مراسم گشايش بيستوسومين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران عصر روز گذشته (سهشنبه، 14 ارديبهشتماه) در محل مصلاي بزرگ امام خميني (ره) برپا شد.
به گزارش خبرنگار بخش كتاب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، مراسم افتتاحيهي نمايشگاه كتاب هر سال با حضور رييسجمهور برپا ميشود؛ اما امسال، محمود احمدينژاد - رييسجمهور - به دليل سفر به نيويورك براي حضور در اجلاس بازنگري معاهدهي ان پي تي، نتوانست در مراسم حضور يابد و به جاي او، معاون اولش در مراسم حضور يافت و سخن گفت.
محمد رحيمي - معاون اول رييسجمهور - در آيين گشايش بيستوسومين نمايشگاه كتاب تهران عنوان كرد: تشكيل كارگروه كتاب در دولت دهم با توجه به رويكرد فرهنگي مورد اهتمام است.
او حمايت از اهالي فرهنگ و ادب كشور را از اهداف مهم دولت برشمرد و افزود: نويسندگي بايد به عنوان يك شغل محسوب شود و جايگاه صنفي به دست آورد.
رحيمي انقلاب اسلامي را نهضتي فرهنگي خواند كه پيروزي آن باعث گشوده شدن فرهنگ و پيشرفت آن در ميهن اسلامي شد و افزود: نشر كتاب بعد از انقلاب افزايشي صددرصد داشته و كتاب به ميان مردم رفته است.
او ادامه داد: در 32 سال پيروزي شكوهمند انقلاب اسلامي، حوزه كتاب همهساله رشد بسيار چشمگيري داشته و تيراژ هزار عنواني كتاب در سال 1357 به بيش از 50هزار عنوان ارتقا يافته است كه البته در اين ميان، توسعه دانشگاهها و حوزههاي علميه نقش بسزايي در رونق كتاب داشتهاند و در صورت ادامه اين روند، ارتقاي هرم علمي جامعه و انس با كتاب را به دنبال دارد.
رحيمي به اهميت رسانهها در كتاب و كتابخواني در ايران اسلامي اشاره كرد و گفت: امروز رسانههاي ديداري و شنيداري رشد خوبي دارند؛ اما كتاب همچنان به عنوان ابزاري پابرجا ارتباط دهنده نسلهاست و از رسانهها انتظار ميرود در معرفي كتاب و گسترش فرهنگ كتابخواني فعاليت بيشتري داشته باشند.
او با اشاره به لزوم ارتقاي سطح علمي دانشگاهها و تغيير از جزوهمحوري به كتابمحوري گفت: دانشگاهها بايد در ارتقاي فعاليتهاي دانشجويان در اين خصوص تلاش و شرايط رشد و ارتقاي علمي در كشور را فراهم كنند.
رحيمي با اشاره به اشتغالزا بودن كتاب گفت: انتشار كتاب و نشر فرصت خوبي براي اشتغالزايي است و از وزارت ارشاد انتظار ميرود مطابق اصل 44 به پشتيباني حوزه نشر اهتمام و به بخش خصوصي توجه ويژه كند.
معاون اول رييسجمهور با اشاره به بازنگري آييننامه شوراي نشر در شوراي عالي انقلاب فرهنگي گفت: امروز فضاي آزادانديشي، نقد و تضارب آرا فراهم شده است و انتظار ميرود كه اين فضا ضابطهمند گسترش يابد.
رحيمي نمايشگاه كتاب تهران را نوروز كتاب دانست و گفت: حضور اهالي كتاب در نمايشگاه موجب گسترش انديشههاي آنان ميشود و اين نمايشگاه باعث ميشود ورود كتاب به زندگي مردم گسترش يابد و همچنين فرصتي براي اهالي نشر است تا شاخصهاي آنرا بسنجند.
او با اشاره به اهميت دولت به حوزه نشر و كتاب و تشكيل كارگروه كتاب گفت: بايد با همانديشي و همكاري وزارتخانهها حمايتي در سطح فرابخشي از كتاب و كتاب خواني انجام شود.
معاون اول رييسجمهور با اشاره به جابهجا شدن و اهداي هزاران گل و هدايا توسط كارمندان و مديران دستگاهها، گفت: امروز بايد به جاي هر هديه، از كتاب استفاده كنيم و اين فرهنگ را رشد و ارتقا دهيم. همچنين بايد تعداد كتابخانهها از دوهزار به چهارهزار افزايش يابد و نمايشگاههاي كتاب در شهرستانها گسترش يابد و ناشران بيشتري در نمايشگاههاي بينالمللي شركت كنند.
رحيمي گفت: سوگند قرآن كريم به پديدههاي باعظمت هستي است و اينكه قرآن به قلم سوگند ميخورد، شأن بالاي كتاب را در محضر ربوبي مينماياند.
رحيمي ارتقاي هرم علمي جامعه كتابخواني را نيازمند شروع در آغازين سالهاي آموزش دانست و افزود: نظام آموزشي بايد به سمت كتابمحوري پيش برود؛ زيرا با وجود گسترش وسايل ارتباط جمعي كتاب همچنان مأنوسترين وسيله ارتباطي است.
او سخن گفتن از توسعه نشر و ارتقاي جايگاه كتاب و دستاوردهاي فرهنگي كشور را مديون فعاليتهاي اين عرصه دانست و گفت: تلاش دولت در تكريم منزلت اهل قلم بايد با رويكرد حاكميتي باشد.
معاون اول رييسجمهور با بيان اينكه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در حوزه نظارت بر محتواي آثار نيازمند تعامل با صاحبان اين عرصه است، گفت: بحث حوزه مميزي كتاب در شوراي عالي انقلاب فرهنگي در دست بازنگري است كه اميدواريم سازوكاري منطقيتر و روشنتر در الگوي مميزي كتاب باشد.
رحيمي تأكيد كرد: نمايشگاه كتاب ميعادگاه همدلي با فرهنگ مطلوب كشور و نمودار عيني آمار كتابخواني و گواه شيفتگي ايرانيان به كتاب و كتابخواني است و آمار بالاي بازديد از نمايشگاه نيز انگيزه مسؤولين براي خدمت به اين عرصه را بيشتر ميكند.
او افزود: بايد در مساجد، مدارس، سازمانها و ارگانهاي مختلف بحث كتاب و كتابخواني رونق پيدا كند و ناشران بايد در نمايشگاه بينالمللي ساير كشورها شركت كنند و دستاوردهاي دانشمندان ايران اسلامي را به جهانيان نشان دهند.
رحيمي در سخنان پاياني خود درباره توجه به بحث چاپ و صنعت نشر گفت: تعهد ميكنم با هماهنگي وزير فرهنگ و ارشاد در رونق صنعت چاپ و نيز در بهبود كيفيت وضعيت كاغذ بكوشيم.
سيدمحمد حسيني - وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي - نيز در بخشي از سخنانش در اين مراسم گفت: جالب است اگر بگويم و پيشنهاد كنم تحقيق و جستوجو كنيد، در مقابل كلمه ميخانه كه در شعر فارسي فراوان است، كلمه كتابخانه نادر است. شايد چون كتابخانه مختص حاكمان و بزرگان بوده است. معالاسف هنوز هم به سنت گذشتگان كمتر از عبارت كتاب و كتابخانه و كتابخواني در شعر سراغي داريم با آنكه امروزه كتابخانه از ضروريات مدنيت و شهروندي است و كتابخانهها جايگاه ويژهاي دارند. انصافاً در اين مقوله ادبيات ما بسيار فقير است و به طريق اولا هنر!
او همچنين عنوان كرد: از هنرمندان انتظار دارد كه كتاب و كتابخواني را نقشي در آيين و بهنجار دهند. شعر و سرود، هنرهاي تجسمي، حتا تئاتر و سينما و خصوصاً رسانه ملي عزم خود را در اين باب جزم كنند. سرانه مطالعه عليرغم بهبود به هيچ وجه در اندازههاي ملت بزرگ و تأثيرگذار ايران اسلامي نيست.
وزير ارشاد گفت: شاعران، نويسندگان، فيلمسازان و همه كساني كه ميتوانند بر افكار عمومي اثر بگذارند، شايسته است آستين همت بالا زنند و طرحي نو درافكند تا خواسته رهبر فرزانه انقلاب مبني بر ورود كتاب به عرصه زندگي مردم تحقق يابد.
او از معاونتهاي امور فرهنگي، هنري و سينمايي خواست كه به مسألهي كتاب و كتابخواني و ترويج كتابخواني اهميت بيشتري دهند و گفت: لازم است در جوار نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران يا در مجال و موقعيت ديگري از تمام توان و بضاعت هنرمندان براي ترويج فرهنگ كتابخواني استفاده شود.
حسيني افزود: همچنين ضرورت دارد نمايشگاههاي استاني كتاب با جذابيتهاي بيشتري همراه با اعزام هنرمندان و بويژه نويسندگان برگزار شوند. از سويي، مطبوعات به جاي پرداختن به امور كماهميت و بيخاصيت بر روي فرهنگ مطالعه كار كنند. در عين حال لازم است همانقدر كه متوليان مساجد و ائمه جماعات در جذب نمازگزاران نقش دارند، مسؤولان كتابخانهها و كتابداران در رونق كتاب نقشآفريني كنند.
وزير ارشاد متذكر شد: معاونت امور فرهنگي با توجه به نياز جامعه و موضوعات مبتلابه، با رعايت كامل قوانين، سياستهاي اولويتبندي را اتخاذ كند. اجتناب از تكرار و رونويسيها و كپيبرداريهاي مكرر، موضوعات كماهميت، نوشتههاي بيدرد و اطلاعات زرد كه پيچكوار بر بيد معلق سربهزير نجيب فرهنگ اصيل اسلاميمان تنيده شده است، بايد سرلوحهي حركت جديد ارشاد باشد.
حسيني ادامه داد: همچنين مسابقهي مطالعاتي در بين اقشار مختلف جامعه به منظور ارتقاي مطالعهي مفيد و افزايش سطح آگاهي بايد دنبال شود.
او در پايان با اشاره به طرح ملي «كتاب من» كه در بيستودومين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران به بهرهبرداري رسيد، ابراز اميدواري كرد، اين طرح در اين دوره در تمام كشور اجرا شود.
همچنين محسن پرويز - معاون فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي - در سخناني گفت: امسال به دليل اينكه ما ميهمان مصلاي بزرگ امام خميني (ره) بوديم، با مشكلاتي مواجه شديم. اميد كه در سال آينده نمايشگاه كتاب تهران صاحبخانه شود و مشكلاتي از اين دست برطرف شود.
رييس بيستوسومين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران متذكر شد: به دليل اينكه در اين دوره از نمايشگاه، رواقهاي مصلا در دست ساختوساز بود، با مساعدت رييس محترم جمهور و توصيهي وي، ساختوساز رواقها را در فضاي باز دنبال كرديم. عليرغم مشكلات عديدهاي كه پيش رو بود، اين مسأله محقق شد؛ در حاليكه برخي در راه برگزاري نمايشگاه كتاب سنگاندازي ميكردند.
پرويز در ادامه يادآور شد: استقبال ناشران داخلي و خارجي از نمايشگاه كتاب بسيار بالاست و با وجود باشكوه برگزار شدن نمايشگاه و تلاشهاي شبانهروزي برگزاركنندگان نمايشگاه، برخي اصرار دارند اين رخداد بزرگ فرهنگي را به تعطيلي بكشانند و ما از همينجا به دولت و فعالان حوزهي نشر دست ياري دراز ميكنيم تا نمايشگاه در سال آينده صاحب خانه شود.
او در پايان يادآور شد: ضرورت دارد دولت به حوزهي چاپ و نشر و همچنين نمايشگاههاي استاني توجه ويژهاي داشته باشد.
مراسم گشايش نمايشگاه كتاب تهران با حضور جمعي از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي، نمايندگان برخي كشورها، حجتالاسلام والمسلمين محمد محمدي گلپايگاني - رييس دفتر مقام معظم رهبري -، مرتضي بختياري - وزير دادگستري -، نسرين سلطانخواه - معاون علمي رييسجمهور -، فاطمه بداغي - معاون حقوقي رييسجمهور - و محمدرضا مخبر دزفولي - دبير شوراي عالي انقلاب فرهنگي - همراه بود.
انتهاي پيام
نظرات