مديركل دفتر حفاظت از آثار طبيعي و معنوي: براي جلوگيري از تمديد قرارداد بهرهبرداري از معادن اطراف كوه دماوند تلاش ميشود
مديركل دفتر ثبت آثار تاريخي و فرهنگي و حفاظت از آثار طبيعي و معنوي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري گفت: اين سازمان براي حفظ چشمانداز بصري قلهي دماوند، تلاش ميكند از تمديد قرارداد بهرهبرداري معادن اطراف اين كوه جلوگيري كند.
يدالله پرمون در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دربارهي اينكه براي حفظ عرصه و حريم دماوند و بهطور كلي، آثار طبيعي چه آييننامههايي تهيه شدهاند، توضيح داد: در سال 1384 آييننامهاي از سوي دولت پيشنهاد و در آن تعريفي از ميراث طبيعي ارائه شد كه ثبت و پژوهش دربارهي ميراث طبيعي را به سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري واگذار كرد. در اين راستا، كميتهاي تخصصي از نمايندههاي سازمان حفاظت از محيط زيست، مراتع و جنگلها، سازمان ميراث فرهنگي و دانشگاههايي كه در اينباره فعاليت ميكنند، تشكيل شد. تا پايان سال 1386 نيز يك دستورالعمل براي ثبت ميراث طبيعي كشور قطعي و به استانها فرستاده شد.
او با يادآوري اينكه نخستين اثر تيرماه 1387 به نام كوه دماوند ثبت شد، ادامه داد: يكي از مسائلي كه دربارهي اين اثر وجود دارد، اين است كه گاهي موازيكاري يا مواردي متناقض با ميراث ديده ميشود، مانند مجوزهاي بهرهبرداري از معادن كه در اينباره نميتوانيم مانع بهرهبرداري از معدني شويم كه مجوز 10 ساله دارد؛ ولي بايد با استفاده از قوانين موجود، تمديد چنين مجوزهايي را لغو كنيم تا كمترين گام حفاظتي را در اين راستا برداريم.
وي با تأكيد بر اينكه سازمان ميراث فرهنگي نگران اين است كه چشمانداز بصري دماوند با بهرهبرداري از معادن مختلف به خطر بيفتد، بيان كرد: مكاتبههاي لازم انجام شده است تا پيگيريها براي جلوگيري از تمديد بهرهبرداري از چنين معدنهايي انجام شود و چشمانداز بصري دماوند زير سؤال نرود.
پرمون گفت: دماوند بهعنوان يك اثر طبيعي ـ ملي در فهرست مناطق چهارگانهي محيط زيست قرار گرفته است و اين با ميراث طبيعي ـ ملي تفاوت دارد. در واقع، سازمان ميراث فرهنگي آثاري مانند دماوند را بهعنوان ميراث طبيعي ميتواند ثبت كند؛ ولي مديريت و حفاظت از آن با همان سازمان متولي خواهد بود.
او اظهار كرد: سازمان محيط زيست براساس تصويبنامهي شوراي عالي محيط زيست، ارتفاع بيشتر از 4500 متر را براي حفاظت تصويب كرده است؛ ولي در ميراث، بحث ديگري وجود دارد. به اين ترتيب كه عرصهي دماوند بايد بيشترين پتانسيل دماوند را داشته باشد. در موضوع دماوند، حفظ پتانسيل زمينشناسي يا يك منطقهي برجستهي ملي مطرح نيست، بلكه دماوند شاخصترين آداب و رسوم منطقه و گونههاي خاص گياهي و جانوري را نيز ميتواند شامل شود. بنابراين براي حفظ اين تنوع زيستي، عرصهي حفاظتي دماوند را از دوهزار متر به بالا درنظر گرفتيم تا كمترين دخالت انساني در اين اثر ايجاد و تنوع زيستي آن حفظ شود.
پرمون اضافه كرد: عرصهي كوه دماوند دوهزار متر به بالاست، ولي حريم آن بيشتر خواهد بود. البته حريم دماوند كه هنوز قطعي نشده است، مانند بناهاي تاريخي نيست. اكنون تهيهي اين حريم در دست بررسي است.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات