• دوشنبه / ۶ مهر ۱۳۸۸ / ۱۴:۰۳
  • دسته‌بندی: حقوقی و قضایی
  • کد خبر: 8807-00007.114532
  • خبرنگار : 71245

سرپرست دادسراي جرايم رايانه‌اي: *سايت‌هاي مروج فضاي تهمت رصد مي‌شوند *خودي‌ها جلوترازخط مشي نظام حركت نكنند *بي‌توجهي به بيانات مقام معظم رهبري نوعي فتنه است

سرپرست دادسراي جرايم رايانه‌اي:
*سايت‌هاي مروج فضاي تهمت رصد مي‌شوند
*خودي‌ها جلوترازخط مشي نظام حركت نكنند
*بي‌توجهي به بيانات مقام معظم رهبري نوعي فتنه است

سرپرست دادسراي ويژه رسيدگي به جرايم رايانه‌اي و فناوري ارتباطات از برخورد قضايي با گردانندگان برخي سايت‌ها خبر داد كه در حوادث پس از انتخابات مردم را به نحوي به اغتشاش، ايجاد ناامني و نافرماني‌هاي مدني براي اخلال در نظم عمومي ترغيب مي‌كردند.

رضا جعفري در گفت‌وگو با خبرنگار حقوقي ايسنا، تاكيدات مقام معظم رهبري را در خصوص خودداري رسانه‌ها از ترويج فضاي تهمت، سوءظن و بدگماني، ‌فصل‌الخطاب دانست و تصريح كرد: گاه به همان اندازه كه برخي بزرگ‌نمايي‌ها ضررهاي سهمناك و جبران‌ناپذيري به ما وارد مي‌كند، عدم توجه به مصاديق ريز و جزيي نيز ممكن است لطمات غيرقابل جبراني ايجاد كند، لذا توجه به آنچه كه در قالب خبر، مقاله و حتي جزيي‌ترين مطالب يك رسانه، سايت، روزنامه و ... منتشر مي‌شود، امري ضروري است.

وي افزود: مقام معظم رهبري يك مجتهد فرزانه و فقيه عاليقدر هستند كه به عنوان ولي فقيه  اشراف كاملي بر اوضاع و احوال دنيا و كشور دارند و مسائل را با حساسيت كامل دنبال مي‌كنند. حال با توجه به اين‌كه ايشان در فرمايشات خود بر لزوم خودداري رسانه‌ها، ‌روزنامه‌ها و دستگاه‌هاي ارتباطي از ترويج فضاي تهمت و بدگماني در جامعه تاكيد كرده‌اند، وظيفه اهالي مطبوعات و رسانه‌ها و همچنين قوه قضاييه سنگين‌تر مي‌شود و ضروري است كه اين دستگاه‌ها دقت لازم را در اين زمينه داشته باشند.

عدم توجه به بيانات مقام معظم رهبري را نوعي فتنه است

معاون دادستان تهران عدم توجه به بيانات مقام معظم رهبري را نوعي فتنه دانست و گفت: اين قبيل فتنه‌ها موجب بروز انحرافاتي در جامعه مي‌شود كه ممكن است در آينده به صورتي خطرناك بروز و ظهور يافته و خداي ناكرده همان اتفاقاتي را رقم بزند كه در صدر اسلام موجب وقوع انشعاباتي در جامعه اسلامي شد.

مي‌توانيم تحت لواي ولايت، مشكلات خود را حل كنيم

جعفري با بيان اين‌كه ما مي‌توانيم تحت لواي ولايت، مشكلات خود را حل كنيم و در اين فضا به گفتگويي سازنده با يكديگر جهت حل چالش‌ها و مسائل‌مان بپردازيم، خاطرنشان كرد: در حوادث پس از انتخابات و ناامني‌هايي كه پيش آمد، عواملي دخيل بودند كه از جمله اين عوامل مي‌توان به برخي روزنامه‌ها، سايت‌ها و حتي شخصيت‌ها اشاره كرد.

جعفري اظهار كرد: ما اهدافي بزرگتر و والاتر داريم و بايد رسالت خود را در راستاي رسيدن به اين اهداف انجام دهيم. در جهان معاصر نبايد بروز مسائلي جزيي ما را از هدف اصلي خود بازدارد.

انتقاد از عملكرد برخي رسانه‌ها و سايت‌ها در حوادث پس از انتخابات

افرادي كه نظرشان فراتر از مقام معظم رهبري است، بدانند كه عملكرد آنها خساراتي براي نظام به بار مي‌آورد

معاون دادستان تهران با انتقاد از عملكرد برخي رسانه‌ها و سايت‌ها در حوادث پس از انتخابات رياست جمهوري، خاطرنشان كرد: افرادي كه به هر نحو حتي از روي دلسوزي و احساس مسووليت اظهار نظر مي‌كنند كه نظرشان فراتر از نظرات مقام معظم رهبري است، ‌بايد بدانند كه عملكرد آنها خساراتي براي نظام به بار مي‌آورد كه اين خسارت‌ها از لطمات وارد بر نظام از سوي جبهه دشمن سهم‌گين‌تر است. البته در مورد آنچه كه در اين راستا از سوي برخي رسانه‌ها اتفاق افتاد كنترل‌هايي صورت گرفت و در حال حاضر نيز اين كنترل‌ها در حال انجام است.

سايت‌هايي كه موجب ترويج فضاي تهمت هستند، رصد مي‌شوند

سرپرست دادسراي ويژه رسيدگي به جرايم رايانه‌اي و فناوري اطلاعات در خصوص ضرورت تشكيل كميته يا هياتي ويژه براي رسيدگي به اقدامات سايت‌هايي كه موجب ترويج فضاي تهمت در جامعه مي‌شوند، اظهار كرد: در حال حاضر مراجعي از دستگاه‌هاي امنيتي و انتظامي هستند كه اقدامات اين قبيل سايت‌ها را رصد مي‌كنند و بررسي اقدامات اين سايت‌ها در حال حاضر متوليان خاص خود را دارد. در دادسراي تهران نيز شعب تخصصي براي اين كار در نظر گرفته شده و اگر ضرورتي براي افزايش اين شعب احساس شود قطعا از سوي قوه قضاييه‌ اين كار انجام خواهد شد، لذا به نظر نمي‌رسد كه قوه قضاييه براي برخورد با اين مسائل باري اضافه را بر نظام تحميل كند و تشكيلات جديدي سازماندهي كند كه يا در قانون پيش‌بيني نشده و يا خارج از حيطه اختيارات دستگاه قضايي است.

توصيه ما به ويژه به خودي‌ها اين است كه جلوتر از خط مشي نظام حركت نكنند

جعفري تاكيد كرد: توصيه ما به ويژه خطاب به خودي‌ها اين است كه جلوتر از خط مشي نظام حركت نكنند و رهبري و مردم را در مقابل اعمالي قرار ندهند كه نتيجه‌اي جز وارد آوردن ضرر به اركان نظام ندارد.

در حوادث پس از انتخابات بعضا اسرار نظام فاش شد و پرده‌دري‌هايي صورت گرفت

معاون دادستان تهران با اشاره به بيانات مقام معظم رهبري در ديدار با اعضاي مجلس خبرگان مبني بر لزوم حفظ وحدت خاطرنشان كرد: بايد احساس مسووليت كنيم و به قدري سپرهاي دفاعي خود را در مقابل فتنه‌ها قوي كنيم كه كسي نتواند رخنه كند و از اسرار نظام باخبر شود. متاسفانه در حوادث پس از انتخابات شاهد بوديم كه بعضا اسرار نظام فاش شد و پرده‌دري‌هايي صورت گرفت. ما موظف هستيم كه راز خود را حفظ كنيم به نحوي كه ديگران قدرت تشخيص نداشته باشند و زماني كه از دور به ما نگاه مي‌كنند بدانند كه در مقابل آنها با قدرت هرچه تمام‌تر ايستاده‌ايم.

اگر همگي در سايه ولايت فقيه حركت كنيم كشور را از هر آسيبي محافظت كرده‌ايم

وي ادامه داد: علاوه بر تكاليف اخلاقي كه در اين مسائل وجود دارد، يك سري تكاليف قانوني نيز داريم كه در چارچوب آن عمل مي‌كنيم. خط قرمزها را قانون مشخص مي‌كند و پشتيبان قانون، ملت و رهبري هستند. قطعا اگر همگي در سايه ولايت فقيه حركت كنيم كشور را از هر آسيبي محافظت كرده‌ايم.

شكايت از برخي سايت‌ها در جريان حوادث پس از انتخابات

در اين رابطه برخي متهمان تحت پيگرد قرار گرفتند

جعفري در مورد برخورد قضايي با برخي سايت‌ها در جريان حوادث پس از انتخابات اظهار كرد: در جريان حوادث پس از انتخابات گزارشات و شكاياتي عليه برخي سايت‌ها مطرح شد كه پرونده مربوط به سايت‌هاي خبري به دادسراي مربوطه ارجاع و در آنجا بررسي‌ها پيرامون تخلفات احتمالي به جريان افتاد اما يك سري سايت‌ها وجود داشت كه لزوما خبري نبودند اما محتواي آنها در جهت ترغيب و تحريك مردم به ناامني، اغتشاش و حتي نافرماني‌هاي مدني براي بر هم زدن نظم عمومي بودند و به امنيت جامعه لطمه وارد مي‌كردند. پرونده‌ي اين سايت‌ها در دادسراي ناحيه 31 تشكيل شد و در جريان رسيدگي است كه برخي از آنها نيز منجر به صدور كيفرخواست شده است. در اين زمينه، برخي متهمان تحت پيگرد قرار گرفتند كه به ستادهاي برخي كانديداها منسوب بودند اما اهدافي غير از فعاليت‌هاي انتخاباتي را دنبال مي‌كردند. اين متهمان در شهرهاي مختلفي از قبيل مشهد، اصفهان، تهران و ... اقدام به فعاليت‌هاي مجرمانه مي‌كردند كه مورد پيگرد قضايي قرار گرفتند.

تيم‌هاي رصد متخصص و زبده‌اي در حال بررسي فضاي سايبر هستند

اگر فعاليت سايت‌هايي به ضرر نظام و مردم باشد، قطعا آن را گزارش مي‌شود

سرپرست دادسراي ناحيه 31 تهران به گردانندگان برخي سايت‌ها هشدار داد و افزود: در حال حاضر تيم‌هاي رصد متخصص و زبده‌اي در حال بررسي فضاي سايبر هستند و اگر فعاليت سايت‌هايي به ضرر نظام و مردم باشد، قطعا آن را گزارش مي‌كنند. ضمن آنكه خود مردم نيز مي‌توانند با مشاهده چنين سايت‌هايي اعلام گزارش يا طرح شكايت كنند تا برخوردهاي لازم با آنها صورت گيرد.

از مشكلات اجراي قانون جرايم رايانه‌اي، عدم تصويب آيين‌نامه آن است

شاهد عناوين مجرمانه‌ جديدي هستيم كه در قانون جرايم رايانه‌اي پيش‌بيني نشده

معاون دادستان تهران در بخش ديگري از اين گفت‌وگو با اشاره به قانون جرايم رايانه‌اي، عدم تصويب آيين‌نامه اين قانون را يكي از مشكلات موجود عنوان كرد و افزود: تا زماني كه يك قانون به مرحله اجرا در نيايد، مشكلات آن مشخص نمي‌شود. يكي از مشكلات موجود در مسير اجراي قانون جرايم رايانه‌اي، عدم تصويب آيين‌نامه مربوط به آن است. در اين قانون يك سري عناوين و اصطلاحات وجود دارد كه داراي دايره شمول گسترده‌اي است. در برخي موارد نيز نقايصي در اين قانون مشاهده مي‌شود كه متاسفانه ناشي از برخي فرصت‌سوزي‌ها و از سوي ديگر اقدامات عجولانه در تصويب قانون مذكور است. در حال حاضر شاهد يك سري عناوين مجرمانه جديد هستيم كه در قانون جرايم رايانه‌اي پيش‌بيني نشده است.

وي گفت: براساس شرح وظايف قوه قضاييه كه به موجب اصل 156 قانون اساسي بر عهده اين قوه نهاده شده است،‌ پيشگيري از وقوع جرم و تعقيب مجرمان به عهده دستگاه قضايي است. در همين راستا در فضاي مجازي اقدامات پيشگيرانه‌اي انجام مي‌دهيم كه دايره اين اقدامات بسيار وسيع است. از بين بردن زمينه‌هاي ارتكاب جرايم رايانه‌اي، فعاليت تيم‌هاي رصدي در دستگاه‌هاي امنيتي و انتظامي تحت نظر قوه قضاييه، استخراج مصاديق و عناوين مجرمانه ازسوي كميته تعيين مصاديق كه زير نظر دادستان كل كشور تشكيل مي‌شود و نهايتا مسدود كردن يا فيلترينگ برخي سايت‌ها از جمله اقدامات پيشگيرانه دستگاه قضايي براي جلوگيري از ارتكاب جرم در فضاي سايبر است. علاوه بر اقدامات پيشگيرانه، تعقيب، محاكمه و اجراي مجازات نيز به عهده قوه قضاييه است كه در اين زمينه نيز اقدامات قضايي با دقت و حساسيت انجام مي‌شود.

چاره‌اي جز بهره‌گيري از اينترنت نداريم

لازم است فرهنگ استفاده از اينترنت نهادينه شود

جعفري تاكيد كرد: فضاي اينترنت فضاي خوبي است كه ما نيز چاره‌اي جز بهره‌گيري از آن نداريم. اگرچه تحقق دولت الكترونيك متاسفانه در كشور ما در حد يك شعار باقي مانده و همچنان با وجود اقدامات الكترونيكي براي انجام برخي امور اداري، ‌مالي و خدماتي شاهد مسافرت‌هاي شهري فراوان و صرف هزينه‌هاي هنگفتي هستيم اما به هر حال تا چند سال ديگر بايد از فضاي مجازي براي انجام امور روزمره خود استفاده كنيم. با توجه به اين موضوع، لازم است كه فرهنگ استفاده از اينترنت در مقاطع مختلف براي كودكان، نوجوانان، جوانان و ساير شهروندان طي دوره‌هايي آموزشي نهادينه شود تا از آسيب‌هاي اين فضاي مجازي در امان بمانيم.

بايد جنبه‌هاي مثبت اينترنت را دنبال كنيم و در مورد جنبه‌هاي منفي آن مصونيت يابيم

معاون دادستان تهران با بيان اين‌كه فضاي اينترنت بسيار مواج و در عين حال بي‌سر و صداست، اظهار كرد: اگر از آسيب‌هاي فضاي مجازي غفلت كنيم، چه در زندگي روزمره و چه در عرصه‌هاي فرهنگي، اجتماعي و سياسي دچار لطمات جبران ناپذيري خواهيم شد؛ لذا بايد خود را در مقابل اين پديده مسلح كنيم و در فكر حذف آن از زندگي خود نباشيم زيرا اگر اينترنت را حذف كنيم در واقع فرصت‌ها را از دست داده‌ايم.

جعفري اضافه كرد: ما بايد جنبه‌هاي مثبت اينترنت را دنبال كنيم و در مورد جنبه‌هاي منفي آن مصونيت يابيم. اين امر نيازمند عزم و همتي ملي است و به يك فرد يا ارگان خاص محدود نمي‌شود.

شبكه‌هاي اينترنتي، ‌ماهواره‌اي و رسانه‌ ملي به صورت تهاجمي به نشر فرهنگ غني‌ اسلامي و ايراني بپردازند

وي با تاكيد بر لزوم انتشار دين، فرهنگ و هويت ايراني و اسلامي از طريق فضاي مجازي گفت: شبكه‌هاي اينترنتي، ‌ماهواره‌اي و رسانه‌ ملي ما نبايد همواره حالت تدافعي و منفعل داشته باشند. بلكه بايد به صورت تهاجمي به نشر فرهنگ غني‌ اسلامي و ايراني و تبيين دستاوردهاي علمي كشور از طريق فضاي سايبر بپردازند. آنچه كه به عنوان دين مبين اسلام در طول 1400 سال به صورت سينه به سينه، نسل به نسل و كاغذ به كاغذ منتقل شده است، در حال حاضر بهترين ابزار به نام اينترنت را در اختيار دارد و مي‌تواند به سرعت در تمام دنيا منتشر شود.

در كشورهاي غربي با جرايمي مانند هك و سايت‌هاي مبتذل، برخورد سختي صورت مي‌گيرد

سرپرست دادسراي ويژه رسيدگي به جرايم رايانه‌اي و فناوري اطلاعات در پايان با اشاره به موقعيت، امكانات و ابزار مناسب قانوني در كشورهاي متولي امر اينترنت براي فعاليت در فضاي مجازي به ايسنا گفت: نبايد تصور ما اين باشد كه در كشوري مانند آمريكا بي‌بند وباري صرف در فضاي مجازي حاكم است و هر كاري كه بخواهند مي‌توانند انجام بدهند. در كشورهاي غربي با جرايمي مانند هك و سايت‌هاي مبتذل، برخورد سختي صورت مي‌گيرد. در كشور ما نيز كارهايي صورت گرفته است منتها اين كارها به گونه‌اي است كه نيازهاي فعلي جامعه را پاسخ نمي‌دهد.

گفت‌وگو از خبرنگار حقوقي ايسنا:حسام‌الدين قاموس مقدم

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha