي مصوبات هيأت وزيران را همراه قوانين مربوط به آن به همهي دستگاهها فرستاده است تا نكات لازم رعايت شود. ما بايد از هر پروژهاي در مرحلهي مطالعاتي مطلع شويم تا نظر كارشناسي داده شود و اگر محوطه و آثاري در آن طرح واقع ميشود، نحوهي برخورد را مشخص و اصلاحات لازم را بيان كنيم.
وي در پاسخ به اين پرسش كه آيا نبود آگاهي در دستگاهها از چنين قانوني را بهدليل كمرنگ بودن نقش سازمان ميراث فرهنگي نميدانيد؟ گفت: به هيچ وجه اينطور نيست. نه كمكاري است و نه نبود توجه. سطح محوطهها و مناطق باستاني و تاريخي در خوزستان نسبت به استانهاي ديگر زياد است و تنها استاني هستيم كه بهدليل پشت سر گذاشتن جنگ، در توسعه كمي عقبتر افتادهايم. البته در سالهاي اخير، بسياري از آثار تاريخي شناسايي شدهاند كه قابل مقايسه با قبل نيست.
او ادامه داد: از نظر بازسازيهاي دورهي دفاع مقدس، بازسازيها شتاب بيشتر داشته است. البته تعدد پروژههاي عمراني سبب شد تا برخي دستگاهها توجه لازم را نداشته باشند. روزانه چند پروژهي كلان و غيركلان به ما ارجاع ميشود، اما متأسفانه دستگاههاي نظامي و انتظامي رعايت نميكنند. از ابتدا بايد پروژه را در مرحلهي مطالعاتي به ما اطلاع دهند تا بتوانيم بهموقع از ورود افراد به اينگونه محوطهها جلوگيري كنيم.
پورفرخي بيان كرد: بهدليل گسترده بودن پروژهها بهنظر ميرسد، اطلاعرسانيها از سوي كارفرما بايد بيشتر باشد. اين تصوري سطحي است كه در هر پروژهاي بايد يك پليس بگذاريم و چنين كاري ممكن نيست. عملكرد يك دستگاه بايد طبق قانون باشد. تذكرهاي ما نيز به همين دليل است كه اگر برخي طرحهاي دستگاههاي متولي برعهدهي پيمانكار گذاشته ميشود، پيمانكار را تفهيم كنند كه قانون چيست تا بدون داشتن استعلامهاي لازم عمل نكند، زيرا جرم كيفري دارد.
وي گفت: اگر پيمانكاري استعلامهاي لازم را از سازمان ميراث فرهنگي نداشته باشد، فرمانداريها به نمايندگي از اين سازمان اجازه دارند تا فورا پروژه را متوقف كنند. اين كار به همت فرمانداران بستگي دارد كه به نيروي انتظامي اطلاع دهند و توقف پروژه تا بررسي كامل اسناد و مدارك آن را بخواهند.
مديركل ميراث فرهنگي و گردشگري خوزستان افزود: به دستگاههاي پرمسأله دربارهي تخريب آثار تذكر، اطلاعيه و اعلاميههاي لازم داده شده است. همچنين با رايزني با دستگاههاي قضايي، جلساتي براي قضات برگزار كردهايم و در اين زمينه، دادستانهاي مرجع همكاري لازم را با ما داشتهاند. واقعا در اين زمينه مفاد، نكات و ضوابط كارشناسي از نگاه ميراث فرهنگي به اطلاع قضات رسانده شده است. همچنين كارشناسان ميراث فرهنگي را به قضات معرفي كردهايم كه اگر حكمي ميخواهند صادر كنند، با دقت باشد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات